+

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΒΙΑΣΤΗΣ

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο χρυσαυγίτης προπονητής Γιώργος Πετράκης από την Ιεράπετρα που καταδικάστηκε τελεσίδικα για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριάς του το 2001. Επειτα από μαραθώνια δικαστική διαδικασία και αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 12 έτη, τελικά χθες του επιβλήθηκε ομόφωνα ποινή κάθειρξης οκτώ ετών από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Στον κατηγορούμενο δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ η πρόταση του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης για τον 58χρονο (είχε προτείνει ποινή εννέα ετών).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο γυμναστής είχε βιάσει επανειλημμένα τη 14χρονη τότε αθλήτρια, ενώ στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε ισχυριστεί πως η σεξουαλική επαφή αυξάνει και τις αθλητικές επιδόσεις των γυναικών.

Στην απολογία του πάντως ισχυρίστηκε πως ό,τι συνέβη έγινε και με τη συγκατάθεση της παθούσας, η οποία τον είχε ερωτευτεί και με την οποία διατηρούσε σχέση. Στην απόφαση του Εφετείου αφαιρέθηκε ο χαρακτηρισμός του κατ’ εξακολούθηση βιασμού και η ποινή επιβλήθηκε μόνο για τη μία τετελεσμένη πράξη.

Για δικαίωση μίλησε ο συνήγορος της παθούσας Μανώλης Καλαϊτζάκης. «Πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει ότι τα θύματα πρέπει να παίρνουν το θάρρος να μιλήσουν, όπως ακριβώς έκανε και η παθούσα μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή, απ’ όπου ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης» αναφέρει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» τονίζοντας πως σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό του βιασμού και της παιδεραστίας, η απόφαση του δικαστηρίου ενισχύει συνολικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Κήρυγμα υπέρ Χ.Α.

Η υπόθεση του βιασμού ήρθε στην επιφάνεια το 2015 όταν ο Γ. Πετράκης κατηγορήθηκε από την ΕΛΜΕ Λασιθίου ότι ως διευθυντής του Νυχτερινού Λυκείου Ιεράπετρας έκανε συστηματικά κήρυγμα στους μαθητές υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος τότε μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ FM είχε αντικρούσει τις κατηγορίες λέγοντας πως είναι άνθρωπος με αρχές και οικογενειάρχης. Ακούγοντάς τον όμως η νεαρή γυναίκα βγήκε στον αέρα του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού και κατήγγειλε δημόσια στη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη το μυστικό που επί χρόνια έκρυβε μέσα της.

Πρωτόδικα ο Γ. Πετράκης καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ωστόσο πέτυχε την αποφυλάκισή του επικαλούμενος λόγους υγείας, καθώς ισχυρίζεται πως πάσχει από τη νόσο των δυτών.

Η υπεράσπιση της κοπέλας αμφισβήτησε πολλές φορές τους ισχυρισμούς του, καθώς, ενώ στο δικαστήριο εμφανίζεται με πατερίτσες, στην Ιεράπετρα κυκλοφορεί κανονικά.

Ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται στο εδώλιο των κατηγορουμένων και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ενώ έχει ήδη καταδικαστεί και σε τρία χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για την επίθεση εις βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας, το 2013.

Ο ίδιος πάντως τόσο στο πρωτόδικο δικαστήριο όσο και στο Εφετείο ισχυρίστηκε πως έχει πέσει θύμα πολιτικής πλεκτάνης λόγω της σχέσης της οικογένειά του με τη Χρυσή Αυγή (η σύζυγός του υπήρξε υποψήφια βουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης το 2015).

Μάλιστα στην πρώτη δίκη είχε εμπλέξει ευθέως τον βουλευτή Λασιθίου και σημερινό υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, στο γραφείο του οποίου υπηρετούσε για χρόνια ως μετακλητός υπάλληλος, ισχυριζόμενος πως ο βουλευτής προσπαθούσε να τον εκδικηθεί επειδή ο ίδιος έφυγε από τη Ν.Δ. και προσχώρησε στη Χρυσή Αυγή.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης της ιστορίας και οι αφόρητες πιέσεις που δέχτηκε η καταγγέλλουσα να αποσύρει τις κατηγορίες της, ακόμα και από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς.

Προς υποστήριξη του καταδικασθέντος είχαν προστρέξει μεταξύ άλλων ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας και ένας από τους ιερωμένους της περιοχής.

(Κεντρική φωτογραφία: Πανό αφύπνισης από την Πρωτοβουλία Υποστήριξης Μεταναστών Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.07.2019