+

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΡΟΜΑ ΣΕ ΚΡΗΤΗ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σε ακόμα μία έμμεση προσπάθεια εκδίωξης των Ρομά από την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου, αυτή τη φορά επικαλούμενος το ενδιαφέρον ιδιώτη για την κατασκευή εμπορικού κέντρου, στο χώρο που καταλαμβάνει, επί 25 χρόνια, ο καταυλισμός.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει ληφθεί, κατά πλειοψηφία, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενοικίαση του χώρου, ενώ πρόσφατα τις λεπτομέρειες για την επικείμενη δημοπρασία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου. Η ενοικίαση προβλέπεται να γίνει για τα επόμενα 55(!) χρόνια και με τίμημα που θα είναι κλιμακωτά αυξανόμενο.

Φως, νερό, τηλέφωνο, για τα… πρόβατα

Η ιστορία του καταυλισμού πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο κι έχει πολλά «σκοτεινά» σημεία. Εδώ και 25 χρόνια έχει υπάρξει χωροθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο, από την τότε Νομαρχία Ηρακλείου και με την ανοχή του δήμου. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες μεταφοράς των περίπου 700 κατοίκων. Σκάνδαλο αποτελεί η δαπάνη 180 εκατομμυρίων, πριν από μερικά χρόνια, από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης για τη δημιουργία υποδομών ύδρευσης, φωτισμού κ.λπ. σε οικόπεδο στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου. Οι υποδομές κατασκευάστηκαν αλλά ξαφνικά προέκυψε ιδιοκτησιακό πρόβλημα με το χώρο και η μετεγκατάσταση ακυρώθηκε. Σήμερα στο χώρο εκείνο βόσκουν πρόβατα, τα οποία… απολαμβάνουν και τις τεχνικές υποδομές που δημιουργήθηκαν.
Σκοτεινή, επίσης, είναι και η καταβολή χαμηλότοκων δανείων στις οικογένειες των Ρομά ώστε να αγοράσουν σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Τα δάνεια δόθηκαν, τα σπίτια σε κάποιες περιπτώσεις αγοράστηκαν αλλά οι Ρομά παρέμειναν στο χώρο της Ν. Αλικαρνασσού.

Πάντως, για την ενοικίαση-αξιοποίηση του χώρου από το δήμο είναι απαραίτητη η λύση του προβλήματος της μετεγκατάστασης του οικισμού. Αυτό ορίζεται τόσο από δύο παρελθούσες δικαστικές αποφάσεις αλλά και από γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τη μετακίνηση των ανθρώπων αυτών. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου (και πρώην δήμαρχος της Ν. Αλικαρνασσού) Βαγγέλης Σισαμάκης, δήλωσε πως δεν είναι στόχος η εκδίωξη αλλά η σταδιακή διαβούλευση για να βρεθεί πρόσφορη λύση, ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει τη δημοπρασία για την ενοικίαση του χώρου.   

ΜΑΤ στην Πελοπόννησο

Οργανωμένη επιχείρηση κατά των Ρομά έγινε από την Αστυνομία σε όλη την Πελοπόννησο. Υπήρξαν συντονισμένες επιδρομές των ΜΑΤ σε καταυλισμούς Ρομά στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε.
Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν περισσότερους από 100 αθίγγανους με κατηγορίες περί όπλων, ναρκωτικών παραεμπορίου κ.λπ., ενώ κατεδάφισαν τα παραπήγματά τους και έκοψαν το ρεύμα σε παράνομα ηλεκτροδοτούμενα οικήματα.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 05.08.2013