+

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ»

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε την Τρίτη ο Ρος Ντέιλι, δημιουργός και εμψυχωτής του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» στο Χουδέτσι της Κρήτης, μετά το έμπρακτο ενδιαφέρον που έδειξε η κυβέρνηση και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο για τη διατήρηση ενός σημαντικού θεσμού μουσικής εκπαίδευσης. Υπόσχεση για άμεση χρηματοδότηση του θεσμού από το υπουργείο Πολιτισμού απέσπασε ο σημαντικός δημιουργός.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον ξεκίνησε από την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Houdetsi Festival για την παύση του φεστιβάλ μετά από 7 χρόνια σημαντικής παρουσίας και αποδοχής στην περιοχή. Στην απόφασή του αυτή ο Ρος Ντέιλι φαίνεται να επιμένει, εξηγώντας και στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι το σημαντικό κομμάτι στο Χουδέτσι είναι η μουσική εκπαίδευση που παρέχεται διαχρονικά και όχι ένα ολιγοήμερο φεστιβάλ.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και η ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη, τονίζοντας τη σημασία και τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Μουσικού Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ρος Ντέιλι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως για πρώτη φορά μια κυβέρνηση φαίνεται να σκύβει πάνω από τη δουλειά που γίνεται στο Χουδέτσι και μάλιστα με τα στελέχη της να είναι σωστά ενημερωμένα για την «καρδιά» του πολιτιστικού γεγονότος που συντελείται εκεί.

Ο ίδιος υπόσχεται πως και με τη στήριξη κυρίως του υπουργείου Πολιτισμού η μουσική θα είναι παρούσα και φέτος στο Χουδέτσι και μάλιστα απλωμένη σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τις «Μουσικές Παρασκευές», στις οποίες θα συμπράξουν καταξιωμένοι μουσικοί από όλο τον κόσμο και φυσικά οι μαθητές του μουσικού εργαστηρίου.

Στην ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας τονίζεται πως στη σύσκεψη αποφασίστηκε η χρηματοδότηση, με πόρους του υπουργείου Πολιτισμού, του φεστιβάλ που διοργανώνει το Μουσικό Εργαστήριο «Λαβύρινθος» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επίσης, η διερεύνηση, μετά από διαβούλευση και συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και φυσικά την αυτοδιοίκηση, των τρόπων επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο «Λαβύρινθος», ώστε να αποκτήσει μόνιμη στέγη στον τόπο που τον φιλοξένησε επί σειρά ετών.

Στη σύσκεψη εκτός από τον Ρος Ντέιλι και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη συμμετείχαν στελέχη από το γραφείο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Ρος Ντέιλι).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25.05.2017