ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ… «Δ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εντοπίστηκαν 19 κρούσματα της επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού στο Ηράκλειο • Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο νησί, ενώ απρόβλεπτες είναι οι εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο.

Ανησυχία προκαλεί στην Κρήτη η ανακοίνωση για τον εντοπισμό στον νομό Ηρακλείου 19 κρουσμάτων της μετάλλαξης Δ του κορονοϊού, η οποία εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές μεταλλάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν νοσεί βαριά και δεν νοσηλεύεται. Περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί το σχετικά χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών στο νησί, με τους πολίτες να εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί και τους αρμόδιους να κάνουν έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Για το θέμα χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των τοπικών αρχών (δήμαρχοι και περιφερειάρχης) με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου.

Σε δηλώσεις τους στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Υγείας, Λάμπρος Βαμβακάς, τόνισαν πως η κατάσταση είναι ακόμα υπό έλεγχο και πως το μήνυμα που δόθηκε από τη σύσκεψη ήταν να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στην Κρήτη είναι χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο: στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Ρεθύμνου κυμαίνονται μόλις στο 26%, ενώ στα Χανιά στο 33% και στο Λασίθι στο 41% των πολιτών για τους οποίους έχει ανοίξει η πλατφόρμα των εμβολιασμών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς

Μαζικές ακυρώσεις

Σε μεγάλο βαθμό η χαμηλή προσέλευση για εμβολιασμό στην Κρήτη οφείλεται στα απανωτά κρούσματα θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο μάλιστα πέθανε και μία 44χρονη γυναίκα πρόσφατα. Ηδη από τα μέσα Μαΐου καταγράφεται μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, ενώ ο προβληματισμός δεν μειώθηκε μετά τη σύσταση για αποφυγή του συγκεκριμένου εμβολίου από τις ηλικιακές ομάδες για κάποιες εκ των οποίων μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωτικό.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλείται και στον τουριστικό κλάδο. Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δ δεν φαίνεται να αφορούν εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά ντόπιους κατοίκους της Κρήτης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται σε επαφή πιθανώς με τουρίστες (π.χ. εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, του επισιτισμού κτλ). Πάντως ο εντοπισμός της μετάλλαξης Δ, που ήδη κυριαρχεί στη Βρετανία, συμπίπτει με τις εκκλήσεις των τουριστικών φορέων της Κρήτης για άνοιγμα της βρετανικής αγοράς στην οποία στηρίζεται κατά μεγάλο βαθμό ο τουριστικός κλάδος στο νησί.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.06.2021