+

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ – ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Μηχανή» 10 εκατ. ευρώ από αδήλωτα έσοδα – Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους το ζευγάρι των τουριστικών επιχειρηματιών.

Με την καταβολή υψηλών εγγυήσεων και περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερο το ζευγάρι των κρητικών επιχειρηματιών του τουρισμού μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή με την κατηγορία της απάτης εις βάρος του Δημοσίου που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ. 

Οι δύο επιχειρηματίες που διατηρούν ξενοδοχεία αλλά και επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στη Χερσόνησο κατηγορούνται πως απέφυγαν την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία από τον έναν στον άλλο. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας ο 64χρονος σύζυγος είχε υποστεί πρόστιμο αρχικού ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ανώνυμης εταιρίας του. Για να αποφύγει τις υπέρ του Δημοσίου κατασχέσεις κατέστησε ως διαχειριστή την αδρανή μέχρι τότε δεύτερη Ανώνυμη Εταιρεία, διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας ήταν η 57χρονη σύζυγός του.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εταιρεία του 64χρονου συνέχιζε ουσιαστικά να εκμεταλλεύεται τις τρεις, μεγάλης επισκεψιμότητας ξενοδοχειακές μονάδες της, όμως τα προερχόμενα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα έσοδα δεν πιστώνονταν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί υπέρ του Δημοσίου, αλλά σε αυτούς της εταιρείας της συζύγου του, η οποία εμφανίζονταν τυπικά ως διαχειρίστρια. 

Μετά από έφοδο των αστυνομικών στις εγκαταστάσεις των εταιριών στη Χερσόνησο εντοπίστηκε οργανωμένο λογιστήριο, όπου τηρούνταν τα βιβλία των τριών εταιριών του 64χρονου, καθώς και της 57χρονης συζύγου του. Μετά από επεξεργασία και διασταύρωση των δεδομένων, διαπιστώθηκε, πως το ύψος της απάτης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τα έσοδα που δεν είχαν δηλωθεί και τους αναλογούντες φόρους που ποτέ δεν καταβλήθηκαν, από μη απόδοση ΦΠΑ και από την έκδοση εικονικών τιμολογίων. 

Μετά την απολογία τους οι δύο επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αλλά με υψηλές χρηματικές εγγυήσεις, 80.000 ευρώ για τον σύζυγο και 20.000 ευρώ για τη σύζυγο, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα μία φορά τον μήνα, ενώ θα παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων μίλησαν για αβάσιμη έκθεση ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας και ζήτησαν διορισμό πραγματογνώμονα που θα ελέγξει τα επίμαχα τιμολόγια για να ξεκαθαρίσει αν είναι εικονικά ή οχι.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.07.2014