Για το Σουδάν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τι ξέρουμε για την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν;

ΤοΣουδάν(γνωστό στους αρχαίους Έλληνες σανΝουβία, με καταγραμμένη ιστορία τουλάχιστον από τον 21ο αι. π.Χ.), σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα μαζικής πείνας: 24 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας (περισσότεροι από τους μισούς πολίτες) αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Άλλα έντεκα εκατομμύρια Σουδανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ το 65% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι σοκαριστικό ότι σχεδόν 13 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από υποσιτισμό, καθιστώντας το Σουδάν την χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παιδικής θνησιμότητας μετά τηνΓάζα.

Τον Μάρτητου 2024, εκπρόσωποι τουΟΗΕχαρακτήρισαν την κατάσταση στο Σουδάν«τηνχειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο».Κατά μέσο όρο λιγότερο από ένας στους 20 κατοίκους της χώρας έχει την οικονομική δυνατότητα να τρώει σωστά. Κύρια αιτία της ανθρωπιστικής καταστροφής είναι ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύτωνΣουδανικώνΈνοπλωνΔυνάμεων(Sudanese Armed Forces –SAF–«ΣΕΔ»)και τωνΔυνάμεωνΤαχείας Υποστήριξης(Rapid Support Forces –RSF–«ΔΤΥ»),οιοποίεςέχουνστραφεί εναντίον των αρχών. Επίκεντρο της σύγκρουσης είναι τοΝταρφούρ(Darfur), μια περιοχή στα δυτικά της χώρας,στηνοποία, υφίσταταιγενοκτονία.Μιασυνοπτικήματιά σε ένανπόλεμο που ελάχισταείναι γνωστόςστη Δύση—και στις φρικτές συνέπειές του.

Ηπρόσφατησύγκρουση στο Σουδάν χρονολογείται από την«εξέγερση του Νταρφούρ»το 2003.Οι «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης»εμφανίστηκανστα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την ονομασίαJanjaweed(σημαίνει«έφιπποι τζίνι»ή«έφιπποι διάβολοι»). Αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση αποτελούνταν αρχικά απόΆραβεςνομάδες πιστούς στην κυβέρνηση.Αξιοσημείωτη ήταν ησύγκρουσή τουςκατά την«εξέγερση στο Νταρφούρ»το 2003, όταν ντόπιοι ιθαγενείς εξεγέρθηκαν κατά της αραβικής κυριαρχίας στην πολιτικήκαι οικονομικήζωή της χώρας. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τηνλαϊκή δυσαρέσκεια, η κυβέρνηση παρείχε στις πολιτοφυλακές πόρους και πλήρη ελευθερία δράσης.

Οι Janjaweed αυξήθηκαν γρήγορα σε μερικές δεκάδες χιλιάδες μαχητές. Ταξίδευαν κυρίως έφιπποι—με άλογα και καμήλες—και με φορτηγά που ήταν εξοπλισμένα με πολυβόλα. Οι κύριοι στόχοι των πολιτοφυλακών ήταν ντόπιοι, που θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με τους αντάρτες. Οι μαχητές Janjaweed διέπρατταν στη συνέχεια συστηματικά εγκλήματα κατά αμάχων, σκοτώνοντας άνδρες, βιάζοντας γυναίκες, λεηλατώντας και καίγοντας σπίτια.

Οι ενέργειές τουςστο Νταρφούρ θεωρήθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τοΠαρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(Human Rights Watch, HRW).

Η«σύγκρουση στο Νταρφούρ»συνεχίστηκε μέχρι το 2020,οπότεοι αρχές υπέγραψαν ειρηνευτικές συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες ανταρτών.Το 2013, η πολιτοφυλακή Janjaweedμετονομάστηκεσε«Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης»(«ΔΤΥ»), την οποία ανέλαβε ηΕθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειαςκαι της δόθηκε το καθεστώς κυβερνητικής παραστρατιωτικής δομής. Επικεφαλής της ήταν ο πρώην μαχητής των JanjaweedMohamed Hamdan Dagalo, γνωστός και ωςHemedti, ένας από τους δράστες της γενοκτονίας του Νταρφούρ. Για αρκετά χρόνια,οι«ΔΤΥ»παρέμεινανπιστέςστο καθεστώς. Αλλά το 2019, συμμάχησαν μετμήμα τουστρατούεναντίον του δικτάτοραΟμάρ αλ Μπασίρ(Omar al Bashir), ο οποίος είναι φυγόδικος, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριοκαιβρισκόταν στην εξουσία από το 1993.

Μετά από αυτό, οι«ΔΤΥ»έγιναν βασικός κυβερνητικός οργανισμός και εξασφάλισαν τον έλεγχο της αγροτικής βιομηχανίας, των μεταφορών και του εμπορίου. Το 2019, ξέσπασελαϊκή εξέγερσηστο Σουδάν, με κύριο στόχο να διαλύσει το στρατιωτικό–εμπορικό σύμπλεγμα που είχε αφαιμάξει τους εθνικούς πόρους. H απειλή της απώλειας βασικών εταιρειών επιβάρυνε τις σχέσεις μεταξύ των«ΔΤΥ»και των «ΣΕΔ».

Μετά την ανατροπή του Αλ Μπασίρ, η εξουσία του μεταφέρθηκε στοΜεταβατικό Στρατιωτικό Συμβουλίο(Transitional Military Council, TMC)του Σουδάν. Ο πρόεδρος αυτού του οργάνου, οAbdel Fattah al-Burhan Abdelrahman al-Burhan, έγινε de facto αρχηγός του κράτους. Στις αρχές του 2023 προσπάθησε να ενσωματώσει τις«ΔΤΥ»στις«ΣουδανικέςΈνοπλες Δυνάμεις».Αλλά οHemedtiδεν υπάκουσε στον,μέχρι τότε,σύμμαχό του καιτονκατηγόρησε ότι προσπαθούσε να επιστρέψει στην εξουσία τον ατιμασμένο δικτάτορα αλ-Μπασίρ. Τον Απρίλητου ίδιου έτους ξέσπασαν μάχες, πρώτα στην πρωτεύουσαΧαρτούμ(Khartoum‎‎)και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι τον Δεκέμβρητου 2023, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στιςσυγκρούσειςυπολογίζονταν σε περισσότερους από 12.000 και των τραυματιών σε περισσότερους από 33.000. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων και των προσφύγων ξεπερνούσε τα επτά εκατομμύρια.

Οι«ΔΤΥ»στοχοποίησαν βάναυσα μέλη αφρικανικών λαών. Στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου των εμφύλιων συγκρούσεων, η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα σοβαρή στο Νταρφούρ, όπου πολλές πόλεις που κατοικούνται απόΝειλοτικούς λαούςβρίσκονται υπό τον έλεγχο των «ΔΤΥ». Οι τελευταίοι άρχισαν να παρενοχλούν συστηματικά τους ντόπιους, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τις «ΣΕΔ». Όπως και το 2003 τελικά ξέσπασε αντιαραβική εξέγερση στην περιοχή. Αποσπάσματα των «ΔΤΥ», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυροβόλησαν και εξολόθρευσαν ολόκληρες γειτονιές.

Η πρώτη εθνοκάθαρση έλαβε χώρα στις 24 Απρίλη2023, λίγο μετά την έναρξη μιας νέας ενεργού φάσης μαχών σε ολόκληρη τη χώρα. Κορυφώθηκαν στα μέσα Ιούνη, όταν άγνωστοι δολοφόνησαντον κυβερνήτη της επαρχίας του Δυτικού Νταρφούρ,Χαμίς Αμπακάρ(Khamis Abakar).ΟΑμπακάρ είχεκατηγορήσειτις«ΔΤΥ»για γενοκτονίατου λαούτωνΜασαλίτ(Masalit).Ηενοχή των αραβικών πολιτοφυλακών και των«ΔΤΥ»στην δολοφονία του πολιτικού ήταν αδιαμφισβήτητη. Ο κίνδυνοςεπανάληψης των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην περιοχή τη δεκαετία του 2000είναι πραγματικός.

Οι πρόσφατες αναφορές από το Νταρφούρ δίνουν μια εικόνα συστηματικών και αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον πολιτών. Ο κίνδυνος γενοκτονίας και συναφών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή παραμένει ανησυχητικά υψηλός.Μετά τη δολοφονία του Αμπακάρ, οι κάτοικοι του Δυτικού Νταρφούρ άρχισαν να απομακρύνονται χαοτικά. Πολλοί προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με το γειτονικόΤσαντ(Republique du Tchad), ενώ άλλοι κατέφυγαν στην περιοχήΑρνταμάτ(Ardamat), όπου βρίσκεται μια μεγάλη βάση των«Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων». Η πρωτεύουσα της επαρχίας,Τζενέινα(El Geneina), υπέστη πρωτοφανή καταστροφή,μετατρέπονταςτις γειτονιές που κατοικούνταναπό τον λαόΜασαλίτσε έρημο. Χιλιάδες πρόσφυγες αποτέλεσαν εύκολους στόχους για τους μαχητές των«ΔΤΥ»και τις αραβικές πολιτοφυλακές. Πυροβολούσαν ανθρώπους και οχήματα που διέφευγαν.Εκατοντάδεςπτώματα κείτονταν κατά μήκος του δρόμου και πτώματα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους ανασύρονταν από το ποτάμι.

Μία από τις χειρότερες επιθέσεις σημειώθηκε στις 12 και 13 Μάη2023. Τουλάχιστον 280 άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με τηνΈνωση Γιατρών του Σουδάν(Sudan Doctors Union). Ένα νοσοκομείο στη συνοριακή πόληΑντρέ(Adré)του Τσαντδέχθηκε περισσότερους από 850χτυπημένουςμε τραύματα από σφαίρες, μαχαίρια και θραύσματα μεταξύ 14 και 17 Ιούνη, όταν οι κάτοικοι του Δυτικού Νταρφούρ έφυγαν μαζικά μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη. Τα μέλη των «ΣEΔ»στην περιοχήΑρνταμάτα(Ardamata)δεν βοήθησαν τους πολίτες, επειδή οι αξιωματικοί δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν απώλειες.Οιστρατιώτες είπανότι άκουγαν πυροβολισμούς εδώ και δύο μήνες, αλλά οι διοικητές το χαρακτήριζαν«φυλετική σύγκρουση»και τους διέταξαν να μην επέμβουν.

Μια χώρα 46 εκατομμυρίων ανθρώπων οδεύει προς την κατάρρευση και ο κόσμος μόλις και μετά βίας αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες κρίσεις στον κόσμο, αλλά αυτή έχει φτάσει σε πρωτοφανή αριθμητική κλίμακα.

Το κύριο πρόβλημα στο Σουδάν είναι πλέον ηπείνα. Σύμφωνα με τοΓραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες(Office of the United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR), από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου από τον Απρίλη έως τον Νοέμβρη του 2023, περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια Σουδανοί είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά και άλλα 1,2 εκατομμύρια είχαν καταφύγει σε γειτονικές χώρες –Τσαντ, Αίγυπτο, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων (έως και 90% στην περίπτωση της ΚΑΔ) ήταν γυναίκες και παιδιά.

Τον Απρίλη του 2024 ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός της χώρας έχει ήδη φτάσει τα οκτώ εκατομμύρια, ενώ εκείνοι που διέφυγαν στο εξωτερικό ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Πολλοί άνθρωποι στο Νταρφούρ, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κοιμούνται στους δρόμους, κάτω από δέντρα, χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, πόσιμο νερό ή βασικές ανάγκες.

Οι καταυλισμοί προσφύγων στην επαρχία τουΛευκού Νείλουστερούνται κατάλληλης τροφής και υγιεινής. Τα σχολεία στο Σουδάν έκλεισαν λίγο μετά την έναρξη του πολέμου το 2023—τα περισσότερα χρησιμοποιούνται τώρα ως καταφύγια για όσους δεν έχουν σπίτια. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά ξεμένουν από χώρο: Όπου κι αν πας, υπάρχουν άνθρωποι παντού. Και η κατάσταση χειροτερεύει. Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό και οι ανθυγιεινές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο επιδημίας χολέρας. Ενώ σημειώνεται αύξηση της σεξουαλικής βίας. Οι μαχητές των «ΔΤΥ»χρησιμοποιούν συχνά τη βία και τον βιασμό των γυναικών ως μέθοδο εκφοβισμού. Στοχεύουν τις ίδιες ομάδες που στοχοποιούσαν οι μαχητές Janjaweed τη δεκαετία του 2000 κατά την καταστολή της «εξέγερσης του Νταρφούρ».

ΤοΠαγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα(World Food Programme, WFP)του ΟΗΕανάφερεότι τον Μάρτητου 2024, 14 εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν είχαν επείγουσα ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης—κυρίως λόγω υποσιτισμού. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.Οσυνολικός αριθμός των ατόμων που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια. ΤονΦλεβάρητου 2024, ο ΟΗΕ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει τον πληθυσμό του Σουδάν από την πείνα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα σχετικάμε τη βοήθεια προς τα θύματα. Τον Μάρτητου 2024, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι«δεν ήταν σε θέση να παράσχει τρόφιμα έκτακτης ανάγκης στις χειρότερα πληγείσες περιοχές του Σουδάν»λόγω έλλειψης κεφαλαίων και του περιορισμού των διασυνοριακών μεταφορών από τη χώρα.

Στις αρχές Μάη, η πείνα στο Νταρφούρ είχε λάβει καταστροφικές διαστάσεις και η εντατικοποίηση των συγκρούσεων εμποδίζει την παράδοση ζωτικής σημασίας τροφίμων στους πολίτες. Οι άνθρωποι στην περιοχή αναγκάζονται να τρώνε χορτάρι και κελύφη φιστικιών. Η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί σύντομα. Οπότε μπορούμε να περιμένουμε μαζικούς θανάτους από ασιτία στο Νταρφούρ. Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ξεχνά το Σουδάν…

Ο πόνος των Σουδανών βρίσκεται στο παρασκήνιο λόγω των συνεπειών της γενοκτονίας στη Γάζα, η οποία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Και τούτο παρά τους προφανείς παραλληλισμούς μεταξύ της Γάζας και του Σουδάν, δηλαδή την παρόμοια δυσχερή κατάσταση και τον βάναυσο εξοντωτικό τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από τους «γείτονες» τους.

Ποιοι υποστηρίζουν τους αντιμαχόμενους στον εμφύλιο του Σουδάν;

Ησύγκρουση στο Σουδάν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς παράγοντες,χάριςστους οποίους λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε όξυνση στην Αφρική.Σίγουρα η ευθύνη για τον πόλεμο βαρύνει τους «δυτικούς συμβούλους», οι οποίοι είναι κυριολεκτικά έτοιμοι να σπρώξουν την κάθε φορά πελατεία τους στην εξουσία του Σουδάν με οποιοδήποτε κόστος.Φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμόρφωση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό της κυριαρχίας της χώρας…Όσο βαθύτερα το Σουδάν βυθίζεται σε κατάσταση πλήρους εμφυλίου πολέμου, τόσο περισσότερο γίνεται εμφανής ο ρόλος των εξωτερικών παραγόντων στην όξυνση των εντάσεων.

Οι όποιες διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης για την ειρήνη απέτυχαν λόγω των εμπλοκών εξωτερικών δυνάμεων όπως ταΗΑΕκαι ηΣαουδική Αραβία, οι οποίες επιδιώκουν επιρροή στο Σουδάν, ιδίως μέσω έργων υποδομής όπως το λιμάνιAbu Amama.

Υπάρχουνστενοί δεσμοί μεταξύ των«ΣΕΔ»και τηςΑιγύπτου.Ο πρόεδρος της ΑιγύπτουAbdel Fattah al-Sisiείναι ο πιο ξεκάθαρος σύμμαχος του επικεφαλής τουΜεταβατικούΣτρατιωτικούΣυμβουλίουτουΣουδάν στρατηγούAbdel Fattah Al-Burhan.Απότην Αίγυπτο,κυρίως,προμηθεύονται μη επανδρωμένα αεροσκάφηκλπ εξοπλισμόοιπιστές στην στρατιωτικήκυβέρνησηπολιτοφυλακές. Το Σουδάν θεωρούνταν πάντοτε από την Αίγυπτο ως βασικό συστατικό κρίσιμης σημασίας για την εθνική της ασφάλεια.Η Αίγυπτος συμμετέχει σε πρωτοβουλία υπό την ηγεσία τωνΗνωμένων Πολιτειών, τηςΣαουδικής Αραβίαςκαι της αφρικανικής περιφερειακής ομάδαςIntergovernmental Authority on Development(IGAD), για την ειρήνευση στο Σουδάν!Οι «ΣΕΔ»έχουνεπίσης αντλήσει υλική υποστήριξη από τοΙράν, συμπεριλαμβανομένων ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.Ακόμη και οιΔυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας(или спеціальних операцій Збройних сил України)έχουν παρέμβει στο πλευρό των «ΣΕΔ».

Ηστρατιωτική υποστήριξητων«ΔΤΥ»παρέχεταικύριααπό τον διοικητή τουΕθνικού Στρατού της Λιβύης(Libyan National Army, LNA),Χαλίφα Χαφτάρ(Khalifa Belqasim Omar Haftar).Στο πλευρό τους καιταΗνωμένα Αραβικά Εμιράταπουυποστηρίζουντις«ΔΤΥ»χορηγώντας τους όπλακαιπαρέχονταςεπίσης στον Hemedti, ο οποίος πλούτισε μέσω του εμπορίου χρυσού, μια πλατφόρμα για τη διοχέτευση των οικονομικών του, καθώς και υποστήριξη δημοσίων σχέσεων για τις«ΔΤΥ».Οι «ΔΤΥ» έφεραν όπλα στο Σουδάν από τηΛιβύηκαι τηνΚεντροαφρικανική Δημοκρατίακαι καύσιμα από τοΝότιο Σουδάν.Υποστήριξη των «ΔΤΥ» προσφέρει και ηΑιθιοπία.Μέχρι το τέλος του 2023 που αποσύρθηκαν, στο πλευρό των «ΔΥΤ» ήταν και η ρώσικη μισθοφορική εταιρείαΒάγκνερ(ЧВК «Вагнер»), κυρίως στη φύλαξη των ορυχείων χρυσού.ΟιΗνωμένες Πολιτείεςκαι ηΕυρωπαϊκή Ένωσηστηρίζουν ανοιχτά με κάθε τρόποτονHemedti.

ΤοΡιάντ,επίσης, προσπαθεί ναεπιβληθεί στη διαμεσολάβηση για το Σουδάν, επιδιώκονταςνα προστατεύσει τις οικονομικές του φιλοδοξίες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.ΗΡωσίακαι ηΚίνα,συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κι έχουν επενδύσει σημαντικά στο Σουδάνκαι δεν υποστηρίζουνκαμία από τις δύο πλευρές,αλλά τους ενδιαφέρει η ταχύτερη εξεύρεση λύσης και η πολιτική διακυβέρνηση στην αφρικανική χώρα.

Το Σουδάν, είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ενδιαφερόμενους!Εκτόςαπότα κοιτάσματα πετρελαίου (περίπου 50.000 βαρέλια ημερησίως) καιτηνεξόρυξη χρυσούπουπροσελκύει «κόσμο», και για την στρατηγική θέση του σαν «πύλη της Αφρικής».Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική και ο 14ος μεγαλύτερος στον κόσμο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,το 2022τοπικές και ξένες εταιρείες εξήγαγαν περισσότερους από 40 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.Οι ρωσικές επιχειρήσεις όπως η«Siberian for Mining»και η «Росгеология»κατέχουν ηγεμονική θέση στον τοπικό τομέα εξόρυξης χρυσού.

Ακόμη «παίζονται»έργαμεγάλης κλίμακας στους τομείς των αερομεταφορών, της γεωργίας,τηνπρομήθεια αεροσκαφών, τη δημιουργία οπτικών δικτύων επικοινωνίας και την«ψηφιακή ανεξαρτησία του Σουδάν»…,ενώτο 2023 υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού ΕξωτερικώνΣεργκέι Λαβρόφ(Сергей Викторович Лавров)το σχέδιο για την κατασκευή ρωσικής ναυτικής βάσης στις ακτές τηςΕρυθράς Θάλασσαςκατά την συνάντησή σου και με τους δύο στρατηγούς.

Δεν είναι περίεργη επομένωςη εμπλοκή διπλωματών από όλο τον κόσμο, από τον υπουργό Εξωτερικών τωνΗΠΑμέχρι τουςΤαλιμπάντου Αφγανιστάν.

Όσο περισσότεροι εξωτερικοί παράγοντες εμπλέκονται στηνσύγκρουση—τόσο άμεσα όσο και έμμεσα—τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να τραβήξει σε μάκρος.Οισυνεχιζόμενεςσυγκρούσεις θα μπορούσαν να διασπάσουν τη χώρα και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.Ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε βάθος χρόνου, όπως στηνΣυρία, τηνΥεμένηή τηνΛιβύη.

Ο ΟΗΕ δεν έχει τα μέσα να βοηθήσει την ανθρωπιστική κρίση.Οι διεθνείς οργανισμοίπου θα μπορούσαν να συμβάλουν πολιτικάστην επίλυση,όπωςηΑφρικανική Ένωση(African Union, AU) με τα 55 αφρικανικά κράτηκαι οΣύνδεσμος Αραβικών Κρατών(امعة الدول العربية) με τις 22 χώρες μέλη,ουσιαστικά αδρανούν.

Η μαζική μετακίνηση ανθρώπων σε γειτονικές περιοχές απειλεί επίσης μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση: εκατομμύρια πρόσφυγες θα προωθηθούν περαιτέρω στην Ευρώπη, αυξάνοντας και το οικονομικό βάρος στις χώρες υποδοχής. Η παράταση της κρίσης στο Σουδάν απειλεί με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνον τις αφρικανικές γειτονικές χώρες, αλλά και τις χώρες τουΚόλπου.

Η προοπτική τερματισμού του πολέμου είναι τόσο αμυδρή τώρα όσο και όταν ξεκίνησε. Η κλίμακα της ανθρωπιστικής καταστροφής μεγαλώνει. Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Στο Χαρτούμ, το Νταρφούρ και τοΚορντοφάν(Kordofan), όπου ζει το 90% των πληγέντων από την έλλειψη τροφίμων, οι σφοδρές μάχες δεν έχουν σταματήσειαπό την έναρξη του εμφύλιου πολέμου.Όσο διαρκούν οι συγκρούσειςτο σχέδιο της πολιτικής κυβέρνησης αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Ηανθρωπιστική εκστρατεία του ΟΗΕγια το Σουδάνθα χρειαστεί, μόνο για φέτος, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή τροφίμων, ιατρικής περίθαλψης και άλλων προμηθειών σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν—σχεδόν το μισό του πληθυσμού της χώρας.Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρώσει μόνο 145 εκατομμύρια δολάρια (!), δηλαδή περίπου το 5,3% των απαιτούμενων κονδυλίων!

Από την άποψη της κλίμακας των ανθρωπιστικών αναγκών, του εκτοπισμού και της πείνας, το Σουδάν αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της εποχής μας στο βωμό τους κέρδους των μεγάλων ξένων εταιριών.

__________

Με πολλούς χαιρετισμούς από τη Βόννη.

Daniel