+

ΧΑΝΙΑ: ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ

Βιομηχανία διώξεων από τις εταιρίες των ΑΠΕ στην Κρήτη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα 17 πολίτες από τα Χανιά που πριν από 3 χρόνια στάθηκαν μπροστά στις μπουλντόζες υπερασπιζόμενοι τις περιουσίες τους και τον τόπο τους από την επέλαση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου του 2010 οι κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδίου προσπάθησαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στα βουνά των Χανίων και μάλιστα μέσα σε εκτάσεις για τις οποίες κατείχαν τίτλους ιδιοκτησίας και σε μία νύχτα είδαν να μετατρέπονται σε «δασικές». 

Τη μέρα εκείνη δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα βουνά της Σπίνας εμποδίζοντας την διέλευση των μηχανημάτων της εταιρίας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών της. Οι κάτοικοι είχαν σταθεί μπροστά στις μπουλντόζες της εταιρίας και είχαν αποτρέψει το «τσιμέντωμα» των περιοχών όπου θα έμπαιναν αργότερα οι βάσεις για τις ανεμογεννήτριες. Συνολικά 17 από αυτούς δικάζονται σήμερα στα Χανιά για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας». 

Όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν» ο Κωστής Πετράκης, ένας εκ των κατηγορουμένων και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ ο αγώνας που έδωσε το Αποπηγάδι έφερε σημαντικά αποτελέσματα: «Το Αποπηγάδι ήταν η περιοχή από όπου ξεκίνησε η αντίδραση στην επέλαση των ΑΠΕ στην Κρήτη. Αποκαλύφθηκε πως δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά τα υπερκέρδη από την εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων. Και μάλιστα με την καταπάτηση της γης των ανθρώπων. Οι τρεις μεγάλες ανεμογεννήτριες μπορεί να μπήκαν αλλά ο αγώνας μας έδωσε έμπνευση και ταρακούνησε τους κρητικούς σε όλο το νησί με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον οργανωμένη αντίδραση σε τέτοια σχέδια». 

Περισσότερο από την έκβαση της σημερινής δίκης μετρά αυτή καθαυτή η δίωξη των κατοίκων από μία εταιρία. Η «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. Το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France). 

«Ακόμα και αν αθωωθούμε το μήνυμα προς την κοινωνία παραμένει: Όποιος αντιδρά θα έχει να κάνει με τη Δικαιοσύνη και η βιομηχανία των διώξεων συνεχίζεται. Ήδη για το Αποπηγάδι, αλλά και για όλη την Κρήτη, υπάρχουν νέα σχέδια εγκατάστασης αιολικών, ηλιοθερμικών και υβριδικών πάρκων. Οι άδειες που έχουν δοθεί μετατρέπουν το νησί σε μια απέραντη μπαταρία ενέργειας. Οι ανάγκες της Κρήτης σε ρεύμα είναι 700MW και οι άδειες προβλέπουν παραγωγή σχεδόν 10.000 ΜW. Σε όλα αυτά πρόκειται να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και δε θα μας πτοήσουν οι διώξεις» λέει ο κ. Πετράκης. 

Εκτός από την καταπάτηση των περιουσιών, οι αντιδράσεις στην Κρήτη επικεντρώνονται και στη συνολική υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και τη δέσμευση ζωτικού χώρου για άλλες παραγωγικές δραστηριότητες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία, ο τουρισμός κτλ. Στο Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες περιβαλλοντικοί και τοπικοί φορείς ενώ τις πρόσφατες προσφυγές κατά των έργων Fast Track στην Κρήτη προσυπέγραψαν και 11 δήμοι του νησιού. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.10.2013