ΓΙΑΤΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βοήθεια και υλικά από τους πολίτες του Ρεθύμνου ζητούν οι γιατροί του νοσοκομείου της πόλης προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να φέρουν στο νοσοκομείο, εφόσον έχουν και δεν τα χρειάζονται, πιεσόμετρα, οξύμετρα, αεροτσάμπερ ενηλίκων, bipap (μπάιπαπ – αναπνευστικές συσκευές) αλλά και ιατρικά ακουστικά.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, Γιάννης Σαριδάκης, οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι ήδη μεγάλες και προβλέπεται να αυξηθούν εφόσον υπάρξουν κρούσματα του ιού στον νομό. «Η αγωνία των εργαζομένων είναι μεγάλη για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί το νοσοκομείο σε μια ενδεχόμενη μαζική προσέλευση ασθενών, γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες κάθε δυνατή βοήθεια. Θεωρούμε πως από την πλευρά των διοικήσεων του συστήματος Υγείας, κεντρικά και τοπικά, γίνεται μια προσπάθεια για ωραιοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο η εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοι είναι διαφορετική, αφού εδώ και χρόνια το νοσοκομείο μας λειτουργεί στα όριά του».

Εκτός από τα παραπάνω υλικά, μεγάλη είναι η αγωνία στο νοσοκομείο και για τη λήψη μέτρων προστασίας για τους ίδιους τους εργαζομένους. «Ηδη βλέπουμε κρούσματα σε συναδέλφους μας υγειονομικούς σε άλλα νοσοκομεία της χώρας και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όχι μόνο για μας αλλά και για τις δυνατότητες όλου του συστήματος να παράσχει βοήθεια σε όσους πολίτες τη χρειαστούν», τονίζει ο κ. Σαριδάκης.

Για την παράδοση των υλικών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο εξωτερικό νευρολογικό ιατρείο, στο ισόγειο και κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 28310 87243, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν να προσέρχονται στο νοσοκομείο χωρίς πολύ σοβαρό λόγο, αλλά και να υπακούν στις οδηγίες των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι στις εισόδους του νοσοκομείου. «Αν μας ρωτήσετε αν φοβόμαστε, η απάντηση είναι ναι, αλλά με όπλο την επαγγελματική μας κατάρτιση και τον απαραίτητο σεβασμό προς τον ιό, θα τα καταφέρουμε», καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

Υποκριτικά χειροκροτήματα

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, η πρόσφατη εικόνα των χειροκροτημάτων στους υγειονομικούς προκάλεσε αντιδράσεις. «Κάποτε μας λοιδορούσαν -επί τουλάχιστον μία δεκαετία- ότι τα αιτήματα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα αιτήματα για προσλήψεις και εξοπλισμό ήταν μαξιμαλιστικά κι ανέφικτα. Σήμερα όλος ο λαός καταλαβαίνει και βλέπει πως ήταν ανάγκη», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δημήτρης Βρύσαλης, και καλεί τους κυβερνώντες να αφήσουν τα ανέξοδα λόγια στήριξης και να προχωρήσουν εδώ και τώρα σε προσλήψεις και σε άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, καλύπτοντας τα κενά και τις ελλείψεις.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 19.03.2020