«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΖΗΜΙΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων αφήνει στον τουριστικό κλάδο της Κρήτης η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, οι οποίοι έχουν μεγάλο άνοιγμα στη βρετανική εταιρεία που κάθε χρόνο φέρνει στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες.

Πολλά από τα πακέτα της φετινής σεζόν δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, με περιπτώσεις ξενοδόχων να καταγράφουν ζημιές που αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Σημαντικό επίσης είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται με τους εγκλωβισμένους στην Κρήτη τουρίστες, περίπου 20.000 ανθρώπους από τους 50.000 που βρίσκονται στη χώρα μας συνολικά αυτή τη στιγμή.

Ακόμα και χθες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφταναν ταξιδιώτες της συγκεκριμένης εταιρείας οι οποίοι ενημερώθηκαν εν πτήσει για την πτώχευσή της.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ήδη έχουν φτάσει στο Ηράκλειο εκπρόσωποι της βρετανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο τοπικό γραφείο πληροφοριών και θα φροντίσουν για την ομαλή επιστροφή όλων των Βρετανών ταξιδιωτών στη χώρα τους.

«Οι τουρίστες θα επιστρέψουν κανονικά στις μέρες και ώρες που ήταν προγραμματισμένες οι πτήσεις τους με άλλα αεροπλάνα που θα αναπληρωθούν από τη βρετανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρχονται στο αεροδρόμιο τις προηγούμενες μέρες, ενώ η σχετική ενημέρωση θα δίνεται επιτόπου και στα ξενοδοχεία τους. Η αλήθεια είναι πως από τις προηγούμενες εβδομάδες οι Βρετανοί είχαν καταρτίσει σχέδιο για την ομαλή επιστροφή των πολιτών τους το οποίο τώρα τίθεται σε εφαρμογή» λέει ο κ. Πλιάκας στην «Εφ.Συν.».

Τεράστιες ζημιές

Για «σεισμό 7 Ρίχτερ» στην τουριστική αγορά κάνει λόγο ο πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης. «Πρόκειται για την κατάρρευση ενός γίγαντα του παγκόσμιου τουρισμού, τις επιπτώσεις της οποίας θα δούμε κατά κύματα να έρχονται σαν τσουνάμι το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν χιλιάδες πακέτα που υλοποιήθηκαν τη φετινή σεζόν και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα αλλά και αναμενόμενες αφίξεις που είχαν προγραμματιστεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και φυσικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Βλατάκης.

Σε περίπου 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ για τους ξενοδόχους της Κρήτης υπολογίζει τη ζημιά που θα προκληθεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Η Thomas Cook έχει να πληρώσει από τις 16 Ιουλίου, στην ουσία ο μισός Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, και είναι απολύτως χαμένοι. Υπάρχει ξενοδόχος που μόνο με τη σημερινή ανακοίνωση έχασε 650.000 ευρώ» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Χαλκιαδάκης.

«Χιλιάδες ήταν οι τουρίστες που επρόκειτο να φτάσουν στην Κρήτη μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, οπότε τελειώνει και η β’ τουριστική σεζόν. Οι αφίξεις αυτές φυσικά δεν θα πραγματοποιηθούν και οι απώλειες πρέπει να προστεθούν στο συνολικό χρέος που θα μείνει στους ξενοδόχους» λέει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 24.09.2019