+

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Σε δίκη 16 συλληφθέντες από την κατάληψη Rosa Nera ● Σε εξέλιξη η προσπάθεια ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι με διαχρονική μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ● Κάλεσμα αλληλεγγύης σήμερα στις 9 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας των Χανίων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα 16 πολίτες των Χανίων που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν η αστυνομία εισέβαλε στην κατάληψη Rosa Nera στον λόφο Καστέλι. Στη θέση του κατηγορουμένου δεν βρίσκεται μόνο η αυτοοργανωμένη δράση των κινημάτων, αλλά η ιστορία και η συλλογική μνήμη των Χανίων, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης σε ξενοδοχείο ακυρώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου.

Το κτίριο της πρώην Μεραρχίας βέβαια έχει επανακαταληφθεί από τους αλληλέγγυους πολίτες, που συνεχίζουν τη λειτουργία της κατάληψης με συλλογικές δράσεις ανοιχτές στην κοινωνία.

Ο χώρος των τριών συνολικά κτιρίων (Μεραρχία – Φυλακές – Στρατώνες), που προοριζόταν για ξενοδοχείο, έμεινε για 9 μήνες φυλασσόμενος από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία προστάτευε τα συμφέροντα της «θολής» ιδιωτικής εταιρείας Belvedere στην οποία έχει μισθώσει από το 2017 όλη την έκταση το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το κατηγορητήριο για τους 16 συλληφθέντες της κατάληψης περιλαμβάνει «διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά μνημείου», ενώ τέσσερις μετανάστες που φιλοξενούνταν στην κατάληψη και συνελήφθησαν κατά την εισβολή των αστυνομικών δικάζονται για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η οικιακή ειρήνη, όμως, διαταράχθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα από τα προτεταμένα όπλα των μπάτσων και όχι από τους/ις 16 αγουροξυπνημένους/ες. Οσον αφορά στη φθορά μνημείου, ρωτήστε την αρχαιολογική υπηρεσία για το τι ζημιές προκάλεσε η Belvedere μόνο στις πρώτες 24 ώρες από την είσοδό της στο κτίριο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση της Κατάληψης, καλώντας σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου σήμερα στα δικαστήρια των Χανίων.

Το ιστορικό

Η ιστορία της κατάληψης Rosa Nera ξεκινά το 2004, όταν το εγκαταλειμμένο κτίριο της πρώην Μεραρχίας Κρητών πήρε ζωή από ανθρώπους της πόλης που δημιούργησαν έναν πυρήνα συλλογικής δράσης. Από τότε η κατάληψη στεγάζει αγώνες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, πολιτιστικές δράσεις, δίνει τον χώρο για πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Οργανώνει την αντίδραση στη φασιστική, ρατσιστική και κρατική βία και στέκεται εμπόδιο στην εργοδοτική εκμετάλλευση και ασυδοσία, την εμπορευματοποίηση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την έμφυλη βία και την καταπίεση. Η Rosa Nera έπαιξε και συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο σε ό,τι αφορά την παροχή καταφυγίου σε πρόσφυγες και μετανάστες και σε όλους τους κατατρεγμένους, όταν μάλιστα οι τοπικοί φορείς, δήμος, Περιφέρεια κτλ, αδυνατούν να παίξουν τον κοινωνικό ρόλο που τους αναλογεί.

Για όλα αυτά η Rosa Nera μπήκε από πολύ νωρίς στη μύτη της άρχουσας τάξης και ειδικά στο στόχαστρο του «συστήματος Μητσοτάκη» στα Χανιά, που από την αρχή ζήτησε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές το «σπάσιμό» της. Ο,τι δεν πέτυχαν διαχρονικά οι δυνάμεις καταστολής και η συκοφάντηση της κατάληψης επιχείρησε να το κάνει ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, εκχωρώντας κατά παράβαση του Συντάγματος την έκταση και τα κτίρια -που δωρίστηκαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης για αμιγώς εκπαιδευτικούς σκοπούς- σε μια νεοσυσταθείσα ξενοδοχειακή εταιρεία με σκοπό τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο.

Η ξενοδοχοποίηση στο λεγόμενο «μπαλκόνι των Χανίων» προωθήθηκε με «γαλάζια» πανστρατιά στα Χανιά, με αρθρογραφία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις από τη ΝΟΔΕ Χανίων, τη ΔΑΠ στο Πολυτεχνείο Κρήτης κτλ. Τη δουλειά κλήθηκε να ολοκληρώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στέλνοντας τις δυνάμεις καταστολής στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 (τότε συνελήφθησαν οι 16 που δικάζονται σήμερα). Τα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας Belvedere μπήκαν στον χώρο προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε ένα κτίριο που έχει πλέον κριθεί διατηρητέο, ενώ τα σχέδια που δημοσιοποιήθηκαν προέβλεπαν πισίνα πάνω στον ιστορικό λόφο και υποδομές προορισμένες για υψηλά εισοδήματα, αποκαλύπτοντας εξόφθαλμα την προωθούμενη αμιγώς ιδιωτική χρήση σε έναν δημόσιο χώρο.

Μαζική αντίδραση

Φωτογραφία από τις μεγάλες διαδηλώσεις στα Χανιά εναντίον της ξενοδοχοποίησης του λόφου Καστέλι.
Φωτογραφία: Beekeeper_PAP

Εναντίον της ξενοδοχοποίησης κινητοποιήθηκε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με διαδηλώσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για τα δεδομένα των Χανίων, ενώ έχουν κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις για τη χρήση των ιστορικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, με γνώμονα όμως τον δημόσιο, εκπαιδευτικό ή αυτοοργανωμένο-συλλογικό χαρακτήρα και όχι την εμπορευματοποίηση. Εξάλλου στον ίδιο λόφο, ακριβώς δίπλα στα τρία κτίρια που ανήκουν στο Πολυτεχνείο, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, η Αρχαία Κυδωνία, όπου πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημάδια «τελετουργικής ανθρωποθυσίας» με βάση τα συμπεράσματα και τις δημοσιεύσεις της αρχαιολόγου Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Με αυτά τα δεδομένα ο λόφος Καστέλι αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο ταυτισμένο με τη ζωή, τον πολιτισμό και τη συλλογική δράση στα Χανιά, που έχουν ανάγκη από ελεύθερους χώρους και όχι από ακόμα ένα ξενοδοχείο μέσα στη θάλασσα των airbnb τα οποία έχουν κατακλύσει την πόλη, στερώντας το δικαίωμα φτηνής και επαρκούς στέγασης των κατοίκων.

Ολα αυτά εκδικάζονται σήμερα στα δικαστήρια των Χανίων. «Δεν δικάζονται μόνο οι 16 της Rosa Nera, διώκεται ο αγώνας για ελευθερία και δημιουργία» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση που προγραμματίζεται στις 9 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από το δικαστικό μέγαρο και την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera το Σάββατο 12.09.2020, μία εβδομάδα μετά την εκκένωσή της).

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.02.2022