+

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ

Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εις βάρος των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προχώρησε με επιστολή του ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Ξυπολητάς.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε ανακοίνωση των γιατρών για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους, αλλά και τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ο διοικητής μεταχειρίστηκε λέξεις όπως «ψέματα», «αναίδεια», «θράσος», «φαιδρότητα» και «παραλογισμός», ενώ εμμέσως τους καλεί να παραιτηθούν λέγοντάς τους πως αν δεν μπορούν να εργαστούν υπό τις παρούσες συνθήκες, να πράξουν ό,τι οι ίδιοι κρίνουν.

Ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Ξυπολητάς.

Η μάχη χαρακωμάτων ξεκίνησε πριν από 10 μέρες, όταν οι ειδικευόμενοι γιατροί εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλαν ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα άμισθη, ενώ μετά την εφημερία και την υπερωρία πολλές φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ρεπό, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ξανά σε εφημερία και να εργάζονται μέχρι και 32 ώρες συνεχόμενα.

«…Ο εξοντωτικός αυτός ρυθμός εργασίας, που είναι παράνομος, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και οδηγεί το ιατρικό προσωπικό στη σωματική και ψυχική εξουθένωση», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ειδικευόμενοι.

Σοβαρές καταγγελίες

Πολύ σοβαρή επίσης για την ασφάλεια των πολιτών είναι η καταγγελία που κάνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, ότι τις μισές μέρες του μήνα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί χωρίς ειδικευμένο γιατρό, αλλά μόνο με τους εκπαιδευόμενους, σημειώνοντας ότι πέφτει στις πλάτες τους τεράστια ευθύνη, αν και τυπικά βρίσκονται σε χρόνο εκπαίδευσης.

«Δεν τους ενδιαφέρει πόσο κουρασμένος θα είναι ο γιατρός που θα υποδεχθεί τον ασθενή στο ΤΕΠ, εάν θα μπορεί να αντεπεξέλθει, εάν είναι επαρκώς εκπαιδευμένος. Τους ενδιαφέρει μόνο να συμπληρώνεται με κάθε θυσία το πρόγραμμα. Και φυσικά δεν αναλαμβάνουν ούτε την ευθύνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στην απάντησή του ο κ. Ξυπολητάς αναφέρεται πολλές φορές με απαξιωτικό τρόπο στους ειδικευόμενους γιατρούς, χρησιμοποιώντας μάλιστα δηκτικά τον όρο «ειδικευόμενοι».

Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Οι ειδικευόμενοι στο ΓΝΡ παριστάνουν να αγνοούν ότι σειρά νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα δεν έχουν καθόλου ειδικευόμενους και οι ειδικευμένοι σ’ αυτά, όπως και στο δικό μας, πρόθυμα ή υπό την πίεση των συνθηκών, εκτελούν 16 και 18 εφημερίες. Οι ειδικευμένοι. Διότι του Ρεθύμνου οι ειδικευόμενοι εύκολα διαμαρτύρονται στην πρώτη αντιξοότητα, ενώ συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στη Β. Ελλάδα και την Αθήνα, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ας γνωρίζουν ότι βάσει νόμου έχω δικαίωμα με το “εντέλλεσθαι” να τους αναθέτω -επί πληρωμή πάντα- 2 επιπλέον, σύνολο έως 9. Ποτέ δεν έχω υπερβεί τη 1. Καμία αυθαιρεσία λοιπόν από τη διοίκηση. Η αυθαιρεσία (και ψεύδη) είναι στους ισχυρισμούς τους.

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο:

Οι… ειδικευόμενοι! Που μάλιστα προβαίνουν σε υποδείξεις (ω του απύλωτου θράσους), η δουλειά μας… διατάζουν να ορίζεται κατ’ αυτούς, να διασφαλίζουμε μόνιμες λύσεις! Στους… ειδικευόμενους βέβαια, όχι στο ΓΝΡ. Ο διοικητής να προσλάβει όσους ειδικευόμενους επιθυμούν οι ίδιοι ώστε ουδείς ποτέ τους να ασκεί εφημερία! Οι ειδικευόμενοι επί έτη, επί θητείας μου, στην πρωτοπορία του παραλογισμού…

Ο κ. Ξυπολητάς, που έχει αρνηθεί πεισματικά να υποβάλει την παραίτησή του όταν ζητήθηκε από όλους τους διοικητές επί υπουργίας Π. Κουρουμπλή, χαρακτηρίζει ψεύδη τις καταγγελίες για απλήρωτες εφημερίες, για 32ωρη συνεχόμενη εργασία και για εξουθένωση του προσωπικού, ενώ σχετικά με την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων, αν και δεν τη διαψεύδει, εν τούτοις τονίζει πως για το σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου όλες οι ευθύνες βαραίνουν μονίμως τη διοίκηση.

Η επιστολή-απάντηση του διοικητή προς τους νέους γιατρούς του νοσοκομείου του καταλήγει:

Εάν αδυνατούν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, ας πράξουν ό,τι οι ίδιοι κρίνουν. Οι συνθήκες ήταν από πολλού χρόνου γνωστές, είναι δραματικά αντίξοες για όλους (και για το κοινό και για τη διοίκηση και για το υπουργείο), αναμένεται να παραμείνουν αντίξοες ή και να ενταθούν ακόμη. Μαγικές συνταγές πάσης νόσου σαν της μακαρίτισσας Γεωργίας Βασιλειάδου στις ταινίες του ’60 με μανόλαδο καμηλοπάρδαλης, στους σκληρούς καιρούς μας έχουν πάψει. Προ πολλού. Ανεπιστρεπτί.

(Κεντρική φωτογραφία: «Εάν αδυνατούν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, ας πράξουν ό,τι οι ίδιοι κρίνουν» αναφέρει στην επιστολή-απάντηση ο διοικητής του ιδρύματος Νίκος Ξυπολητάς προς τους νέους γιατρούς του νοσοκομείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.10.2015