+

ΧΛΙΑΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ

Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η συμμετοχή των Κρητικών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για χιλιάδες Κρητικούς που θα μετακινούνταν με τα πλοία της γραμμής για να βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, τελικά μόνο περίπου 800 άτομα επιβιβάστηκαν οργανωμένα στα τρία πλοία που αναχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου από Ηράκλειο και Σούδα (Χανιά).

Περίπου 350 άτομα κατέγραψε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής από το Ηράκλειο, Γιάννης Αναγνωστάκης, λίγο πριν επιβιβαστεί και ο ίδιος στο πλοίο «Blue Horizon», ενώ ακόμα 400 άτομα μπήκαν οργανωμένα στο πλοίο «Ελυρος», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι της αντίστοιχης οργανωτικής επιτροπής από τη δυτική Κρήτη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε πως ήταν πολύ μικρός ο χρόνος της προετοιμασίας για την έκδοση των εισιτηρίων και για τις δηλώσεις συμμετοχής (μόλις 2,5 μέρες) και πως αν υπήρχε περισσότερος χρόνος θα ήταν ακόμα δυναμικότερη η παρουσία των Κρητικών. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχε και μεγάλος αριθμός πολιτών που κινήθηκαν ιδιωτικά προς την Αθήνα ακόμα και αεροπορικώς, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Στην Αθήνα οι Κρητικοί ενώθηκαν με μέλη κρητικών σωματείων της πρωτεύουσας (το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο στην πλατεία Μητροπόλεως) ώστε να είναι ισχυρή η παρουσία του κρητικού στοιχείου στο συλλαλητήριο. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες παρείχαν έκπτωση 50% στα εισιτήρια για τους διαδηλωτές.

Χωρίς άλογα

Σε αυτή τη δεύτερη «εκστρατεία» των Κρητικών για το Μακεδονικό απέφυγαν τις γραφικότητες της προηγούμενης αποστολής στη Θεσσαλονίκη και δεν μετέφεραν και τα άλογά τους. Ωστόσο, στις τάξεις των διαδηλωτών από την Κρήτη διεφάνη και κάποια εσωτερική τριβή καθώς επισήμως η συντονιστική επιτροπή καλούσε για συμμετοχή χωρίς ακρότητες στο συλλαλητήριο και εξ αρχής τόνιζε στους δημοσιογράφους πως δεν είναι στον δικό τους προγραμματισμό η μεταφορά αλόγων.

Την ώρα του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, όπου βρέθηκαν περίπου 100 άτομα με ελληνικές σημαίες και μέσω μικροφωνικής προπαγάνδιζαν τις θέσεις τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Νωρίτερα, στην πλατεία Λιονταριών πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

(Κεντρική φωτογραφία: Περίπου 800 άτομα μετακινήθηκαν από την Κρήτη προς το κέντρο της Αθήνας, ενώ αρχικά οι διοργανωτές μιλούσαν για συμμετοχή χιλιάδων από το νησί).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.02.2018