ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε πραγματικό φιάσκο οδηγήθηκε η πρωτοβουλία εθελοντών καταδρομέων από την Κρήτη να μεταβούν στον Εβρο για «βοήθεια στη φύλαξη των συνόρων». Το θέμα έφτασε μέχρι τη βουλή ενώ το ρεπορτάζ κατέδειξε την ευκολία με την οποία στο όνομα της πατρίδας μπορείς να εξαπατήσεις μια μεγάλη μερίδα πολιτών εκμεταλλευόμενος τα ταπεινότερα αισθήματα μισαλλοδοξίας. Η σελίδα με το όνομα 1η ΜΟΙΡΑ Αλεξιπτωτιστών άλλαξε όνομα, μετά τις αντιδράσεις ενώ εκείνο που μένει είναι τα υπερπατριωτικά μηνύματα και σε κάποιες περιπτώσεις μηνύματα μίσους που «κόσμησαν» τη σελίδα των «εθελοντών» στο facebook.

Τα ρεπορτάζ που ακολουθούν δημοσιεύθηκαν στην έντυπη έκδοση και στο site της Εφημερίδας των Συντακτών και αναδημοσιεύονται εδώ με αντίστροφη χρονολογική σειρά. (στο τέλος του κειμένου τα σχετικά link για τα αρχικά δημοσιεύματα)

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δημοσιεύθηκε στις 09.03.2020

Ερώτηση στη Βουλή σε σχέση με τον ψεύτικο λογαριασμό στο facebook της «1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών», μέσω το οποίου οργανώθηκε η αποστολή εθελοντών από την Κρήτη στον Έβρο, κατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές,η είδηση για τους εθελοντές από την Κρήτη που καλούνται να βοηθήσουν τους στρατιώτες στον Έβρο, αναπαρήχθη χωρίς διασταύρωση από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της χώρας, οδηγώντας σε σύγχυση πολίτες που έφτασαν στο σημείο, τις προηγούμενες μέρες, να βρεθούν στην πύλητης Μονάδας στο στρατόπεδο «Αποστολάκη» στα Χανιά, ζητώντας από τους φρουρούς να καταθέσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην «αποστολή».
Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει αν ο ίδιος γνώριζεγια αυτό το «κάλεσμα» και αν το Υπουργείο εγκρίνει τέτοιου είδους ενέργειες, καθώς και ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

«Δημοσιεύματα της Εφημερίδας των Συντακτών (3-4 Μαρτίου 2020), αναφέρουν ότι μέσω της σελίδας της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών με έδρα τα Χανιά, οργανώνεται η αποστολή εθελοντών στον ‘Έβρο. Σωματείο υπό τον τίτλο «Λέσχη Ειδικών ΔυνάμεωνΚρήτης», καλεί εθελοντές ειδικών δυνάμεων να μεταβούν στα σύνορα, για να ενισχύσουν το στρατό, για διάστημα 10 ημερών. Στη σελίδα αναφέρονται λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάθεσης στοιχείων των ενδιαφερομένων και για τον χρόνο αναχώρησης, που «θα γίνει οργανωμένα μόλις συμπληρωθεί η πρώτη ομάδα».

Πολίτες έφτασαν μέχρι την πύλη της Μονάδας στο στρατόπεδο «Αποστολάκη» στα Χανιά, ζητώντας από τους φρουρούς να καταθέσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην «αποστολή». Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος των ΛΕΦΕΛ (Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων) δήλωσε, πως «μόνο ο στρατός μπορεί να κινητοποιήσει ομάδες εθελοντών και τέτοιο κάλεσμα προφανώς δεν υπάρχει, άρα δεν θα υπάρχει κανείς να τους κατευθύνει, να τους οδηγήσει, να τους εντάξει σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο …».

Όπως στην ουσία αναφέρει το δημοσίευμα της «Εφ.Συν», παράπλευρο θύμα ήταν πάλι η ενημέρωση, καθώς η είδηση για τους εθελοντές από την Κρήτη που καλούνται να βοηθήσουν τους στρατιώτες στον Έβρο, αναπαρήχθη χωρίς διασταύρωση από τα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης και όλης της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. υπουργός

  • Γνωρίζει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το «κάλεσμα» ενίσχυσης του στρατού στον Έβρο; Ποιες παρεμβάσεις έγιναν ή θα γίνουν από την πλευρά του Υπουργείου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αυτή η υπόθεση;
  • Εγκρίνει και ενθαρρύνει ή αποδοκιμάζει και αποθαρρύνει το Υπουργείο τέτοιες πρωτοβουλίες;

————————————————————————-

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΒΑΣΗ «ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δημοσιεύθηκε στις 07.03.2020

Στην ακύρωση της εθελοντικής αποστολής εφέδρων καταδρομέων στον Εβρο προχωρούν οι διοργανωτές της σχετικής πρωτοβουλίας. Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Καραναστάσειο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση των εθελοντών για να οργανωθούν πριν την αναχώρησή τους, η οποία είχε προγραμματιστεί για απόψε (Σάββατο) το βράδυ από το λιμάνι του Ηρακλείου.

Όπως ανέφερε σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» ο έφεδρος καταδρομέας Μανούσος Τρευλάκης, ο οποίος ήταν αυτός που είχε την αρχική ιδέα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η αποστολή αυτή ακυρώνεται. «Για μας το θέμα θεωρείται λήξαν, δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει πλέον και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά». Ο ίδιος εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι διάφορες ομάδες στο facebook και στα κοινωνικά δίκτυα καπηλεύτηκαν την ιδέα αυτή, ενδεχομένως με άλλους σκοπούς και δημιούργησαν σύγχυση σε μεγάλη μερίδα πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος σκοπός του ήταν «η ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης στους στρατιώτες που προστατεύουν τα σύνορά μας» ενώ διευκρίνισε πως δεν έχει υπάρξει κανενός είδους συνεννόηση με τις δυνάμεις του ελληνικού στρατού αφού όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να πάνε στον Εβρο θα πήγαιναν με δικά τους έξοδα και με απόλυτα δική τους πρωτοβουλία.

Ενταση στο Καραναστάσειο

Το απόγευμα της Παρασκευής στον χώρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, όπου αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει η οργανωτική συνάντηση των εθελοντών, εμφανίστηκαν ελάχιστοι από αυτούς. Είχε προηγηθεί η κατηγορηματική ανακοίνωση της Πρυτανείας του ΕΛΜΕΠΑ ότι δεν παραχωρεί την αίθουσα του Καραναστάσειου Αμφιθεάτρου για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, απαντώντας αρνητικά σε σχετικό αίτημα του κ. Τρευλάκη, που είχε υποβληθεί δύο μέρες νωρίτερα από τον ίδιο ως εκπρόσωπο του φορέα: «Ομάδα Εθελοντών Φύλαξης Συνόρων».

Στο πάρκινγκ, έξω από τον χώρο του αμφιθεάτρου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 μέλη αντιφασιστικών ομάδων οι οποίοι ανάρτησαν πανό εναντίον της συγκεκριμένης κίνησης.

Το πανό που αναρτήθηκε έξω από το Καραναστάσιο αμφιθέατρο, στο Ηράκλειο.

Στο σημείο επικράτησε ένταση όταν εμφανίστηκαν λίγα άτομα από τους εν δυνάμει εθελοντές για τον Έβρο, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες, ενώ ένας εκ των εθελοντών τραυματίστηκε και χρειάστηκε η μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο εφημερεύον νοσοκομείο. Στο σημείο υπήρξε και παρουσία της αστυνομίας η οποία ωστόσο παρέμεινε σε απόσταση και δεν χρειάστηκε να παρέμβει καθώς τα επεισόδια δεν έλαβαν μεγαλύτερη έκταση.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης.

Στον χώρο βρέθηκε από νωρίς το απόγευμα και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος αποχώρησε αργά το βράδυ μετά τη λήξη του επεισοδίου. Ο ίδιος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνισε πως η ένταση ήταν μικρής διάρκειας ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασης της Πρυτανείας για τη μη παραχώρηση της αίθουσας, τονίζοντας αυτό που επισημάνθηκε και στην ανακοίνωση της Πρυτανείας ότι πάγια θέση του Ιδρύματος είναι «η παραχώρηση χώρων μόνο σε θεσμοθετημένους φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες που έχουν άμεση σχέση με το Ίδρυμα (π.χ. φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, κ.α.), την εκπαίδευση, την Πολιτεία, την κοινωνία και τους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους τους».Μάλιστα ο ίδιος επέρριψε ευθύνες για τη βιαστική δημοσιοποίηση του χώρου συνάντησης σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ πριν από την απάντηση της Πρυτανείας επί του θέματος.

Διαψεύσεις από παραστρατιωτικούς φορείς

Γύρω από το θέμα της αποστολής εθελοντών από την Κρήτη για τη φύλαξη των συνόρων είχε αναπτυχθεί όλη την εβδομάδα μια μεγάλη συζήτηση εντός και εκτός Κρήτης. Αφενός το κάλεσμα φαινόταν να γίνεται από τη «Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης», η οποία πέντε μέρες μετά, μέσω του γραμματέα της Εμμανουήλ Γιαμαλάκη,διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή τηςστη διοργάνωση ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον όσων χρησιμοποιούν το όνομά της «για την εξυπηρέτηση τυχών πολιτικών και οικονομικών σκοπών, ή για λόγους αυτοπροβολής».

Είχε προηγηθεί καιδήλωση σε υψηλούς τόνουςαπό τον πρόεδρο της πανελλαδικής Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) έφεδρο Ταγματάρχη Γιάννη Σιδηρόπουλο, ο οποίος μίλησε για «παπάτζες» και «ασοβαρότητες» τονίζοντας πως «μόνο ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να οργανώσει και να κινητοποιήσει άτομα ή ομάδες στα πλαίσια των επιστρατευτικών σχεδίων του».

Η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών

Το θέμα έφτασε μέχρι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας καθώς στην οργάνωση του εθελοντικού σώματος έπαιξε κομβικό ρόλο καισελίδα στο facebook με τον επίσημο τίτλο μιας μονάδας του Ελληνικού Στρατούκαι συγκεκριμένα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, που εδρεύει στο στρατόπεδο Αποστολάκη στα Χανιά. (σ.σ. εκεί έχει υπηρετήσει για χρόνια ο 67χρονος σήμερα Μανούσος Τρευλάκης ο οποίος και είχε την αρχική ιδέα της διοργάνωσης αλλά όπως ξεκαθαρίζει δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη συγκεκριμένη σελίδα στο facebook).

Μάλιστα στη συγκεκριμένη σελίδα του facebook, που λειτουργεί από το 2016, έχει αναρτηθεί και ηλεκτρονική φόρμα υποβολής ενδιαφέροντος από εθελοντές για την αποστολή στα σύνορα του Έβρου, σε διασύνδεση με τον ιστότοπο www.tolmon.gr ο οποίος φέρεται να δημιουργήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, δεν έλειψαν και τα περιστατικά πολιτών, οι οποίοι με παρότρυνση των διαχειριστών της σελίδας έφτασαν μέχρι την πύλη του στρατοπέδου Αποστολάκη, όπου εδρεύει η 1η ΜΑΛ, με σκοπό να υποβάλουν τα στοιχεία τους για το εθελοντικό σώμα, προκαλώντας αναταραχή στο στρατόπεδο.Όλα αυτά έχουν ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» βρίσκεται ήδη στα ίχνη των διαχειριστών των δύο ηλεκτρονικών σελίδων.

Η σελίδα με την επωνυμία «1ηΜΟΙΡΑ Αλεξιπτωτιστών» στο Facebook, απ’ όπου οργανώνεται η αποστολή εθελοντών στον Έβρο, πιθανότατα εν αγνοία του Υπουργείου Άμυνας.


Ο διαχειριστής της σελίδας σε απολογητικό του κείμενο εξηγεί πως σκοπός της σελίδας ήταν «να βοηθήσει στο κάλεσμα του κ. Μανούσου Τρευλάκη, να συγκεντρώσει λίστα εθελοντών και να βοηθήσει γενικώς την προσπάθεια του» ενώ επιβεβαιώνει και τις καταγγελίες για πολίτες που έφτασαν στο στρατόπεδο λέγοντας: «Παρακαλώ σταματήστε να πηγαίνετε στην 1 Μ.ΑΛ και να ζητάτε να ενταχθείτε ως εθελοντές. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε και όχι να φέρουμε ένα ακόμη πρόβλημα, πόσο δε στην αγαπημένη σε όλους μας 1 Μοίρα».

Ωστόσο, παρά την σαφή, πλέον, δήλωση από τον κ. Τρευλάκη περί ακύρωσης της αποστολής εθελοντών στον Εβρο, πληροφορίες αναφέρουν πως άλλες ομάδες από την Κρήτη ετοιμάζονται. Η σελίδα στο facebook με τίτλο «1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών» έχει πλέον μετονομαστεί σε «Εθελοντές 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών» και καλεί σε συγκέντρωση των εθελοντών στην ιστορική Μονή Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί. Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται στη σελίδα είναι «Για να καθορίσουμε τα γκρουπ την ημέρα αναχωρήσεις. Τι εξοπλισμό θα μπορούμε να φέρουμε και υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα όπως μεταφορά κτλ.».

———————

Κείμενο από αντιφασίστες της Κρήτης

Τους λόγους για τους οποίους διαδήλωσαν έξω από τον χώρο της προγραμματισμένης συγκέντρωσης των εθελοντών εξέθεσαν με μακροσκελή της ανακοίνωση η ομάδα αντιφασιστών/στριών Ηρακλείου. Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρουν:

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τους τελευταίους μήνες η κρατική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών έχει οδηγήσει στο συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Μάνες με μικρά παιδιά, άνδρες και ηλικιωμένοι επιβιώνουν σε συνθήκες άθλιες και εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η πολιτική αυτή, που παγιδεύει δεκάδες χιλιάδες ψυχών εντός των συνόρων του Ελληνικού κράτους, ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία το ελληνικό κράτος ανέλαβε το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή τη συνθήκη η ΕΕ παίζει κυνικά το ρόλο του συντονιστή σπονσοράροντας οικονομικά τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει, ακολουθώντας μια στρατιωτική διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών κι επιβάλλοντας τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης -ακόμα και με τη χρήση ΜΑΤ και ακραίας αστυνομικής βίας ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα σε Χίο και Μυτιλήνη. Εκεί υπήρξε έντονη παρουσία του ακροδεξιού παράγοντα ο οποίος εξυπηρετούσε τη ρατσιστική ατζέντα στρέφοντας την οργή ενάντια στους μετανάστες και σε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά, ό,τι έμεινε από την “ανθρωπιστική” διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη νεοναζί από την υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζονται οργανωμένα σε αυτά τα νησιά και τον Έβρο σε αρωγή των ντόπιων φασιστών, δημιουργώντας τάγματα εφόδου που δρουν απροκάλυπτα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Τα αδιέξοδα των εξουσιαστών σε Ελλάδα και Τουρκία γεμίζουν νεκροταφεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέσυρε τα ΜΑΤ και πήρε πίσω κακήν κακώς τις εξαγγελίες για κλειστά κέντρα κράτησης κάτω από τις οργισμένες αντιδράσεις των – ρατσιστών και μη- κατοίκων των νησιών. Η εικόνα αποτελεσματικότητας της που προπαγανδίζεται εμετικά από όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής εξημέρωσης υπέστη μεγάλο στραπάτσο.

Αντιστοίχως από την πλευρά του Τουρκικού κράτους, ο σουλτάνος Ερντογάν αντιμετώπισε πρόσφατα βαριά ήττα στο μέτωπο του Ιντλίμπ στην Βόρεια Συρία όπου υποστηρίζει και τροφοδοτεί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η διαχείριση της κατάστασης στην Ιντλίμπ σχετίζεται με την οργανωμένη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα του Έβρου, από τις τούρκικες κρατικές αρχές. Η απάντηση του Ελληνικού κράτους ήταν η μεταφορά αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση των συνόρων. Ο Έβρος είναι μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες ζώνες της Ευρώπης: με φράχτη, φυσικά εμπόδια και παντού πινακίδες που αναγράφουν “Προσοχή, νάρκες”.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον Έβρο

Η επικρατούσα κατάσταση στον Έβρο είναι βούτυρο στο ψωμί των κρατικών και παρακρατικών φορέων του ελληνικού και τουρκικού κράτους. Οι εικόνες ακραίας βίας από τα ΜΑΤ στα νησιά, αντικαθίστανται από τα τυροπιτάκια που μοιράζονται από μητέρες στους συνοριοφύλακες και στους Ματατζήδες στον Έβρο. Οι εικόνες των νεκρών στρατιωτών και τα αδιέξοδα στην Τουρκία αντικαθίστανται από τις υποκριτικές δηλώσεις αλληλεγγύης των υπουργών του Ερντογάν στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες στα σύνορα. Οι 2,1 τόνοι ηρωίνης που βρέθηκαν στα αμπάρια του ναρκόπλοιου του Μαρινάκη, σβήνονται από τη συλλογική μνήμη με τα τρία φορτηγά με προμήθειες που έστειλε να ενισχύσει τα ελληνικά στρατά. Οι ρασοφόροι σκοταδιστές μητροπολίτες και ο αρχιεπίσκοπος ευλογούν τα ιερά όπλα των ΜΑΤ και του στρατού που βάλλουν εναντίων εξαθλιωμένων ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα. Όλοι αυτοί βγαίνουν κερδισμένοι από αυτή την ιστορία ενώ οι κοινωνίες και από τις δύο πλευρές των συνόρων σέρνονται αποσβολωμένες σε ένα εθνικιστικό γαϊτανάκι το οποίο τροφοδοτείται από fake news. Ο εθνικός κορμός έχει ενεργοποιηθεί και ο πόλεμος έχει μπει πια στα σπίτια μας.

Για το κάλεσμα των παρακρατικών/παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κρήτη

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσμα από την επονομαζόμενη “1η μοίρα αλεξιπτωτιστών” για την συγκρότηση παραστρατιωτικού σώματος το οποίο θα αναλάβει να συνδράμει τις επίσημες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές στην περιφρούρηση των συνόρων στον ´Εβρο. Σε αυτό το κάλεσμα ζητούνται υλικά εκστρατείας, όπλα και εξοπλισμός. Επίσης δημιούργησαν φόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων.
Ήδη δήλωσαν ότι σε συνεργασία με την ΑΝΕΚ και τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου και Χανίων θα αναχωρήσουν τρία λεωφορεία με εθελοντές άμεσα (αύριο, Σάββατο 7/3) από την Κρήτη. Μάλιστα ανακοίνωσαν συνάντηση, ώστε να οργανωθούν καλύτερα, για σήμερα Παρασκευή 6/03 στην αίθουσα Μάρκος Καραναστάσης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Αλήθεια ποια πρυτανική αρχή έχει αναλάβει την ευθύνη για την φιλοξενία τέτοιου είδους καλεσμάτων σε πανεπιστημιακό χώρο;

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ένα κάλεσμα αυτού του τύπου θα ενεργοποιούσε αυτεπαγγέλτως τις εισαγγελικές αρχές και επίσης τις αστυνομικές δυνάμεις και την Αντιτρομοκρατική για την διερεύνηση τέλεσης κακουργημάτων. “Παραδόξως” δεν κουνιέται φύλλο.

Ποιος είναι ο ρόλος των εθελοντών παραστρατιωτικών

Το βάρος για τη διαχείριση ακραίων καταστάσεων είναι δυσβάσταχτο για τον επίσημο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος τυπικά δεσμεύεται να κινείται εντός των ορίων του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η βρώμικη δουλειά γίνεται από άτυπες ομαδοποιήσεις του παρακράτους που είτε ονομάζονται “Αγανακτισμένοι πολίτες” και “εξοργισμένοι νοικοκυραίοι” είτε “πατριώτες εθελοντές”.

Η δράση των εθελοντικών παραστρατιωτικών δυνάμεων είναι γνωστή. Είναι αυτοί που διαπράττουν τις χειρότερες σφαγές και γενοκτονίες καθώς κινούνται στις παρυφές του στρατιωτικού δικαίου. Ενώ μιλάνε για υψηλές αξίες και ιδανικά εμπλέκονται σε δολοφονίες, βασανιστήρια, ακρωτηριασμούς και βιασμούς ανδρών γυναικών και παιδιών σε όλες τις πολεμικές συρράξεις του πλανήτη. Είναι αυτοί που πολεμάνε πιστεύοντας ότι έχουν πάρει την εντολή από τον Θεό τους να εκκαθαρίσουν όσους τυχαίνει να μιλούν άλλη γλώσσα, να έχουν άλλη θρησκεία, εθνικότητα και έθιμα. Είναι όλοι τους ίδιοι, είτε ονομάζονται Γκρίζοι Λύκοι, Χρυσή Αυγή, Τζιχαντιστές ή απλά “ανιδιοτελείς πατριώτες”. Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, αντίστοιχα ελληνικά εθελοντικά παραστρατιωτικά σώματα συμμετείχαν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας στο πλευρό των Σέρβων εθνικιστών, συνεισφέροντας στην εκκαθάριση 8000 άμαχων πολιτών στην σφαγή της Σεμπρένιτσα. Όλοι αυτοί μετέβησαν φανερά και με τις ευλογίες της Εκκλησίας και του ελληνικού κράτους να συνεισφέρουν στην γενοκτονία των μουσουλμάνων της περιοχής. Πάντοτε στο όνομα της Θρησκείας και του Έθνους.

Με αυτούς είμαστε πάντα απέναντι.

Τώρα υπάρχει τεράστια ανάγκη να ξεμπροστιάσουμε την μαζική αποβλάκωση που διακινείται άπλετα από τους πρεζέμπορες της εθνικοφροσύνης και να αφυπνίσουμε τις ταξικές συνειδήσεις. Καθώς η κρίση των εξουσιαστών μετασχηματίζεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης που απειλεί όλους μας, είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε έμπρακτα το συντονισμό και τη δραστηριοποίηση των παρακρατικών ομαδοποιήσεων. Κάθε παρακρατικός που πηγαίνει εθελοντικά να κυνηγήσει και να πυροβολήσει άοπλους και εξαθλιωμένους, πέρα από ξεφτιλισμένος, είναι ξεκάθαρος εχθρός και ως τέτοιος θα αντιμετωπιστεί. Είμαστε εδώ και στεκόμαστε ανάχωμα στον εκφασισμό της κοινωνίας. Η θέση μας είναι δίπλα στους απόκληρους αυτού του κόσμου, απέναντι σε όσους πλάι σε μπάτσους, στρατό, παπάδες, εφοπλιστές και κράτος, κάνουν την αναγκαία βρώμικη δουλειά. Οφείλουμε να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να δράσουμε πριν γίνουμε συνένοχοι στις δολοφονίες τους. Κινητοποιούμαστε πριν γίνουμε κρέας στα κανόνια του πολέμου τους.

Απαιτούμε την ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών στους επιθυμητούς προορισμούς τους.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ – ‘Η ΦΑΣΙΣΤΑΣ ‘Η ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Αντιφασίστ(ρι)ες Ηρακλείου Κρήτης

————————————————————————-

ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Δημοσιεύθηκε στις 06.03.2020

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση με την εθελοντική μετακίνηση εφέδρων καταδρομέων από την Κρήτη προς τον Έβρο και διαχωρίζει πλήρως τη θέση της.

Στην ανακοίνωσή της η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης τονίζει ότι σκοπός της «ήταν και παραμένει, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των ηρώων μας, η βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο, η συνοχή και η ετοιμότητα των εφέδρων καταδρομέων, σε περίπτωση επιστράτευσής τους από τον Ελληνικό Στρατό».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο γραμματέας της Λέσχης Εμμανουήλ Γιαμαλάκης, η Λέσχη«δεν έχει καμία συμμετοχή στην οργάνωση και μετάβαση στον Έβρο εφέδρων καταδρομέων από την Κρήτη και στέκεται αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργεια».Παράλληλα υπογραμμίζει ότι«επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν το όνομά της για την εξυπηρέτηση τυχών πολιτικών και οικονομικών σκοπών, ή για λόγους αυτοπροβολής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, με έτος ίδρυσης το 1993, με μέλη εφέδρους όλων των Όπλων του Ελληνικού Στρατού και με επίτιμα μέλη τους αγωνιστές – κομάντος ΄74 που επιχείρησαν στην Κύπρο κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής, δηλώνει πως δεν έχει καμία συμμετοχή στην οργάνωση και μετάβαση στον Έβρο εφέδρων καταδρομέων από την Κρήτη και στέκεται αντίθετη απέναντι σε οποιαδήποτε αντίστοιχη ενέργεια.

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν το όνομά της για την εξυπηρέτηση τυχών πολιτικών και οικονομικών σκοπών, ή για λόγους αυτοπροβολής.

Ο σκοπός της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης ήταν και παραμένει, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης των ηρώων μας, η βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο, η συνοχή και η ετοιμότητα των εφέδρων καταδρομέων, σε περίπτωση επιστράτευσής τους από τον Ελληνικό Στρατό.

Για την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Κρήτης, ο Γραμματέας Εμμανουήλ Γιαμαλάκης».

————————————————————————-

«ΜΑΪΜΟΥ» ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 04.03.2020

Ο πρόεδρος των ΛΕΦΕΔ της χώρας, έφεδρος ταγματάρχης Πεζικού Γιάννης Σιδηρόπουλος

Αναστάτωση στις τάξεις του στρατού προκάλεσε τοχθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»για τους εφέδρους καταδρομείς τηςΚρήτηςπου οργανώνονται για να πάνε ως εθελοντές στον Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έφτασε μέχρι τα υψηλά κλιμάκια του υπουργείου Αμυνας, ενώ εκτεθειμένη βρέθηκε η διοίκηση της 5ης Ταξιαρχίας στα Χανιά, καθώς η όλη… εκδρομή φαίνεται να οργανώνεται από σελίδα στο facebook με επωνυμία «1η ΜΟΙΡΑ Αλεξιπτωτιστών», μέσω δηλαδή μιας υπαρκτής μονάδας του ελληνικού στρατού.

Χθες δεν έλειψαν περιστατικά πρόθυμων πολιτών που έφτασαν μέχρι την πύλη της Μονάδας, στο στρατόπεδο Αποστολάκη στα Χανιά, ζητώντας από τους φρουρούς να καταθέσουν εκεί τα στοιχεία τους ώστε να συμμετάσχουν στο… εκστρατευτικό σώμα για τον Εβρο. Φυσικά δεν υπήρχε καμία εντολή για καταγραφή των στοιχείων αυτών, ούτε κάποια αποστολή οργανώνεται από τη διοίκηση του στρατοπέδου. Σε ερώτηση των φαντάρων-φρουρών προς τους πολίτες για το ποιος τους είπε να κατευθυνθούν εκεί, η απάντηση που πήραν ήταν ότι αυτές οι οδηγίες «δόθηκαν από τους διαχειριστές της σελίδας της 1ης ΜΑΛ». Στρατιωτικές πηγές τόνιζαν χθες στην «Εφ.Συν.» πως οι μονάδες του στρατού απαγορεύεται να έχουν ξεχωριστές ιστοσελίδες ή λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προφανώς οι διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας καπηλεύονται το όνομα της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών και παράνομα το χρησιμοποιούν. Ωστόσο, το κακό έχει γίνει, καθώς βρέθηκαν αρκετοί «πρόθυμοι» πολίτες να συμμετάσχουν στο εθελοντικό σώμα και μέχρι αύριο Πέμπτη (όπως αναφέρεται στη σελίδα) περιμένουν οδηγίες για το πώς και από πού θα ξεκινήσουν για να «συνδράμουν» τις δυνάμεις του στρατού στον Εβρο.

Η όλη υπόθεση έχει φέρει και έριδες στους παραστρατιωτικούς κύκλους της χώρας. Η ιδέα για τη συγκρότηση του εθελοντικού σώματοςΚρητώνκαταδρομέων φαίνεται να ξεκίνησε από κάποιον φορέα με τον τίτλο «Λέσχη Ειδικών ΔυνάμεωνΚρήτης». Ο όρος «Λέσχη» παρέπεμπε στις Λέσχες Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στηνΚρήτη. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, τα μέλη των ΛΕΦΕΔ στηνΚρήτητόνιζαν χθες πως ουδεμία σχέση έχουν οι ίδιοι ή οι οργανώσεις τους με τη συγκεκριμένη διοργάνωση και πως η «Λέσχη Ειδικών ΔυνάμεωνΚρήτης» είναι ένας μάλλον… μονοπρόσωπος φορέας.

Η αναταραχή οδήγησε τον πρόεδρο των ΛΕΦΕΔ της χώρας, έφεδρο ταγματάρχη Πεζικού Γιάννη Σιδηρόπουλο, να μιλήσει χθες για «παπάντζες» και «ασοβαρότητες», έστω και εν μέσω πανηγυρισμών για τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Ο ίδιος έγραψε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι: ΜΟΝΟ ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να οργανώσει και να κινητοποιήσει άτομα ή ομάδες στα πλαίσια των επιστρατευτικών σχεδίων του. Ολα τα άλλα που διαβάζετε, παρότι πραγματικά, μας κάνουν όλους να χαμογελάμε από την ανταπόκριση του κόσμου, είναι απλά λόγια του αέρα και κάποια από αυτά κινούνται στα όρια της “παπάντζας” και της “ασοβαρότητας”».

Μέσα σε όλο αυτό το συνονθύλευμα πατριωτισμού παραμένει αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί καν η αποστολή εθελοντών από τηνΚρήτηστον Εβρο. Εξάλλου, όπως λέει και ο κ. Σιδηρόπουλος, μόνο ο στρατός μπορεί να κινητοποιήσει ομάδες εθελοντών και τέτοιο κάλεσμα προφανώς δεν υπάρχει, άρα δεν θα υπάρχει κανείς να τους κατευθύνει, να τους οδηγήσει στο ένα σημείο ή το άλλο ή, πολύ περισσότερο, να τους εντάξει σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο και θα πρόκειται μάλλον για… τουριστικού χαρακτήρα εκδρομή.

Φυσικά, παράπλευρο θύμα ήταν και πάλι η ενημέρωση, καθώς η είδηση για τους «εθελοντές κομάντο από τηνΚρήτηπου ανεβαίνουν για να βοηθήσουν τις δυνάμεις μας στον Εβρο» αναπαρήχθη με απύθμενη ευκολία από τα μέσα ενημέρωσης τηςΚρήτηςκαι όλης της χώρας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με διθυραμβικούς τόνους. Χωρίς καμία διασταύρωση, χωρίς τις λογικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνει ο κάθε δημοσιογράφος πριν πατήσει το κουμπί της δημοσίευσης. Συνηθισμένα πράγματα δηλαδή.

————————————————————————-

ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΠΑΝΕ… ΠΟΛΕΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 03.03.2020

Κάλεσμα για μετάβαση εθελοντών στον Εβρο κάνουν παραστρατιωτικοί κύκλοι μέσω facebook ● Είναι, άραγε, σε γνώση του υπουργείου Αμυνας η πρωτοβουλία;

Σε… παροξυσμό ετοιμότητας οδηγεί παραστρατιωτικούς κύκλους στηνΚρήτηη φιλολογία των κυβερνητικών στελεχών περί «εισβολής», «ασύμμετρης απειλής» κτλ. για τους χιλιάδες πρόσφυγες που σπρώχνει στα ελληνικά σύνορα ο Ερντογάν.

Σωματείο υπό τον τίτλο «Λέσχη Ειδικών ΔυνάμεωνΚρήτης» καλεί εθελοντές ειδικών δυνάμεων να μεταβούν στα σύνορα για να ενισχύσουν τον στρατό για διάστημα 10 ημερών. Το μήνυμα μάλιστα αναμεταδίδεται από τον επίσημο λογαριασμό στα social media της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, με έδρα τα Χανιά. Οι διαχειριστές του λογαριασμού αναλαμβάνουν και να απαντήσουν στα δεκάδες μηνύματα εθελοντών που σπεύδουν να καταταχθούν για την εκδρομή, ενώ υπάρχει και επίσημη πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να στείλει τα στοιχεία του στη σελίδα, καθώς ο επίσημος διοργανωτής (κάποιος απόστρατος 67 ετών, με τα στοιχεία Μ.Τ.) αδυνατεί να απαντήσει στο πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνει. Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογη απορία για το αν η συγκεκριμένη πρόσκληση αποτελεί και απόφαση της στρατιωτικής ιεραρχίας ή/και αν η όλη διοργάνωση είναι σε γνώση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν μήνυμα με τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, έτος υπηρέτησης, σώμα υπηρέτησης και κινητό τηλέφωνο, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο χρόνος της αναχώρησης αφού, όπως αναφέρεται, αυτή «θα γίνει οργανωμένα μόλις συμπληρωθεί η πρώτη ομάδα».

Μάλιστα υπάρχουν και αρκετές γυναίκες που θέλουν να συμμετάσχουν στην αποστολή. Μία από αυτές ρωτά: «Εγώ είμαι εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, κόρη Ιερολοχίτη Ριμινιτη από το Ρέθυμνο! Μπορώ να έρθω?» και ο διαχειριστής της σελίδας τής απαντά: «Χαίρομαι που η ομάδα μας πέρα από κομάντος έχει και μπουμπουλινες, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται το κάλεσμα αφορά Όσους Έλληνες έχουν εκπαιδευτεί κ υπηρετήσει τον Ελληνικο στρατό. Παρόλα αυτά είσαι ήδη μαζί μας».

Και πάλι πάντως προκύπτει το ερώτημα αν έχει υπάρξει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οποιοδήποτε «κάλεσμα» για ενίσχυση του στρατού στον Εβρο, ώστε αυτό να διοργανώνεται από τα επίσημα κανάλια μιας στρατιωτικής μονάδας της χώρας.