ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 54 ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΓΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Να φτιαχτεί μόνιμη δομή υποδοχής στο κτήριο του παλαιού Ψυχιατρείου ζητούν οι φορείς της πόλης.

Στο ξενοδοχείο της Νέας Χώρας Χανίων παραμένουν εγκλωβισμένες οι 15 οικογένειες Σύρων προσφύγων που έχουν απομείνει από την «καραβιά» του Απριλίου χωρίς κανένας επίσημο φορέας να είναι σε θέση να δώσει λύση στο πρόβλημά τους. Και ενώ βασικό τους αίτημα είναι να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν  για τις χώρες της δυτικής και βόρειας Ευρώπης οι τοπικές αρχές προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις που μεγαλώνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. 

Το μεσημέρι της Παρασκευής επικράτησε ένταση στο ξενοδοχείο όταν κατέφθασε η αστυνομία με εντολή εκκένωσης και με την πρόθεση να μεταφέρει τους 54 Σύρους με το πλοίο της γραμμής στην Αθήνα. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην Αθήνα, θεωρώντας πως θα πήγαιναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και από εκεί θα επαναπατρίζονταν στη Συρία, ενώ ούτε η αστυνομία ούτε ο εισαγγελέας που βρέθηκε επί τόπου μπορούσαν να τους δώσουν διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Μάλιστα ένας από τους πρόσφυγες απείλησε να αυτοκτονήσει μπροστά στον εισαγγελέα,  λέγοντας πως προτιμά να πεθάνει παρά να γυρίσει πίσω στη Συρία.  

Το Σάββατο το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου μπροστά στο ξενοδοχείο από την τοπική δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος” μαζί με μέλη από το Στέκι Μεταναστών Χανίων και το Κοινωνικό Ιατρείο της περιοχής. Όλοι τόνισαν πως μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής δομής φιλοξενίας στο χώρο του παλαιού ψυχιατρείου Χανίων, ένα από τα κτήρια που προορίζονται για πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών για τον καθαρισμό και την ανακαίνιση του χώρου.  Μάλιστα για τη συγκεκριμένη μετακίνηση έχει ήδη δώσει εντολή από την 1η Αυγούστου και ο εισαγγελέας Χανίων κ. Σπηλιώτης, ωστόσο σε αυτοψία που έγινε στο κτήριο διαπιστώθηκε πως οι συνθήκες είναι ακατάλληλες για τη στέγαση οικογενειών με μικρά παιδιά. 

Πάντως το Σαββατοκύριακο πέρασε ήρεμα χωρίς άλλη προσπάθεια μετακίνησης των προσφύγων ενώ η αστυνομία δεν έκανε ξανά την εμφάνισή της στο χώρο του ξενοδοχείου. Την Τετάρτη 13 Αυγούστου διοργανώνεται συναυλία ενίσχυσης των προσφυγικών οικογενειών, στην Κατάληψη Rosa Nera με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για τη σίτιση των προσφύγων. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.08.2014