+

ΧΑΝΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΥΠΝΩΤΗΡΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Το ζήτημα της προστασίας των αστέγων στα Χανιά θέτει για πολλοστή φορά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών ζητώντας την εξεύρεση μόνιμου χώρου για τη δημιουργία υπνωτηρίου αστέγων, μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της συλλογικότητας, αυτές τις μέρες ο Δήμος Χανίων φιλοξενεί 26 άστεγους της πόλης στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων «Καλαθά», στο Ακρωτήρι, πολύ μακριά από την πόλη. Αν και χαρακτηρίζουν θετική την εξέλιξη αυτή, που προήλθε μόνο μετά τις διαμαρτυρίες των αστέγων έξω από το δημαρχείο, εντούτοις θεωρούν πως είναι λύση προσωρινή και πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός για τη δημιουργία μόνιμου υπνωτηρίου εντός της πόλης.

«Οι εγκαταστάσεις είναι μακριά από την πόλη και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως ο τρόπος μετάβασης από και προς το χώρο, οι ώρες μετάβασης, ο αριθμός των δρομολογίων κλπ. Η επιλογή πολλών αστέγων να μην μεταβούν εκεί, οφείλεται στην απόσταση, αφού γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικότερη η παραμονή στην πόλη (με ότι αυτό συνεπάγεται) για πιθανή εξεύρεση μεροκάματου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Στέκι Μεταναστών.

Για ακόμα μία φορά ζητείται από τον Δήμο Χανίων η ενεργοποίηση για το θέμα, καθώς οι άστεγοι της πόλης είναι πολύ περισσότεροι και αποτελεί πρωτεύον μέλημα η παροχή ζεστού χώρου για ύπνο το βράδυ. Εκτός από πιθανά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, το Κοινωνικό Στέκι επισημαίνει την δέσμευση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού για παραχώρηση κατάλληλου κτηρίου στον Δήμο. Το κτήριο βρίσκεται στην οδό Βρυσών (μέσα στα Χανιά) και απαιτεί επισκευές και συντήρηση, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για το πρόβλημα για αυτό και ζητείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων. 

(Κεντρική φωτογραφία: Μόνιμη λύση για τους άστεγους ζητά το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων. *EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 17.02.2016