+

ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ, ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στο κτίριο του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο διανυκτέρευσαν οι 140 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα παράλια του νησιού λίγο πριν από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ψαράδες του νησιού στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, τους αποβίβασαν από μεγαλύτερο δουλεμπορικό πλοίο με λέμβο στη Γαύδο λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία.

Η λέμβος βρέθηκε αγκυροβολημένη ανοιχτά της Γαύδου ενώ οι μετανάστες είχαν φτάσει στην ακτή κολυμπώντας και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και αρκετές γυναίκες και παιδιά, ενώ κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Σομαλία και τη Συρία.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών, καθώς η Γαύδος των 80 μόνιμων κατοίκων δεν έχει τις υποδομές για την επαρκή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου τονίζει στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

«Υπάρχει έγκυος αλλά και περιστατικό καρδιακού επεισοδίου», τονίζει η κ. Καλλινίκου που εξηγεί πως ακόμα και το κτίριο του σχολείου δεν επαρκεί για τη διανυκτέρευση όλων των μεταναστών.

«Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», λέει η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η δήμαρχος επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τασία Χριστοδουλοπούλου και μετά από παρέμβασή της ελικόπτερο θα μεταφέρει άμεσα στο νησί προμήθειες, καθώς η Γαύδος παραμένει αποκλεισμένη ακτοπλοϊκά αφού ο κακός καιρός δεν επιτρέπει τον απόπλου από την Παλαιόχωρα ή τα Σφακιά. 

Μόνο για τους τραυματίες δόθηκε η δυνατότητα μεταφοράς με το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι μετανάστες είχαν φτάσει στην ακτή κολυμπώντας υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. *ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.04.2015