+

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ

Η δολοφονία του 19χρονου Mathews Burton μετά από σφοδρή συμπλοκή δύο ομάδων Βρετανών τουριστών στα Μάλια επανέφερε, με τραγικό τρόπο, το καθεστώς που επικρατεί σε περιοχές αυτές.
Από την πατρίδα τους οι νεαροί Βρετανοί αγοράζουν πακέτα διακοπών σε εξευτελιστικές τιμές, με σαφείς προτροπές για ξέφρενα πάρτι, για άφθονο αλκοόλ ακόμα και για μεγαλύτερες ευκαιρίες για σεξ. Περίπου το παραδέχεται και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης: «Είναι λογικό κάθε tour operator να διαφημίζει όσο πιο αποδοτικά, κατά τη γνώμη του, τα πακέτα του. Η ευθύνη είναι στις αστυνομικές και τοπικές Αρχές που δεν μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωση αλκοόλ αλλά και το είδος του αλκοόλ που σερβίρεται» δηλώνει στον Δρόμο. Ο κ. Βλατάκης λέει πως η Κρήτη συνεχίζει να θέλει αυτούς τους τουρίστες. «Μην ξεχνάτε ότι από αυτούς ζουν τα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα Μάλια, έστω και αν πληρώνουν 10 ευρώ τη βραδιά. Κάποτε θα μεγαλώσουν και θα είναι και τότε πελάτες της Κρήτης…».

Ο κ. Βλατάκης εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του Βρετανού, αλλά ζητά να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από την Αυτοδιοίκηση και τις διωκτικές Αρχές. Πάντως, ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που ρωτήθηκε για το θέμα κατήγγειλε πως όσες φορές σφράγισε καταστήματα για υγειονομικές παραβάσεις αυτά άνοιξαν με μαγικό τρόπο την επόμενη μέρα, ενώ ο ίδιος λέει πως δέχεται απειλές ακόμα και για τη ζωή του από τα κυκλώματα της νύχτας που λυμαίνονται την περιοχή. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται μάλλον αδύνατο να αλλάξει η κατάσταση και όλοι ελπίζουν να ξεχαστεί γρήγορα ο θάνατος ενός νέου παιδιού που συνέβη για ασήμαντη αφορμή.

Σε ό,τι αφορά το αστυνομικό-δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, έχουν συλληφθεί 19 άτομα για τη συμπλοκή, όλοι Βρετανοί, με δύο εξ αυτών να φέρονται ως οι βασικοί δράστες της δολοφονίας, τα ξημερώματα της Τρίτης έξω από νυχτερινό κέντρο των Μαλίων. Το περιστατικό ξεκίνησε μετά από κάποιους μορφασμούς και χειρονομίες που αντάλλαξαν δύο παρέες τουριστών και κατά τα φαινόμενα μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Στη συμπλοκή συμμετείχαν περίπου 30 άτομα από τις δύο παρέες κάποιοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια. Ο 19χρονος Βρετανός έπεσε νεκρός από μαχαιριά που δέχτηκε στον θώρακα, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηρακλείου είχε πολλαπλά τραύματα από τον ξυλοδαρμό πριν από το φονικό χτύπημα.  

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 29.07.2013