+

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ερευνα της «Εφ.Συν.» στα ληξιαρχεία της Κρήτης αποκαλύπτει τον αριθμό των ανθρώπων που διαπιστωμένα έχασαν τη ζωή τους στην «Αγία Σκέπη»: επιβεβαιώνονται οι 52 θάνατοι, ενώ ίσως ξεπεράσουν τους 80.

Το κουβάρι των ύποπτων θανάτων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά ξετυλίγει σήμερα η «Εφ.Συν.». Οπως από τις 5/5 έχουμε γράψει, τόσο οι δικηγόροι του οίκου ευγηρίας όσο και η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης αδυνατούν να δώσουν ακριβή αριθμό των θανάτων που συνέβησαν στο γηροκομείο κατά το διάστημα το οποίο ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές. Οπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο δικηγόρος της δομής Νίκος Ρουσόπουλος, σε γνώση τους είναι μόνο οι 24 θάνατοι για τους οποίους έχει υπάρξει δημόσια αναφορά από τον Δήμο Χανίων και αφορούν ανθρώπους που ήταν εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των Χανίων.

Σήμερα η «Εφ.Συν.», σε επικοινωνία με πάνω από 60 ληξιαρχεία της Κρήτης, παρουσιάζει έναν πρώτο κατάλογο επιβεβαιωμένων θανάτων στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2021, οπότε και ζητήθηκαν τα σχετικά στοιχεία από την Ασφάλεια Χανίων. Η δημοσιογραφική έρευνα αφορά τα ληξιαρχεία των οκτώ από τους 24 δήμους του νησιού, από τα οποία επιβεβαιώνονται συνολικά 52 θάνατοι για το επίμαχο διάστημα. Ακόμα 10 δήμοι μάς απάντησαν πως δεν καταγράφηκαν αντίστοιχες περιπτώσεις στα δικά τους μητρώα ενώ αναμένονται ακόμα απαντήσεις από έξι δήμους του νησιού.

Στην παραπάνω καταγραφή περιλαμβάνονται ληξιαρχικές πράξεις στις οποίες αναφέρεται το γηροκομείο ως τόπος θανάτου αλλά όχι περιπτώσεις ανθρώπων που μεταφέρθηκαν από το γηροκομείο στο Νοσοκομείο Χανίων και τελικά κατέληξαν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στα χέρια των ανακριτικών αρχών υπάρχει και αναλυτική λίστα περιστατικών που ανέλαβε το ΕΚΑΒ να μεταφέρει από τη δομή στο νοσοκομείο και σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές εξετάζεται ξεχωριστά η εξέλιξη κάθε περιστατικού.

Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων αλλά και η ίδια έχει χάσει τον πατέρα της στο συγκεκριμένο ίδρυμα, προχώρησε χθες σε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας στοιχεία που εκθέτουν τους ελλιπέστατους ελέγχους από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σχολίασε δηκτικά την παρελκυστική τακτική των δικηγόρων της δομής για το θέμα των θανάτων. «Οι ύποπτοι έχουν καταρτίσει κατάλογο με 148 μάρτυρες υπεράσπισης και ακόμα αδυνατούν να μας πουν τον αριθμό των νεκρών στο γηροκομείο», είπε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θάνατοι για το επίμαχο διάστημα ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τους 80, δηλαδή αριθμό διπλάσιο από την επίσημη δυναμικότητα του γηροκομείου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 08.05.2021