ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ… ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ!

Τα δύο πρώτα χρόνια δράσεων «οικονομικής ανυπακοής» συμπλήρωσαν ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου Κρήτης και η Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά που λειτουργεί μία φορά τον μήνα στην καρδιά της πόλης, το Πάρκο Γεωργιάδη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε διοργανώθηκε μια μεγάλη γιορτή που περιέλαβε την, καθιερωμένη πλέον, διάθεση προϊόντων με εναλλακτικά νομίσματα αλλά και εργαστήρια, συζητήσεις και παρουσιάσεις για την εμπειρία και την εξέλιξη του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού.

Τι είναι ο ΟΣΗ

Βαδίζοντας στα πρότυπα του αντίστοιχου Καταλανικού Συνεταιρισμού CIC και σε δικτύωση με αντίστοιχα εγχειρήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου μετρά ήδη πάνω από διακόσια ενεργά μέλη που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της αλληλέγγυας οικονομίας κυρίως στην παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων αλλά εσχάτως και στον τομέα των υπηρεσιών.

Βασική προϋπόθεση για την αυτόνομη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών είναι η πραγματοποίηση συναλλαγών εκτός του κατεστημένου συστήματος, χωρίς την επιβολή φόρων και κρατήσεων αλλά και έξω από τις λογικές του καπιταλιστικού μοντέλου αποκόμισης κέρδους.

«Αυτό που κάνουμε έχει να κάνει με μια πολύ πρακτική εκδοχή της καθημερινής ζωής και έτσι είναι μια διαδικασία πολύ αρμονική που μας δίνει πρακτικά εργαλεία. Δεν είναι μια πολιτική θεωρητικολογία. Δημιουργούμε λύσεις για την καθημερινή μας ζωή» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελλη Φασουλάκη, μέλος του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού και προσθέτει«Σταδιακά το δίκτυο παίρνει μια διάσταση με ικανοποιητική ταχύτητα. Ο κόσμος καταλαβαίνει πως το να δημιουργήσουμε αυτά τα εργαλεία είναι ένα βήμα για να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι και να δώσουμε πρακτικές λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο που κυριαρχεί».

Το βασικό εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του ΟΣΗ είναι το τοπικό νόμισμα «Κουκί».

Πρόκειται στην ουσία για μια πλατφόρμα ανταλλακτικών συναλλαγών χωρίς τη χρήση του ευρώ αλλά σε συμφωνημένη ισοτιμία 1 προς 1 με αυτό, ώστε να μπορούν όλοι να κοστολογούν εύκολα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Ολες οι συναλλαγές, η προσφορά και η ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών καταγράφονται στην πλατφόρμα όπου γίνεται και η αντίστοιχη πίστωση ή χρέωση στον λογαριασμό κάθε χρήστη.

Ηδη συμμετέχουν περισσότερα από 220 μέλη, παραγωγοί, χειροτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις αλλά και συλλογικότητες όπως ΚΟΙΝΣΕΠ και Κολεκτίβες από το Ηράκλειο που έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο σύστημα συναλλαγών.

Το δίκτυο διευρύνεται συνεχώς, ενώ στον κατάλογο των προσφερόμενων ειδών και υπηρεσιών περιλαμβάνονται από τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα (όπως λαχανικά, ελιές, φρούτα, μέλι, αυγά, κρέας, τυροκομικά, βότανα κ.λπ.) μέχρι υπηρεσίες όπως μαθήματα, δακτυλογραφήσεις, μεταφράσεις, ασφάλειες οχημάτων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ιατρικές υπηρεσίες κτλ.

«Βασικό επίτευγμα, αυτά τα δύο πρώτα χρόνια, είναι η αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη του δικτύου με όρους που εγγυώνται τη βιωσιμότητά του» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Κασωτάκης, τονίζοντας πως δημιουργείται μεθοδικά μια ανοιχτή κοινότητα που εμπεδώνει μια τοπική αυτάρκεια.

«Επιδιώξαμε να διευρύνουμε τον κατάλογο των υπηρεσιών προσκαλώντας στο δίκτυο και άλλα επαγγέλματα όπως γιατρούς ή καταστήματα εστίασης κ.λπ. γιατί θέλουμε πραγματικά το κουκί να λειτουργήσει ως τοπικό νόμισμα που να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Αυτή θα είναι και η επιτυχία του» αναφέρει ο ίδιος.

Μια… λαϊκή, διαφορετική

Η Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά του Ηρακλείου, εκτός από τόπος διάθεσης των προϊόντων με τη χρήση εναλλακτικών νομισμάτων, αποτελεί και σημείο συνάντησης των μελών του δικτύου του ΟΣΗ καθώς και πολιτών που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτό.

Από το πρώτο ολοήμερο παζάρι που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2016 πέρασαν δύο χρόνια και πλέον τόσο η Λαϊκή όσο και το «Κουκί» αποτελούν μια ζωντανή κοινότητα, με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική ως προς τον αριθμό των μελών, το πλήθος των συναλλαγών και την ποικιλία των προσφερόμενων αγαθών.

Διοργανώνεται πλέον σταθερά μία φορά τον μήνα, συνήθως Σάββατο, και καλύπτει την ανάγκη διάθεσης βασικών προϊόντων, ανοίγοντας όμως και διαύλους επικοινωνίας και συλλογικοποίησης μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών.

Η Αυτόνομη Λαϊκή συντονίζεται από την ανοικτή συνέλευση που ακολουθεί μετά το μάζεμα των πάγκων ενώ στην προχθεσινή «επετειακή» λαϊκή εγκαινιάστηκαν νέες δομές, όπως ο «πάγκος αλληλεγγύης», όπου όλοι μπορούν να φέρουν είδη που δεν χρειάζονται πλέον και ίσως να χρειάζεται κάποιος άλλος αλλά και ένα «γραφείο εργασίας» όπου δηλώνεται η πρόθεση για εργασία στο δίκτυο του ΟΣΗ.

Κεντρικές αξίες τόσο στον Ολοκληρωμένο Συνεταιρισμό όσο και στην Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά Ηρακλείου είναι η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη.

Η ανάπτυξη μιας υγιούς κοινότητας μελών που θα αλληλοϋποστηρίζονται αποτελεί δύναμη χειραφέτησης, πρώτα για εμάς τους ίδιους, αναφέρουν τα μέλη των δύο εγχειρημάτων τονίζοντας πως απώτερος στόχος είναι η πολλαπλασιαστική δράση σε οριζόντια και ισότιμη δικτύωση αντίστοιχων εγχειρημάτων και αντισυστημικών προσπαθειών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.05.2018