+

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα των πολιτών του Ηρακλείου κινήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασης την Κυριακή. Αν και το κλίμα ήταν από την αρχή φορτισμένο, τελικά επικράτησαν οι υποστηρικτικές προς τον Αλέξη Τσίπρα γνώμες και το κείμενο της ανακοίνωσης, στην ουσία, επαναλαμβάνει τις θέσεις της κυβέρνησης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές διαφωνίες για την ψήφιση του Μνημονίου.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ποικίλα συναισθήματα στο Ηράκλειο, έναν νομό που πριν από δύο εβδομάδες ψήφισε σε ποσοστό 70,82% «όχι» στην εφαρμογή των μέτρων του πακέτου Γιούνκερ.

Παρ’ όλα αυτά, η Νομαρχιακή Επιτροπή, αν και αναγνωρίζει πως «κανείς φυσικά δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τα μέτρα που περιέχονται ούτε και να παραγνωρίζει ότι αυτή (η συμφωνία) αποτελεί ένα νέο Μνημόνιο», εντούτοις τονίζει πως «η κυβέρνηση ανάμεσα στην καταστροφή και σε μια επώδυνη συνθηκολόγηση, που θα απέτρεπε όμως τα χειρότερα και θα κέρδιζε χρόνο, επέλεξε το δεύτερο, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων».

Ωστόσο το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων φάνηκε να είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την υιοθέτηση σκληρών μέτρων. Ειδικά στον Δήμο Ηρακλείου, το ποσοστό του «όχι έφτασε το 71%, ενώ στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές, όπως η Αλικαρνασσός, το κοντέρ χτύπησε το 77%. Προφανώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα δυσκολευτούν να αντιληφθούν τη «χαραμάδα που ανοίγει στους λαούς της Ευρώπης» από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Στη φορτισμένη συνεδρίαση του οργάνου ακούστηκαν πολλές απόψεις επικριτικές για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, ενώ κατατέθηκε και κείμενο καταγγελίας του νέου Μνημονίου, το οποίο όμως καταψηφίστηκε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως υπήρξε και άλλο κείμενο, που απέφευγε τον ευθέως καταγγελτικό λόγο, με το οποίο ζητούνταν το αυτονόητο, δηλαδή η συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων του κόμματος. Ωστόσο, και το κείμενο αυτό απορρίφθηκε, αφού επικράτησε η προσήλωση στην κεντρική κυβερνητική γραμμή, της αποτροπής των σεναρίων της «αριστερής παρένθεσης», την οποία απεργάζονταν οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, χωρίς όμως να κατονομάζονται.

«Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο βασικός στόχος αυτών των κύκλων ήταν και παραμένει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό την Αριστερά να αποτελέσει παρένθεση και να αποβάλουν τη χώρα μας από την Ε.Ε. και το ευρώ, πριν γίνουμε το “κακό” παράδειγμα για άλλες χώρες και λαούς».

Τέλος, στο ίδιο κείμενο υπάρχει και σαφής αιχμή κατά των διαφωνούντων, καθώς αναφέρεται: «Σε καμία περίπτωση δεν θα διευκολύνουμε αυτούς τους σχεδιασμούς, σε καμία περίπτωση δεν θα δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας, σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως και σε κανέναν να βάλει σε κίνδυνο την ενότητα του κόμματος».

(Κεντρική φωτογραφία: Στη φορτισμένη συνεδρίαση του οργάνου ακούστηκαν πολλές απόψεις επικριτικές για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, ενώ κατατέθηκε και κείμενο καταγγελίας του νέου Μνημονίου, το οποίο όμως καταψηφίστηκε).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.07.2015