+

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ

Ο γιος του Θεοδωράκη, Γιώργος, με δημόσια τοποθέτηση δηλώνει πως θα σεβαστεί τη διατυπωμένη θέληση του πατέρα του να ταφεί στην Κρήτη. Φέρεται να συμφώνησε και η κόρη του, Μαργαρίτα, που ήθελε να τον πάει στο Βραχάτι, ενώ το σημερινό δικαστήριο γίνεται μόνο για τυπικούς λόγους. Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα στις 3 το μεσημέρι η σορός του στη Μητρόπολη Αθηνών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί στον Γαλατά Χανίων η εξόδιος ακολουθία και κατόπιν η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη. Για το θέμα υπήρξε χθες ανακοίνωση από το ΚΚΕ, καθώς φαίνεται τελικά να συμφώνησε στην τήρηση της τελευταίας επιθυμίας του πατέρα της και η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, η οποία αρχικά επέμενε η ταφή να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.

Σήμερα το πρωί πάντως εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα μετά την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την Παρασκευή, η οποία απαγόρευε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό και τις τελετές στη μνήμη του εκλιπόντος. Με βάση τα τελευταία δεδομένα, η εκδίκαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα, αφού πλέον φέρεται να έχει επέλθει συμφωνία και από την πλευρά ολόκληρης της οικογένειας του μεγάλου δημιουργού.

Χαρακτηριστική ήταν η δημόσια τοποθέτηση του γιου του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου, ο οποίος ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στο δικαστήριο και θα σεβαστεί την πολλαπλά και με πολλούς τρόπους διατυπωμένη θέληση του πατέρα του να ταφεί στην Κρήτη. «Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια» αναφέρει ο Γ. Θεοδωράκης ενώ τονίζει: «Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον τιμά».

Λουλούδια από τον κόσμο για τον Μίκη στο σπίτι του στην περιοχή Μακρυγιάννη.

Ανακοίνωση για τη διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος αλλά και για την κηδεία στην Κρήτη εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί προσωπική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί ώς τις 2 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

»Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία».

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται το κελί του Μίκη Θεοδωράκη, που άνοιξε για το κοινό στις φυλακές Ωρωπού.

Ιδιαίτερη σημασία στην ανακοίνωση έχει το γεγονός ότι το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει σήμερα στις 3, αφού δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα και αφού θα έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα με τον τόπο ταφής του. Οπως προκύπτει επίσης από την ανακοίνωση, την Τετάρτη στη Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί «τελετή αποχαιρετισμού» ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων. Η ακριβής ώρα της τελετής αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα Χανιά θα παραστεί όλη η οικογένεια και η Μαργαρίτα Θεοδωράκη αλλά και η 20μελής ορχήστρα που φέρει το όνομα του μουσικοσυνθέτη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 06.09.2021