+

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σοβαρά ερωτήματα για το καθεστώς αδειοδότησης και τους πολεοδομικούς ελέγχους στον Δήμο Ηρακλείου προκαλεί η περίπτωση καταγγελίας ιδιώτη για παράνομη εγκατάσταση ενός πρατηρίου βενζίνης στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού. Παρά τη σωρεία των παρατυπιών και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις διάφορων φορέων, το βενζινάδικο συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου αποφάσισαν να ελέγξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιουσίας του… καταγγέλλοντος.

Το χρονικό

Η ιστορία ξεκίνησε το 2004, όταν ο τότε Δήμος Αλικαρνασσού εκμίσθωσε σε ιδιώτη 5 στρέμματα επί της λ. Ικάρου για την κατασκευή πρατηρίου καυσίμων, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τέτοια εγκατάσταση. Μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε κατάλληλη κυκλοφοριακή σύνδεση, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα η εγκατάσταση του πρατηρίου να εγκυμονεί κινδύνους για σοβαρό ατύχημα στην περιοχή.

Οπως καταγγέλλει ο κάτοικος διπλανής ιδιοκτησίας Στέλιος Κουρτικάκης, με συνοπτικές διαδικασίες αλλά και με ψευδή ή αντιφατικά τοπογραφικά διαγράμματα το πρατήριο έλαβε τις απαραίτητες άδειες και ξεκίνησε τη λειτουργία του. Για το θέμα ζητήθηκε μέχρι και πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, η οποία κατέδειξε τις παρατυπίες, χωρίς ωστόσο αυτό να εμποδίσει τις συνεχείς εκδόσεις αδειών από την Πολεοδομία του μετέπειτα ενιαίου Δήμου Ηρακλείου αλλά και τη διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.

Εκφοβισμός

Ωστόσο, και μετά την αλλαγή διοίκησης στον Δήμο Ηρακλείου και παρά τις εξαγγελίες για σπάσιμο διαφόρων θυλάκων διαφθοράς που υπήρχαν στον δήμο, η νέα δημοτική αρχή εξακολουθεί να ανέχεται την υφιστάμενη κατάσταση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο καταγγέλλων είδε ξαφνικά έκπληκτος τους ανθρώπους της Πολεοδομίας να ελέγχουν τη δική του ιδιοκτησία και να βρίσκουν πως «καταπατά έκταση του δήμου», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι μεταβίβασης.

Το θέμα φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», ενώ ο εκπρόσωπος του καταγγέλλοντος, Ζαχαρίας Ασσαριωτάκης (μηχανολόγος-μηχανικός), κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» για «τακτικές εκφοβισμού προκειμένου να συνεχιστεί ένα καθεστώς ανομίας». Για το θέμα αναμένεται να αποφανθεί πλέον και η Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία έχει φτάσει ο φάκελος ως αρμόδια για τις κυκλοφοριακές συνδέσεις των κεντρικών οδικών αρτηριών.

(Κεντρική φωτογραφία: Ιδιώτης που… τόλμησε να αναφέρει παράνομη εγκατάσταση πρατηρίου βενζίνης στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, ήρθε αντιμέτωπος «ξαφνικά» με την Πολεοδομία για «καταπάτηση έκτασης του δήμου»).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.03.2015