ΓΛΙΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟ… ΜΠΑΖΩΜΑ Η ΠΑΡΑΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Οχι στις πέτρες», λέει σύσσωμη η κοινωνία της Σητείας, αντιδρώντας στα σχέδια του τοπικού δήμου και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου για μπάζωμα μέρους της παραλίας στην ανατολική έξοδο της πόλης.

Το μπάζωμα με ογκόλιθους σε μήκος 400 μέτρων προκρίνεται ως «μοναδική λύση» για να διασωθεί ο παραλιακός δρόμος που συνδέει τη Σητεία με το φοινικόδασος στο Βάι, το Παλαίκαστρο και τη Ζάκρο.

Για να αντιμετωπιστούν οι διαβρώσεις που έχει επιφέρει στον δρόμο το νερό της θάλασσας, προωθείται η λύση της λιθορριπής, της τοποθέτησης δηλαδή τεράστιων ογκόλιθων με βάρος από 1,5 έως 4 τόνους ο καθένας, ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύμα ώστε να υπάρχει ανάσχεση της ορμής της θάλασσας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Λύση όμως που συνεπάγεται την οριστική διακοπή της πρόσβασης στη θάλασσα, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις αφού μετατρέπει την παραλία σε λιμενοβραχίονα.

Είχε… δρομολογηθεί

Για την προτεινόμενη παρέμβαση δεν έχει παρουσιαστεί καμία υπογεγραμμένη μελέτη, ενώ και στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν αιχμές για τις σχέσεις ιδιοκτητών λατομείων της περιοχής με στελέχη της διοίκησης.

Ωστόσο, από την πλευρά του δημάρχου Σητείας Θ. Πατεράκη, η λιθορριπή παρουσιάστηκε ως ειλημμένη απόφαση, η οποία επρόκειτο να δρομολογηθεί άμεσα.

Αποστάσεις από τη fast track υλοποίηση του έργου κράτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά τη προχθεσινή συνάντησή του με μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά της Λιθορριπής που έχει συσταθεί.

Ο περιφερειάρχης έδωσε εντολή να επανεξεταστούν από την αρχή όλες οι πρόσφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού τα μέλη της επιτροπής τού παρέδωσαν και τεχνική γνωμοδότηση τριών ανεξάρτητων επιστημόνων οι οποίοι προτείνουν, αντί να αποκλειστεί η ακτή με τους ογκόλιθους, να γίνει ανάταξη της παραλίας με χοντρόκοκκο χαλίκι και άμμο, λύση η οποία είναι φτηνότερη, πιο φιλική προς το περιβάλλον και δεν καταστρέφει το παραλιακό μέτωπο.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ) Χρήστος Αναγνώστου, ο καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Θεοφάνης Καραμπάς και ο καθηγητής Ναυπηγικής στο ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μπελιμπασάκης υποστηρίζουν πως μπορεί να τοποθετηθεί χαλίκι τέτοιου μεγέθους που να μην υπόκειται σε στερεομεταφορά από το κύμα της θάλασσας, ενώ μπορεί να γίνει και επικάλυψη με αμμώδες υλικό ώστε να διασωθεί η παραλία και να μην εμποδιστεί η πρόσβαση των πολιτών κατά τους θερινούς μήνες.

Προτείνουν μάλιστα το χαλίκι να μεταφερθεί από την κοίτη του κοντινού ποταμού της Μαρωνιάς. Αντίστοιχη μελέτη, εξάλλου, υιοθέτησε πριν από μερικές μέρες και ο Δήμος Μαλεβιζίου για την παραλία της Αγίας Πελαγίας στο Ηράκλειο, σχεδιάζοντας να διευρύνει ώς και τα 40 μέτρα την ακτή προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διάβρωσης.

«Μετά τις πιέσεις μας καταφέραμε να ανατρέψουμε την εικόνα του “τετελεσμένου” για την οποία επιχειρούσαν να μας πείσουν ο δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου. Το ότι εξετάζονται πλέον και άλλες προτάσεις είναι ήδη μια σημαντική νίκη των κατοίκων», λέει στην «Εφ.Συν.» η Στέλλα Αϊλαμάκη, δημοτική σύμβουλος Σητείας, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη.

Η ίδια τονίζει πως η οριστική λύση θα είναι η προώθηση της κατασκευής της ανατολικής περιφερειακής οδού σε μεγαλύτερη απόσταση από τη θάλασσα, έργο που η Περιφέρεια Κρήτης ήδη δρομολογεί.

Αρνητική στάση ως προς τη λύση της λιθορριπής κρατούν επαγγελματικοί φορείς της Σητείας, μεταξύ αυτών η τοπική Ενωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων-Δωματίων και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας.

«Δεν μας ζήτησε ποτέ ο δήμος καμία βοήθεια και επιστημονική γνώμη, λειτουργώντας για ακόμα μία φορά με προχειρότητα», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Κατσικαλάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Μετά τη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης με μέλη της Επιτροπής Αγώνα έδωσε εντολή να επανεξεταστούν όλες οι πρόσφορες λύσεις για την προστασία του παραλιακού δρόμου από την θάλασσα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.09.2016