ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΚΟΛΠΑ» ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με εξώδικα και εντάσεις ξεκινά η προετοιμασία της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη. Για ακόμα μία χρονιά η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων φέρνει αντιμέτωπους τους εργαζόμενους με τους ξενοδόχους, οι οποίοι βρήκαν και νέο «κόλπο» για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης οι ξενοδόχοι του νομού προχώρησαν στη διάλυση της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων ακριβώς προκειμένου να αποφύγουν να εφαρμόσουν τις νέες συμβάσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Κοκολάκης η διετής Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), προβλέπει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στα ξενοδοχεία στα 761 ευρώ για φέτος και αύξηση 1% από 1ης Απριλίου 2017.

«Η συγκεκριμένη συμφωνία δεσμεύει τα μέλη των ενώσεων ξενοδόχων πανελλαδικά» αναφέρει ο κ. Κοκολάκης και συμπληρώνει: «Το κόλπο που έχουν βρει εδώ και καιρό είναι να διαγράφονται από μέλη των Ενώσεων ώστε να μην τους δεσμεύει η σύμβαση. Τώρα έφτασαν να καταργήσουν εντελώς την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου με στόχο να μας ξαναγυρίσουν στη γενική συλλογική σύμβαση με μισθό 580 ευρώ».

«Εφόσον δεν υπάρχει ένωση, δεν έχουμε και κανένα όργανο των ιδιοκτητών για να κάνουμε διάλογο» αναφέρει ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, εξηγώντας πως η μόνη λύση που μένει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι να κινηθούν νομικά για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Σε πρώτη φάση το Σωματείο απέστειλε εξώδικα προς τους ιδιοκτήτες 110 μεγάλων ξενοδοχείων του Ηρακλείου καλώντας τους σε διάλογο για την υπογραφή συμβάσεων, έστω και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε δεύτερο στάδιο και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των ξενοδόχων, το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως εξήγγειλε με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου, Γιώργος Αρετίνης.

(Κεντρική φωτογραφία: Πολιτική της “άδειας καρέκλας” ακολουθούν οι Ξενοδόχοι στο Ηράκλειο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 17.02.2016