+

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Φως στις λεπτομέρειες και τους όρους φιλοξενίας των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, που τοποθετείται χρονικά στην αρχή του επόμενου έτους, έριξε η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων του νησιού.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία του Φιλίπ Λε Κλερκ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά και της Ανθής Καραγγελή, διευθύντριας του υπουργείου Εσωτερικών και υπεύθυνης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Απαντώντας στον καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημάρχους της Κρήτης, οι δύο αξιωματούχοι εξέθεσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας σε σχέση με τη στέγαση των προσφύγων σε διαμερίσματα ή σε μικρά ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται κάλυψη ενοικίου έως 400 ευρώ τον μήνα ανά διαμέρισμα, κόστος σίτισης 90 ευρώ/μήνα για κάθε άτομο, καθώς και η κάλυψη μισθοδοσίας για εξειδικευμένο προσωπικό που θα απασχοληθεί (διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ).

«Αγκάθι» παραμένει η χρονική διάρκεια του προγράμματος, καθώς η Υπατη Αρμοστεία μπορεί να εγγυηθεί μόνο για το 2017 την κάλυψη των πόρων για την υλοποίηση του προγράμματος.

Οι δήμαρχοι ζητούν τουλάχιστον διετή ορίζοντα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στο νησί θα μείνουν για μεγάλο διάστημα.

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχία του προγράμματος στέγασης είναι η λειτουργία του Γραφείου Ασύλου στο Ηράκλειο, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε η κ. Καραγγελή να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.10.2016