ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Κρήτη θα συνδεθεί με καλώδια με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό όμως θα γίνει για να παίρνει ή για να δίνει ρεύμα; Γιατί στην Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση» περιλαμβάνονται ονομαστικά οι εταιρίες ΕΛΙΚΑ και ΤΕΡΝΑ οι οποίες θα ωφεληθούν από τη δυνατότητα παραγωγής μέσω ΒΑΠΕ προς την υπόλοιπη χώρα και πώς επανέρχεται η συζήτηση για την μετατροπή της Κρήτης σε μια απέραντη μπαταρία ΒΑΠΕ;

Ο φόβος για το ενδεχόμενο black out στο νησί, προωθεί με ταχείς ρυθμούς την ηλεκτρική διασύνδεση που όμως κρύβει και άλλα «δώρα» για το νησί αλλά κυρίως για τις εταιρίες παραγωγής ενέργειας, με ορατό το ενδεχόμενο μετατροπής του νησιού σε μια… «πράσινη» Πτολεμαϊδα.

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των κατοίκων της Δαμάστας, όπου σχεδιάζεται να φτιαχτεί ένα τεράστιο εργοστάσιο μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος αποτέλεσαν ακόμα έναν «αστερίσκο» σαν αυτούς που συνηθίζει να θέτει η Περιφέρεια Κρήτης όποτε εγκρίνει μεγάλες αντι-περιβαλλοντικές επενδύσεις.

Μια συζήτηση στην Τηλεόραση CRETA με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος στην Κρήτη Νίκο Καλογερή για την αναγκαιότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού.

Στη συζήτηση τίθεται και το ερώτημα: Αν το καλώδιο είναι για να παίρνουμε ρεύμα από π.χ. από την Πελοπόννησο, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου συμφωνούν να επιβαρυνθούν περισσότερο για να έχει ρεύμα και η Κρήτη;

Περισσότερα για το τί σημαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Με χαλινάρι η Κρήτη, της Βάννας Σφακιανάκη.

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ CRETA