ΧΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΡΑΜΠΟ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας εις βάρος πολιτών των Χανίων από NATOϊκούς στρατιώτες διοργανώνεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά από οργανώσεις, συλλογικότητες και αγωνιστές ενάντια στις Βάσεις.

Αφορμή για τη συγκέντρωση δίνει το τελευταίο κρούσμα απρόκλητης βίας από Βρετανούς στρατιώτες εις βάρος 37χρονου στα Χανιά, οι οποίοι μάλιστα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μία δίκη-παρωδία με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, τα κρούσματα είναι συνεχή, καθώς μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα οδηγός ταξί στην πόλη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα επίθεσης από μεθυσμένο ΝΑΤΟϊκό στρατιώτη, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι πολεμικές ασκήσεις κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων.

Οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ΚΚΕ (μ-λ), ΛΑΕ, Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ) αλλά και σειρά συνδικαλιστικών σχημάτων και ανένταχτων αγωνιστών ζητούν να πάψουν τα Χανιά να είναι πεδίο βολής και ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ ως προς την επέκταση της Βάσης της Σούδας.

Επίσης, σε σχετικό κάλεσμα, ζητούν να μπει τέλος στις πολεμικές ασκήσεις στα Χανιά και τις επισκέψεις των κάθε είδους «Ράμπο» στην πόλη.

Στο κάλεσμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τς εξής:

«Ο ξυλοδαρμός του συμπολίτη μας από τους Νατοϊκούς ράμπο  και η προκλητική μεθόδευση αθώωσης των δραστών είναι αποτέλεσμα της μετατροπής ολοκληρωτικά πλέον του τόπου μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και των Χανίων σε νέα Τρούμπα.
Όλοι τη Πέμπτη 6μμ στη πλατεία Αγοράς να απαιτήσουμε:

  • να καταδικαστούν οι Νατοϊκοί τραμπούκοι που ξυλοφόρτωσαν το συμπολίτη μας
  • να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι επισκέψεις των ράμπο  στη πόλη μας
  • να σταματήσουν οι πολεμικές ασκήσεις πάνω από τα κεφάλια μας
  • να σταματήσουν τα Χανιά να είναι πεδίο βολής και πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ»

Παρέμβαση Συντυχάκη στη Βουλή

Ερώτηση για το περιστατικό του νέου ξυλοδαρμού Χανιώτη από στρατιώτες του ΝΑΤΟ, έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ο κ. Συντυχάκη τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά, χωρίς τελικά να δικαστεί κανένας, λόγω κυρίως του καθεστώτος γενικευμένης ετεροδικίας ενώ έκανε λόγο για αποθράσυνση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Συντυχάκη στη Βουλή:

Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2017 και μετά την πορεία για τον εορτασμό της επετείου για το Πολυτεχνείο στα Χανιά (επέτειος που συνδέεται διαχρονικά με την καταδίκη του ΝΑΤΟ καθώς και της παρουσίας των βάσεων στη χώρα μας για την εξυπηρέτηση των πολεμικών του σκοπών), ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες, που συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» που διεξάγεται στα Χανιά, επιτέθηκαν απρόκλητα, σε βάρος πολιτών στο κέντρο της πόλης, στέλνοντας μάλιστα τον έναν σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ξένη για το λαό των Χανίων καθώς η ιμπεριαλιστική μηχανή του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή της Κρήτης λειτουργώντας πλήρως αποθρασυμένη από την ευκολία με την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραχωρεί γη και ύδωρ για τα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. 

Μέρος αυτής της αποθράσυνσης είναι η συμπεριφορά των στρατιωτών προς τον λαό των Χανίων. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε υπάρχουν πολλά αντίστοιχα περιστατικά χωρίς τελικά να δικαστεί κανένας (καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την τιμωρία των δραστών των πρόσφατων επιθέσεων όπως και των προηγούμενων που μένουν διαχρονικά ατιμώρητο. Επιπλέον, τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσει η ιατροδικαστική εξέταση του τραυματία μιας και το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τις γνωματεύσεις του Γενικού νοσοκομείου Χανίων αφήνοντας προσωρινά ελεύθερους τους δράστες;
  2. Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο αίτημα του χανιώτικου και συνολικά του ελληνικού λαού για το κλείσιμο της βάση της Σούδας και όλων των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.11.2017