Κινητοποίηση μετά τον θάνατο 33χρονης τουρίστριας από πτώση βράχων ● Πιθανό ακόμα και το μακροχρόνιο κλείσιμο αν δούμε πως είναι εκτός των επιτρεπτών ορίων ο κίνδυνος, λέει ο Ευθ. Λέκκας ● Συζήτηση για το αν μπορούσε να προβλεφθεί εγκαίρως το ξαφνικό μπουρίνι.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του μακροχρόνιου κλεισίματος για το Φαράγγι της Σαμαριάς, άφησε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή όπου την Τρίτη συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τον θάνατο μιας Γερμανίδας τουρίστριας 33 ετών.
Το περιστατικό συνέβη στο σημείο «Πόρτες» του Φαραγγιού, μετά από ξαφνική και έντονη βροχή λόγω της οποίας αποκολλήθηκαν βράχια που χτύπησαν σοβαρά τη γυναίκα, προκαλώντας της ακατάσχετη αιμορραγία. Συνολικά στο φαράγγι την ώρα του δυστυχήματος υπήρχαν 1.074 επισκέπτες, οι τελευταίοι 10 από τους οποίους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια το πρωί της Πέμπτης, χωρίς να υπάρξει άλλος τραυματισμός.
Χθες ο κ. Λέκκας επισκέφθηκε την περιοχή επικεφαλής ομάδας γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία και από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει την ευθύνη διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού, ενώ αναλυτική ενημέρωση για τη λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, προφανώς εφόσον ολοκληρωθεί η καταγραφή της κατάστασης και των κινδύνων για τους επισκέπτες.
Οπως στο «Ναυάγιο»;
Ο κ. Λέκκας, πάντως, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτεί για μεγάλο διάστημα η επίσκεψη στο φαράγγι, κατ’ αντιστοιχία με το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, που επίσης έχει κλείσει λόγω της πτώσης βράχων παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις διασημότερες παραλίες της χώρας. «Πολύ δύσκολα κλείνουμε έναν χώρο ο οποίος έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. Στο “Ναυάγιο” δεν υπήρχαν περιθώρια να μείνουμε αδρανείς και το έχουμε κλείσει. Εδώ, αν δούμε ότι ο κίνδυνος υπερβαίνει το όριο του “αποδεκτού κινδύνου”, βεβαίως θα κλείσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Εν τω μεταξύ, ο θάνατος της τουρίστριας έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και ειδικά στην πατρίδα της τη Γερμανία, με τα ΜΜΕ να ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των περιπατητών. Εξάλλου είναι πρόσφατες οι μνήμες από τον ακρωτηριασμό 45χρονου Ισπανού τουρίστα τον Αύγουστο του 2023, όταν και πάλι υπήρξε κατολίσθηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς εξαιτίας ισχυρού σεισμού που είχε σημειωθεί στην Παλαιόχωρα.
Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει και διάλογος μεταξύ των μετεωρολόγων για το αν μπορούσε ή όχι να προβλεφθεί η ξαφνική καταιγίδα και άρα να υπάρξει σχετική προειδοποίηση στους επισκέπτες, ακόμα και να κλείσει εσπευσμένα το Φαράγγι. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε πως ακόμα και με ένα μικρό και φτηνό ραντάρ, όπως αυτό που διαθέτει η αμερικανική βάση στη Σούδα, μπορεί να αναγνωριστεί έγκαιρα μια ισχυρή καταιγίδα και να δώσει το κατάλληλο σήμα για να βρίσκονται σε ετοιμότητα φορείς και πολίτες.
Και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε δήλωσή του ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει κάνει πραγματικά άλματα στην πρόγνωση του καιρού, όπου έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πιθανότητες επαλήθευσης. Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πώς αυτή η πληροφορία όταν φτάσει στον επιστήμονα θα περάσει στους αρμόδιους φορείς με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών» τόνισε ο ίδιος.