+

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΑ

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή ηλικιωμένης δείχνουν χτυπήματα στο κεφάλι και εγκατάλειψη ● Παραιτήθηκε και παραμένει άφαντος ο γιατρός της «Αγίας Σκέπης» ● Στο κάδρο των ευθυνών και οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας Χανίων.

Εν αναμονή εξελίξεων βρίσκεται η τοπική κοινωνία των Χανίων για την πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου «Αγία Σκέπη». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» τις επόμενες εβδομάδες συμπληρώνεται η δικογραφία στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι ευθύνες των ιδιοκτητών αλλά και του γιατρού της Μονάδας και πρόκειται να σταλεί στον εισαγγελέα και να ακολουθήσει η άσκηση διώξεων.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα, που αρχικά είχε εστιάσει στους θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έχει πλέον επεκταθεί προς τα πίσω χρονικά και στην περίοδο 2015-2019. Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 80 υποθέσεις θανάτων μόνο για τον πρώτο ενάμιση χρόνο που ζητήθηκαν στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία, ενώ μετά τη διεύρυνση της έρευνας ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σε… εκατοντάδες.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων για τις συνθήκες διαμονής στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Απρίλιο, μετά από καταγγελίες πρώην εργαζόμενων στη δομή για βασανιστήρια και κακομεταχείριση των γερόντων στη δομή, ενώ με βάση τις καταγγελίες αυτές διατάχθηκε και η εκταφή μιας γυναίκας από την Κίσσαμο, η οποία πέθανε στην «Αγία Σκέπη».

Επί της συγκεκριμένης υπόθεσης προ ημερών ήρθαν νέα στοιχεία στο φως της δημοσιότητας καθώς οι ιστολογικές εξετάσεις στο κεφάλι της θανούσας έδειξαν κακώσεις 48 έως 72 ώρες πριν από τον θάνατο, εύρημα που επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία των οικείων της και τις μαρτυρίες δύο νοσηλευτών για πτώση της από ύψος, σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και μη άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Τόσο ο θάνατος της συγκεκριμένης γυναίκας όσο και όλοι οι θάνατοι στο γηροκομείο αποδόθηκαν σε «καρδιακή ανακοπή», με βεβαιώσεις που χορηγούσε ο συνεργαζόμενος γιατρός της Μονάδας, Γεώργιος Σκούτας, ο οποίος από την πρώτη μέρα των αποκαλύψεων απέφυγε να δώσει την παραμικρή εξήγηση παρά τις επίμονες οχλήσεις των δημοσιογράφων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει υποβάλει την παραίτησή του από το γηροκομείο.

Τα ποσοστά

Εντύπωση είχαν προκαλέσει τα πρωτοφανή ποσοστά θανάτων στο ίδρυμα με βάση τη δυναμικότητα των κλινών. Συγκεκριμένα αν και η άδεια του ιδρύματος ήταν για 46 τροφίμους, εντούτοις μέσα σε ενάμιση χρόνο φαίνεται να πέθαναν περίπου 80 άνθρωποι, ποσοστό που ξεπερνά το 170%, όταν πανελλαδικά ένα «αναμενόμενο» ποσοστό απωλειών στα γηροκομεία είναι περίπου 20% με 25% τον χρόνο. Τα στοιχεία για την «Αγία Σκέπη» γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω, καθώς μέχρι το 2019 η μονάδα είχε άδεια μόνο για 16 κλίνες ενώ κάθε χρόνο σημειώνονταν άνω των 50 θανάτων, γεγονός που εκτινάσσει σε ιλιγγιώδεις αριθμούς τα ποσοστά των απωλειών. Ακόμα πιο επιβαρυντικό για τους υπεύθυνους της μονάδας είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ούτε οι ιδιοκτήτριες ούτε οι συνήγοροί τους έχουν καταφέρει να απαντήσουν πειστικά για τα αίτια των θανάτων στο γηροκομείο αλλά ούτε καν για τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν.

Κλειδωμένοι χώροι

Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν και οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Ηδη από τις πρώτες του δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής είχε αναφέρει πως οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν «δεν έδειξαν κάτι σοβαρό», ενώ είχε επικαλεστεί αναρμοδιότητα για την καταγραφή του αριθμού των τροφίμων αλλά κυρίως για τη διαπίστωση των απωλειών στο μεσοδιάστημα των ελέγχων. Πρόσφατα ήρθαν στο φως έγγραφα των υπηρεσιών που δείχνουν ότι χώροι του ιδρύματος παρέμεναν κλειδωμένοι κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ενώ είχε διαπιστωθεί και ελλιπής φροντίδα των ανθρώπων με μόνο έναν νοσηλευτή στη βάρδια για το σύνολο των τροφίμων.

Τέλος, περίεργη εντύπωση προκάλεσε η προ ημερών αναστολή της ισχύος των αδειών εργασίας δύο εκ των πρώην νοσηλευτών του ιδρύματος, που τυχαίνει να είναι και μάρτυρες κατηγορίας εναντίον της διοίκησης. Η αναστολή των αδειών έγινε από τη Διεύθυνση Υγείας Χανίων λόγω «παρατυπιών» που διαπιστώθηκαν μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, ενώ ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες άδειες είχαν εκδοθεί μόλις πριν από δύο χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.07.2021