«ΦΟΡΤΣΑ»… ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανώτατη εκπαίδευση μετέφερε στα Χανιά ο Θόδωρος Φορτσάκης, παραχωρώντας έκτακτη συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό αντικείμενο την «αξιοποίηση» των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Φορτσάκης και η Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν να στηρίζουν με όλα τα μέσα τους «ξενοδοχειακούς» σχεδιασμούς του Πολυτεχνείου Κρήτης, χρησιμοποιώντας το Ιδρυμα περίπου ως «case study» για τη δική τους πολιτική στον χώρο της Παιδείας, αν κάποια στιγμή βρεθούν στην κυβέρνηση.

Ο κ. Φορτσάκης ήταν απόλυτα σαφής: «Αν δεν πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους τα πανεπιστήμια, δεν θα έχουν καλό τέλος. Δεν μπορούν τα πανεπιστήμια σαν τα πουλάκια στη φωλιά να περιμένουν να έρθει η μάνα -δηλαδή το κράτος- να τα ταΐσει στο στόμα. […] Τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία έχουν αφεθεί και δεν προσπαθούν και τα ίδια να διασφαλίσουν ένα μέρος των εσόδων τους».

Με λιγότερο γλαφυρό τρόπο, μία μέρα πριν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με άρθρο του στην «Καθημερινή» έκανε τη δεύτερη συνεχή παρέμβασή του για το θέμα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σε άρθρο του εναντίον του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει μεταξύ άλλων: «Τα πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν. Το παράδειγμα του Πολυτεχνείου Κρήτης δείχνει τον δρόμο, αλλά αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις απίστευτες αγκυλώσεις που τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ξεπεράσουν».

Στη βιασύνη της για την ιδιωτικοποίηση, πάντως, η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να ενοχλείται από τα «θολά» σημεία που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» (8/7/2017) σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας, την αφανή έδρα και το γαϊτανάκι των εταιρειών πίσω από την εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», στην οποία εκχωρήθηκαν τα τρία κτίρια.

Ούτε επίσης και για την αφανή σύμβαση μεταξύ του Πολυτεχνείου και της εταιρείας για την οποία μίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και δύο κοσμήτορες του Πολυτεχνείου.

Ερωτώμενος για το σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» από τον δημοσιογράφο Παντελή Γαΐτση (parakritika.gr), ο κ. Φορτσάκης απάντησε πως ούτε έχει δει ούτε και τον απασχολεί η σύμβαση του Πολυτεχνείου με την εταιρεία και πως αυτό είναι θέμα μόνο του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο νωρίτερα έδειξε πλήρως ενημερωμένος για το τι πρόκειται να γίνει αφού μίλησε για «ένα ωραίο σύμπλεγμα [ξενοδοχείων] που θα δημιουργηθεί στην περιοχή», μαντεύοντας μάλιστα πως τα έσοδα που θα αποφέρει θα χρησιμοποιηθούν για τα μεταπτυχιακά, τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Στα λεγόμενα του κ. Φορτσάκη απαντά με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, Ανδρέας Παπανδρέου, τονίζοντας: «Δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση οι δηλώσεις Φορτσάκη. Είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική Μητσοτάκη, την πολιτική του ξεπουλήματος οτιδήποτε μπορεί να ξεπουληθεί, εις βάρος της κοινωνίας».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Ερωτώμενος για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Παπανδρέου μιλά για μια «κρυφή» σύμβαση του Πολυτεχνείου, την οποία δεν έχει δει κανείς και για την οποία δεν έχει υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. «Προφανώς το Πολυτεχνείο χρειάζεται χρηματοδότηση και προφανώς οφείλει να αξιοποιήσει την περιουσία του. Οχι όμως με βάση την εμπορευματοποίηση, όχι χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την ιστορικότητα των κτιρίων και όχι χωρίς διαβούλευση με την κοινωνία» αναφέρει ο ίδιος.

«Το Πολυτεχνείο ευεργετήθηκε από την κοινωνία των Χανίων με πολλά ακίνητα. Μας κάνει εντύπωση που η αξιοποίηση ξεκινά από τα πιο εμβληματικά από αυτά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ιστορική αλλά και την πρόσφατη μνήμη των Χανιωτών. Ειδικά για αυτά τα κτίρια θα έπρεπε να προταχθεί η σύνδεσή τους με τον χώρο της γνώσης και των επιστημών», τονίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως οι θέσεις του απηχούν και τη στάση για το θέμα των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά.

Παρέμβαση Αρχαιολόγων

Στον ιστορικό χαρακτήρα των κτιρίων αναφέρεται με εκτενή χθεσινή του ανακοίνωση και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, καλώντας την Πρυτανεία να αναθεωρήσει τις επιλογές της και υπενθυμίζοντας πως αυτά τα κτίρια παραχωρήθηκαν στο Πολυτεχνείο με την ίδρυσή του με σκοπό να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Ιδρύματος και να συμβάλουν στη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.

Ο ΣΕΑ ζητά από την πρυτανεία να σεβαστεί τη μνήμη και τον παλίμψηστο τόπο που του εμπιστεύθηκε η πόλη των Χανίων με την παραχώρηση των εν λόγω κτιρίων, ενώ συντάσσεται με τους φορείς και τις προσωπικότητες των Χανιών, που ζητούν τη ματαίωση του σχεδίου του πρύτανη.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Θεόδωρου Φορτσάκη στα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων. *parakritika.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 10.07.2017