+

ΧΑϊΚΑΛΗΣ, OFFSHORE ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σε προσωπική επίθεση κατά του τέως υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη επιδόθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, επαναφέροντας το θέμα πιθανής συμμετοχής άλλου υπουργού της κυβέρνησης σε offshore εταιρεία.

Συνεπικουρούμενος από ακόμα 17 βουλευτές της Ν.Δ., ο βουλευτής Ηρακλείου επιτέθηκε στον αρμόδιο υπουργό για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ακολουθώντας τη συνηθισμένη του πρακτική, της σπίλωσης συνολικά της Αριστεράς με χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα.

Μετά τις συνεχείς ερωτήσεις και τα στοχευμένα δημοσιεύματα που ακολούθησαν για την εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλου ­Χαϊκάλη σε εξωχώρια εταιρεία, ο Λ. Αυγενάκης στρέφει τα βέλη του πλέον προς τον Π. Νικολούδη κατηγορώντας τον εμμέσως για συγκάλυψη, επειδή παρέπεμψε το αρχικό ερώτημά του στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών της Βουλής.

Στο νέο κείμενο των 18 «γαλάζιων» βουλευτών, η νόμιμη διαδικασία ελέγχου γίνεται αφορμή για συνολική επίθεση κατά της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η πολυδιαφημιζόμενη και πολλά υποσχόμενη σύσταση θέσης υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, μετά από οκτώ μήνες ανάληψης καθηκόντων, όχι μόνο δεν απέδωσε θησαυρούς, αλλά αποδείχθηκε άνθρακας. Ενα ακόμη δείγμα γραφής του “ήθους της Αριστεράς”, που ενώ θεωρητικά διατυμπάνισε περίτρανα και με περίσσιο θράσος το “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”, στην πράξη επιδεικνύει πληθώρα περιπτώσεων διαφθοράς, ακόμη και μελών της κυβέρνησης».

Η απορία

Για το συγκεκριμένο, δε, ζήτημα ο Λ. Αυγενάκης και οι υπόλοιποι βουλευτές εκφράζουν την απορία τους γιατί, παρ’ ότι έχει παρέλθει ένας μήνας από την παραπομπή του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απολύτως εξέλιξη.

Λευτέρης Αυγενάκης. *ΕUΡΟΚΙΝΙSSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε χθεσινή απάντησή του ο Π. Νικολούδης αναφέρει πως για πρώτη φορά παραπέμφθηκε στη Βουλή ερώτημα για τον έλεγχο μελών της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε offshore, και μάλιστα όχι για έναν συγκεκριμένο υπουργό (ο οποίος δεν κατονομαζόταν στις πρώτες ερωτήσεις της Ν.Δ.) αλλά για το σύνολο των μελών του κυβερνητικού σχήματος.

«Ας αναρωτηθούν όλοι πότε στο παρελθόν έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα με το οποίο υπουργός να ζητάει τον έλεγχο όλων των μελών της κυβέρνησης, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου», αναφέρει το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και τονίζει: «Από το σημείο αυτό και μετά είναι τουλάχιστον παράλογο να ζητάει κανείς εξηγήσεις από τον υπουργό Επικρατείας για το αν αργεί ή όχι ο έλεγχος εκ μέρους της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Ολοι γνωρίζουν και οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Βουλή ελέγχει τους υπουργούς και όχι το αντίθετο».

Πέρα από τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Π. Νικολούδη και στην Αριστερά γενικότερα, για την ουσία της υπόθεσης οι 18 βουλευτές δίνουν αυτήν τη φορά συγκεκριμένα στοιχεία κάνοντας λόγο για συγκεκριμένη εταιρεία (METROFIN LIMITED), η οποία ιδρύθηκε τη 10η Απριλίου 2008 στην Κύπρο ως «ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης διά μετόχων» με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κ.ά.

Αν και δεν αναφέρεται στο κείμενο των 18 βουλευτών το όνομα του Π. Χαϊκάλη, περιέργως η επιστολή κοινοποιείται και προσωπικά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το θέατρο

Επ’ αυτών ο Π. Νικολούδης απαντά: «Το ερώτημα που ανακύπτει από μόνο του είναι: Αν οι ερωτώντες βουλευτές τα γνώριζαν, γιατί δεν τα ανέφεραν στις προηγούμενες ερωτήσεις τους, ώστε να ζητηθεί συγκεκριμένα ο έλεγχος και να έχουν οι ερωτήσεις ουσιαστικό περιεχόμενο; Αν πάλι δεν γνώριζαν τίποτα, θεωρούν ότι είναι αυτός υπεύθυνος τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου;».

Σε χθεσινοβραδινή τοποθέτησή του, ο Π. Χαϊκάλης δήλωσε: «Δεν πρόκειται για offshore εταιρεία, αλλά για μια εταιρεία που διασφαλίζει τα πνευματικά μου δικαιώματα για κινηματογραφικές και θεατρικές εργασίες που παίζονταν στην Κύπρο, όταν ασκούσα το επάγγελμα του ηθοποιού. Δεν υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα από αυτή την εταιρεία, η οποία ουσιαστικά από το 2011 είναι ανενεργή».

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Παύλος Χαϊκάλης. *EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 28.08.2015