+

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τον δρόμο της πρόκλησης διάλεξε, για ακόμα μία φορά, η Χρυσή Αυγή στην Κρήτη προσπαθώντας να αλιεύσει ακραίους… αγανακτισμένους, σε μία από τις λίγες περιφέρειες που δεν έχει εκλέξει βουλευτή.
Από τις επιθέσεις προς τους δικαστές μέχρι την αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, και από τον ναζιστικό χαιρετισμό του βουλευτή Αρβανίτη μέχρι τον χαρακτηρισμό του Καζαντζάκη ως «φασίστα», ολόκληρη η εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος στην Περιφέρεια της Κρήτης, είχε ως σκοπό να βγουν πλάνα και αφορμές για αναφορές στα τοπικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Και εν πολλοίς, το κατάφεραν.

Πλυντήριο…

Η παρουσίαση των υποψηφίων στην Κρήτη, όμως, είχε και άλλα κρυφά ή φανερότερα μηνύματα. Επιλέγοντας έναν εν ενεργεία αστυνομικό και έναν εν ενεργεία προϊστάμενο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ξεπλύνει τον χαρακτηρισμό της ως εγκληματική οργάνωση. Το τόνισαν εξάλλου με κάθε ευκαιρία ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, η Ελένη Ζαρούλια και τα τοπικά στελέχη. «Η συμμετοχή ενστόλων στα ψηφοδέλτια είναι η απόδειξη πως η Χρυσή Αυγή σέβεται τους νόμους».

Επιπλέον, δίνεται ξεκάθαρα το μήνυμα των στενών σχέσεων της οργάνωσης με την αστυνομία, καθώς ο υποψήφιος της Κρήτης είναι ο δεύτερος αστυνομικός που κατεβάζει η Χ.Α. στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά τον πρώην φρουρό τού Μπαμπαρούση που κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου.

Πάντως, η Ελληνική Αστυνομία διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τον αστυνομικό και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, Γιώργο Σπυρόπουλο, όχι επειδή κατέρχεται στις εκλογές, αλλά επειδή παρουσία του έγιναν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και οι φραστικές επιθέσεις στους δικαστές, ενώ ο ίδιος στο βίντεο -που έφτασε ήδη στα χέρια του εισαγγελέα- εμφανίζεται να υπερασπίζεται τα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης φωνάζοντας: «Ζήτω η νίκη, ζήτω ο αρχηγός, ζήτω οι έγκλειστοι βουλευτές, ζήτω η Ελλάς». 

Θύμα τους και ο Καζαντζάκης

Η απόφασή τους να προκαλέσουν φάνηκε από τις πρώτες φράσεις των ομιλιών, ενώ ο βουλευτής Αρβανίτης, λίγο μετά τον ναζιστικό χαιρετισμό, τόλμησε να εντάξει στις τάξεις των εθνικιστών και τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. «Και εκείνος στην Ασκητική μιλά για την ελληνική ράτσα και άρα θα πρέπει να ονομάζεται και εκείνος φασίστας ή ναζιστής από τους εχθρούς μας», είπε. Για άλλη μία φορά πάντως, το κοινό ήταν απογοητευτικά λίγο σε σχέση με την ευρεία προαναγγελία που είχε γίνει και με τα «υψηλά» ονόματα των καλεσμένων.
Περίπου 100 άνθρωποι παρακολούθησαν την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, ενώ κάποιοι από αυτούς ανταπέδωσαν τον ναζιστικό χαιρετισμό του Αρβανίτη. Ο ίδιος, πάντως, ο υποψήφιος περιφερειάρχης τους, σε συνέντευξη μετά το συμβάν, είπε ότι αισθάνθηκε άσχημα την ώρα του χαιρετισμού.

Οι υποψήφιοι

Ο Γιώργος Σπυρόπουλος έχει καταγωγή από τα Σφακιά. Είναι εν ενεργεία αρχιφύλακας και υπηρετεί στην Ανατολική Αττική ενώ παλαιότερα υπηρετούσε στη Διεύθυνση Φύλαξης Υψηλών Προσώπων και ειδικά στη φύλαξη του βουλευτή Θ. Αρβανίτη αλλά και στην προστασία του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ως αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου προτείνεται ο Οδυσσέας Πατεράκης, προϊστάμενος στο Γραφείο Πυρασφάλειας Ηρακλείου, αρμόδιος για την έκδοση αντίστοιχων πιστοποιητικών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 27.02.2014