ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Δύο μέτωπα σε Σητεία και Μεσσαρά.

Δύο μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάστημα λίγων ωρών στην Ανατολική Κρήτη θέτοντας σε συναγερμό τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους κατοίκους του νησιού. Από την Πέμπτη το μεσημέρι και για τουλάχιστον ένα 24ωρο βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Χανδράς στη Σητεία, η οποία προς στιγμή απείλησε και τον οικισμό του ομώνυμου χωριού. Περισσότεροι από 150 άνδρες και δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στην περιοχή μέχρι αργά το μεσημέρι της Παρασκευής χωρίς ωστόσο να μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά ενώ από αέρος συνεπικουρούσαν το έργο τους τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που σταθμεύουν στην Κρήτη. 

Γύρω στη μία χθες το μεσημέρι εκδηλώθηκε και νέα μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Κισσοί Μεσσαράς στα νότια του νομού Ηρακλείου γεγονός που ανάγκασε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να χωριστούν σε δύο μέτωπα, ενώ εκεί κατευθύνθηκε και το ένα από τα δύο ελικόπτερα. 

Μέχρι αργά το χθες το απόγευμα και οι δύο φωτιές ήταν σε πλήρη εξέλιξη καίγοντας κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις ενώ ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στο νησί με ένταση 6-7 Μποφώρ στο Νομό Ηρακλείου και 9-10 Μποφώρ στο Νομό Λασιθίου. 

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στην Κρήτη καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και ειδικά στις ανατολικές περιοχές του νησιού. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.07.2014