+

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ακόμα μία «καραβιά» προσφύγων έφτασε αργά το βράδυ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Από τις 5 το απόγευμα το τοπικό λιμεναρχείο και οι αρχές του νησιού τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού όταν εντοπίστηκε στα νότια της Κρήτης πλοιάριο που μετέφερε συνολικά 225 πρόσφυγες να πλέει ακυβέρνητο εν μέσω έντονων καιρικών συνθηκών.

Για τη διάσωση των επιβαινόντων κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία, ενώ εν πλω έγινε η μετεπιβίβασή τους σε εμπορικό πλοίο, το οποίο γύρω στις 11 το βράδυ αναμενόταν να προσεγγίσει το λιμάνι της Παλαιόχωρας στα νότια του Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει στο efsyn.gr ο λιμενάρχης Χανίων Γιάννης Ορφανός, δεν έχει προσδιοριστεί η χώρα προέλευσης των επιβαινόντων αλλά και αν περιλαμβάνονται παιδιά ή έγκυες γυναίκες μεταξύ των προσφύγων.

Επί ποδός βρίσκονται από αργά το απόγευμα οι υπηρεσίες των δήμων Καντάνου – Σελίνου και Χανίων, το Νοσοκομείο Χανίων, το Κέντρο Υγείας Καντάνου, ο Ερυθρός Σταυρός ενώ έχει ενημερωθεί και η ύπατη Αρμοστείς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι επιβαίνοντες στο πλοίο πρόκειται να μεταφερθούν σταδιακά με πλωτά μέσα του λιμενικού στη στεριά και από εκεί με λεωφορεία κατευθείαν στα Χανιά όπου θα φιλοξενηθούν στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής, αφού στην Παλαιόχωρα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Από την πλευρά του τοπικού Δήμου Καντάνου – Σελίνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί προμήθειες σε νερά, κρουασάν και στοιχειώδη τρόφιμα που επρόκειτο να μοιραστούν στους επιβαίνοντες του πλοίου κατά την αποβίβασή τους, ενώ σε ετοιμότητα είναι και τα ασθενοφόρα του νομού για να μεταφέρουν στα νοσοκομεία της περιοχής όσους πιθανώς χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.08.2015