+

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΔΙΓΑΛΑΚΗ;

Εχουν περάσει τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι στα Χανιά. Από τη συμφωνία εκποίησης των μνημειακών κτιρίων που το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να παραχωρήσει σε ξενοδοχειακή εταιρία η οποία σχεδιάζει ακόμα και να φυτέψει πισίνα στο πιο ιστορικό σημείο της πόλης.

Κι όμως, μόλις πριν λίγες μέρες, μετά από ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη στη βουλή και πολλές δημοσιογραφικές πιέσεις, κατέθεσε στο κοινοβούλιο το κείμενο της σύμβασης ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης. Προς έκπληξη όλων όμως, και πάλι δεν πρόκειται για το υπογεγραμμένο μισθωτήριο αλλά για το «σχέδιο» της σύμβασης όπως είχε ετοιμαστεί από την εταιρία που διαχειρίζεται την περιουσία του Πολυτεχνείου.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα πρακτικά της Βουλής κατατέθηκε ένα κείμενο στο οποίο, για μια τόσο σημαντική συμφωνία, δεν αναφέρεται ονομαστικά ούτε ένα φυσικό πρόσωπο εκ των συμβαλλομένων. Απουσιάζουν τα ονόματα τόσο του κ. Διγαλάκη, που λογικά υπέγραψε τη σύμβαση τότε ως πρύτανης του Πολυτεχνείου αλλά και του εκπροσώπου της «θολής» εταιρίας “Belvedere ΕΠΕ”. Στο κείμενο αναφέρεται απλά πως «εκ μέρους της εταιρίας υπογράφει ο διαχειριστής της».

Στο τέλος του κειμένου όμως δεν υπάρχει καμία υπογραφή και κανένα αποδεικτικό κατάθεσης σε δημόσια υπηρεσία. Είναι ενδεικτικό πως το ίδιο κείμενο (το σχέδιο της σύμβασης) σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιεύθηκε και στο site του Πολυτεχνείου Κρήτης, και πάλι χωρίς υπογραφές και πάλι χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των φυσικών προσώπων που εκπροσωπούν τους συμβαλλομένους και πάλι χωρίς να περιλαμβάνεται κάποιο πιστοποιητικό κατάθεσης ή επικύρωσης από οποιαδήποτε δημόσια αρχή. 

Μέχρι να εμφανιστεί το ακριβές αντίγραφο της υπογραφείσας σύμβασης, το ερώτημα για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή τη σκοτεινή υπόθεση παραμένει και η κοινωνία των Χανίων περιμένει απαντήσεις.

► Δείτε το έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Διγαλάκης:

https://e.issuu.com/embed.html?identifier=s12e057m89h7&embedType=script&u=efsyn&d=xania-idiotiko-simfonitiko&p=1

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.10.2020