+

ΧΑΚΙ «ΡΙΧΤΕΡ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με συνοπτικές διαδικασίες έγινε η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά τις αντιδράσεις στρατιωτικών αλλά και πολιτών στο Ρέθυμνο. Αφορμή για την αναταραχή στάθηκε η αναδημοσίευση αρνητικών σχολίων του καθηγητή για τη Μάχη της Κρήτης σε σχετικό βιβλίο του που έχει εκδοθεί το 2011.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο βιβλίο του χαρακτηρίζει «μύθο» τη σημασία της Μάχης της Κρήτης και αμφισβητεί τον ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του πολέμου. Χαρακτηριστικά γράφει πως «Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης… ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Ελληνες» και «με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα».

Στις διαμαρτυρίες πρωτοστάτησαν οι γνωστοί για τις υπερευαίσθητες εθνικά θέσεις τους σύνδεσμοι εφέδρων και αποστράτων αξιωματικών του Στρατού στο Ρέθυμνο, ενώ τις δύο παραπάνω φράσεις από το βιβλίο του Ρίχτερ ενέταξε μαζί με άλλες σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ζητώντας ανοιχτά από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η αναγόρευση του καθηγητή σε επίτιμο διδάκτορα είχε οργανωθεί από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης ως αναγνώριση για τα 50 χρόνια ακαδημαϊκής ενασχόλησής του με την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος. Μια μέρα πριν, μέσω τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος, Δημήτρης Ξενάκης, είχε ανακοινώσει πως υπήρχαν δεύτερες σκέψεις για τη βράβευση και ισχυρίστηκε πως οι διοργανωτές δεν είχαν διαβάσει το εν λόγω βιβλίο του κ. Ρίχτερ.

Το έργο του καθηγητή υπερασπίστηκε ο επίσης επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Ανδρέας Στεργίου, μιλώντας για την «ακαδημαϊκή μεθοδολογία που έχει ακολουθήσει στις μελέτες του ο κ. Ρίχτερ», ενώ απαντώντας στον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως «δυστυχώς τόσο για τον κύριο Παραγιουδάκη όσο και για τους ομοϊδεάτες του η στρατιωτική επιτροπεία των πανεπιστημίων έχει παρέλθει εδώ και 40 χρόνια»…

Με ριζίτικα τραγούδια

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης η αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου, όπου επρόκειτο να γίνει η σχετική βράβευση του καθηγητή, καταλήφθηκε από ομάδα πολιτών που εισέβαλε κρατώντας φωτογραφίες νεκρών από τη Μάχη της Κρήτης και τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια. Οι συγκεντρωμένοι αποκάλεσαν ανεπιθύμητο τον καθηγητή αναγκάζοντάς τον να φύγει από τον χώρο. Τελικά, όπως έγινε γνωστό η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα έγινε στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου χθες, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς την αίγλη και την προβολή αντίστοιχων εκδηλώσεων, γεγονός που πυροδότησε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις εναντίον της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

*Ο καθηγητής Χάιντς A. Ρίχτερ γεννήθηκε το 1939 στην πόλη Χάιλμπρον της Γερμανίας και σπούδασε Ιστορία και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εχει μελετήσει εκτενώς την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας και της Κύπρου και για την προσφορά του αυτή έχει τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία το 2000 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα. Αυτή την εποχή συγγράφει μια συνοπτική ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Γερμανός καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ.)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.11.2014