ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ;

Στην αρχή γράφτηκε ως πιθανότητα καθώς φυσικά κανείς δεν έχει ακόμα στοιχεία για να το τεκμηριώσει. Εκείνο όμως που φαίνεται προφανές είναι αυτό που προβληματίζει και τους κατοίκους: Μήπως οι συνεχείς καταστροφές στη Χερσόνησο και οι τεράστιοι όγκοι νερού σχετίζονται με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου; Μήπως δεν είναι και τόσο τυχαίο ότι συνεχόμενες φορές υπάρχουν στην ίδια περιοχή σοβαρές συνέπειες από την κακοκαιρία; Μήπως η σχεδιαζόμενη εκρίζωση 200.000 δέντρων (μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ήδη ξεριζωθεί) δεν μπορεί να μην αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά των χειμάρρων και των ποταμών της περιοχής, που εν τέλει από την ενδοχώρα καταλήγουν στη Χερσόνησο και στα Μάλια;

Από την εκκίνηση των εργασιών για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι – Συνολικά 200.000 δέντρα θα ξεριζωθούν και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Στο παρακάτω βίντεο ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος με δηλώσεις του συσχετίζει ευθέως τις καταστροφές που συνέβησαν στην περιοχή του από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και ζητά από την πολιτεία να διερευνήσει όλα τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει: «Εκείνο που μας παραξενεύει πάρα πολύ όμως και το οποίο θα το εξετάσουμε και ως Δήμος αλλά καλούμε και την πολιτεία να το εξετάσει, είναι ότι ο ποταμός ο Γουρνιώτης, του οποίου τα νερά προέρχονται από την ενδοχώρα και ειδικά από την περιοχή Καστελλίου, Σμαρίου, Γαλύφας και έρχονται κάτω, μας δημιουργεί εντός ολίγων ημερών σημαντικές πλέον απορίες οι οποίες πρέπει να εξεταστούν για τα νερά τα πλημμυρικά από την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου που κατά πάσα πιθανότητα έρχονται ανεξέλεγκτα στη δικιά μας πλέον την περιοχή δίχως να έχουνε γίνει και εκεί τα έργα διευθέτησης που απαιτούνται».

Πάντως για να μην ανησυχείτε η ΤΕΡΝΑ (που σε κοινοπραξία με την GMR κατασκευάζει το αεροδρόμιο) με ανακοίνωσή της, τις μέρες της καταστροφής έσπευσε να μας ενημερώσει ότι θα διαθέσει τα μηχανήματά της για την αποκατάσταση των ζημιών τονίζοντας ότι η συμβολή της θα είναι… καθοριστική. (Εξάλλου είναι ήδη καθοριστική στη διαμόρφωση της κατάστασης).

* Παρακάτω μερικά links από τα τοπικά ΜΜΕ όπου δημοσιεύτηκε η σχετική είδηση:
Η ΤΕΡΝΑ στο πλευρό των πλημμυροπαθών!
Στο πλευρό της Κρήτης για τις καταστροφές η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:Στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν από την κακοκαιρία

** Φυσικά κανείς δεν ξεχνά πως στη Χερσόνησο και στα Μάλια υπάρχει μεγάλο εύρος αυθαιρεσιών με μπαζωμένα ρέματα και άναρχη πολεοδομική ανάπτυξη. Αυτά όμως υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια και τόσο μεγάλες καταστροφές δεν είχαν προκληθεί.