+

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σοβαρές παραμέτρους ως προς την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη έθεσαν οι κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς του Ηρακλείου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου των δασκάλων του νομού τάχθηκαν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων σε μικρότερες δομές και όχι σε ανοιχτά camps, τα οποία, όπως είπαν, δημιουργούν νοσογόνες και εκρηκτικές συνθήκες τόσο για τους πρόσφυγες, που μετατρέπονται σε ομήρους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ στάθηκαν καταγγελτικά ως προς τον ρόλο των ΜΚΟ, που απ’ ό,τι φαίνεται σχεδιάζεται να αναλάβουν δράση και στην Κρήτη.

Ειδικά ως προς τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες από τις ΜΚΟ, η γιατρός, μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Ηρακλείου, Μαριάνθη Δικίδου τόνισε πως από αποστολές στη Λέσβο και στην Ειδομένη οι εθελοντές γιατροί από την Κρήτη διαπίστωσαν πως, παρά τον πακτωλό χρημάτων που δίνονται από την Υπατη Αρμοστεία, η αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των προσφύγων είναι ελλιπέστατη έως ανύπαρκτη.

«Ειδικά στη Λέσβο βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο οι άνθρωποι των ΜΚΟ να είναι κατά δεκάδες εκεί και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό, και όμως, ακόμα και τα πιο απλά περιστατικά να παραπέμπονται στα δημόσια νοσοκομεία ή στα τοπικά Κέντρα Υγείας» ανέφερε ο γιατρός Ευγένιος Δαφνής, επίσης εθελοντής γιατρός.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αν το Κοινωνικό Ιατρείο μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο για τους πρόσφυγες που θα φτάσουν στο Ηράκλειο, ο κ. Δαφνής απάντησε πως, σε συνεργασία με άλλους φορείς, το πανεπιστήμιο, την Ιατρική Σχολή, τα νοσοκομεία, θα μπορούσε να υπάρξει μια πολύ καλά οργανωμένη υποδομή για τους ανθρώπους αυτούς.

Παρόμοια ζητήματα εμπλοκής αμφιλεγόμενων ΜΚΟ τέθηκαν και για το θέμα της σίτισης, με τους εκπροσώπους των φορέων να εφιστούν την προσοχή στους δήμους της Κρήτης, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αλλοιωμένων τροφίμων από εταιρείες catering. Πρόσφατα για το ίδιο θέμα το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων είχε καταθέσει πρόταση να αποκλειστούν οι εταιρείες catering και να δοθεί πρόσβαση στους μετανάστες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες ώστε να μαγειρεύουν οι ίδιοι.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, η Ηλέκτρα Τρουλλινού τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης Γραφείου Ασύλου στην Κρήτη, κάτι για το οποίο, όπως είπε, κωλυσιεργεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, προφασιζόμενη ότι δεν έχει βρει χώρο για να στεγάσει την υπηρεσία.

Την άμεση και πλήρη ένταξη των παιδιών των μεταναστών στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε σε τμήματα υποδοχής είτε σε ξεχωριστές προσφυγικές δομές, ζήτησαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Γιώργος Μαρκάκης και Ζαχαρίας Ρηγάκης αντίστοιχα.

Απαντήσεις στην ξενοφοβία

Για υπαρκτές αλλά μειοψηφικές ρατσιστικές συμπεριφορές και στην Κρήτη έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων του Ηρακλείου. «Απειλή δεν είναι οι μουσουλμάνοι, αλλά οι φανατικοί κάθε πλευράς» είπε η γιατρός κ. Δικίδου, επαναλαμβάνοντας τη θέση που δημοσίως εξέφρασε πριν από λίγες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.

«Οι πρόσφυγες δεν φέρουν δικές τους αρρώστιες, πάσχουν από ό,τι ακριβώς πάσχουμε και εμείς. Είναι εξουθενωμένοι από το μακρύ ταξίδι, όπως θα ήμασταν κι εμείς στη θέση τους. Είναι καλοί και κακοί, όπως ακριβώς είμαστε κι εμείς» ανέφερε η κ. Δικίδου.

Προβοκάτσια στο Τυμπάκι

Στο ενδεχόμενο της προβοκάτσιας οδηγούν οι ενδείξεις για την υπόθεση των φυλλαδίων με τα οποία άγνωστοι γέμισαν την κεντρική πλατεία του Τυμπακίου πριν από δύο μέρες και με την υπογραφή «Μουσουλμανική Αδελφότητα Κρήτης» (φορέας που δεν έχει ξανακάνει ποτέ την εμφάνισή του στο νησί).

Τα φυλλάδια είχαν στην κορυφή ένα μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο και ανέφεραν στα ελληνικά αποσπάσματα από το Κοράνι, όπως «Ο Αλλάχ επιτάσσει οι πιστοί του να είναι κυρίαρχοι της γης όπου θα ζουν, και μόνο αυτοί θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησίες, και μόνο εμείς θα μπορούμε να έχουμε τη γη».

Η αστυνομία ερευνά το υλικό από κάμερες ασφαλείας, ενώ θεωρεί πως δεν είναι καθόλου τυχαία η στιγμή της κίνησης αυτής. Το Τυμπάκι βρέθηκε στην επικαιρότητα εξαιτίας της Λαϊκής Συνέλευσης που οργάνωσε μερίδα κατοίκων, ζητώντας να κηρυχθεί ο δήμος «υπερκορεσμένος από λαθρομετανάστες».

Στην πορεία άρχισαν να ακούγονται και πιο εγκρατείς φωνές, όταν και ο δήμαρχος δεν υπέκυψε στο παραπάνω αίτημα. Η διανομή των φυλλαδίων εκτιμάται από την αστυνομία ως προσπάθεια να ενταθούν εκ νέου τα πνεύματα στην περιοχή.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, της τοπικής ΕΛΜΕ και του συλλόγου των δασκάλων του νομού).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 29.09.2016