ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ ΣΤΟ… «ΑΪΖΕΝΧΑΟΥΕΡ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Διαπιστευτήρια Μητσοτάκη στην αμερικανική πολιτική ● Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει σε εκδηλώσεις πάνω σε αμερικανικό πλοίο στη Σούδα ● Σε καθημερινή βάση οι διαδηλώσεις στα Χανιά εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων.

Με αδέξιες και ωραιοποιημένες αναφορές στα ιστορικά γεγονότα έδωσε τα διαπιστευτήριά του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower, στην πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός συμμετέχει σε εκδηλώσεις εντός αμερικανικού πλοίου. Χθες ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην αμερικανική βάση της Σούδας όπου από το Σάββατο έχει ελλιμενιστεί το τεράστιο αεροπλανοφόρο, προερχόμενο από κοινές ασκήσεις με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στα διεθνή ύδατα νοτίως της Ρόδου.

Στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Τόμας Τζέφερσον». Βεβαίως το «πολύ συχνά» ήταν μία και μόνη απαντητική επιστολή του Τζέφερσον στον Κοραή το 1823, στην οποία τον ενθάρρυνε βεβαίως για τον ελληνικό αγώνα, αλλά τον προέτρεπε σαφώς να εργαστεί για την απαγκίστρωση των επαναστατημένων Ελλήνων από την πολιτική της Αγγλίας. Στις επόμενες δύο επιστολές του Κοραή (1823 και 1825) ο Τζέφερσον δεν απάντησε ποτέ, πιθανώς λόγω της αγνόησης των συμβουλών του, του εκφυλισμού (ήδη) της ελληνικής επανάστασης, αλλά ίσως και λόγω της κακής του υγείας (πέθανε έναν χρόνο μετά).

Πιο επιτυχείς ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στην τρέχουσα χρονική περίοδο μιλώντας για τη «στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος που βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους. Καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή Μπάιντεν προς την Ελληνίδα Πρόεδρο λέγοντας: «Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το πολύ θερμό μήνυμα με το οποίο ο ίδιος χαιρέτισε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης». Ο Κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αεροπλανοφόρου από τον πλοίαρχο αλλά και από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ συνοδευόταν από τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο Αμερικανός πρέσβης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί εμμέσως και στην επέκταση της χρήσης της αμερικανικής βάσης της Σούδας τονίζοντας: «Η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε τη σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».

Διαδηλώσεις

Στα Χανιά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, από το Σάββατο πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αυτοκινητο-πορείες ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων και στην επέκταση της χρήσης της βάσης της Σούδας. Αν και η απογευματινή μπόρα ακύρωσε την προγραμματισμένη για χθες συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, τις προηγούμενες ημέρες φορείς και συλλογικότητες των Χανίων, όπως η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Επιτροπή Ειρήνης κόμματα και οργανώσεις οργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Δημοτική Αγορά και πολυπληθής πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε αυτοκινητο-πορεία από το ΚΚΕ και την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. Ομοίως και το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης.