+

ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, Η ΚΟΖΑΝ ΝΙΧΑΓΙΕΤ

Την απόφαση να μην εκδώσει στην Τουρκία την 44χρονη Κοζάν Νιχαγιέτ έλαβε ομόφωνα το Συμβούλιο Εφετών στο Ηράκλειο θεωρώντας ασαφή και ανακριβή τα στοιχεία που επικαλούνται οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζοντάς την μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Ασαφείς οι κατηγορίες για «τρομοκρατία» που επικαλείται η Τουρκία.

Η 44χρονη τουρκάλα είχε συλληφθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο σπίτι της στο Ηράκλειο στο πλαίσιο πανελλαδικής εκστρατείας σύλληψης τούρκων αντιφρονούντων, λίγες μέρες μετά την έκδοση του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελου Φιλιππίδη από την Τουρκία στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή, τόσο τα μέλη της επιτροπής Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου όσο και αλληλέγγυοι πολίτες που βρέθηκαν στο πλευρό της Νιχαγιέτ μίλησαν για «ανταλλάγματα» που είχε ζητήσει η Τουρκία για τον Φιλιππίδη και για πογκρόμ που είχε εξαπολύσει η ελληνική αστυνομία εις βάρος Τούρκων που καταζητούνται στη χώρα τους.  

Η περίπτωση της Κοζάν Νιχαγιέτ προκάλεσε αίσθηση σε νομικούς κύκλους καθώς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια μένει μόνιμα στο Ηράκλειο, εργάζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά τους θερινούς μήνες και μάλιστα έχει παντρευτεί στο δημαρχείο της πόλης με πολιτικό γάμο καταθέτοντας τα νόμιμα χαρτιά, τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα μας. 

Η 44χρονη έμεινε δύο μήνες στη φυλακή περιμένοντας τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Από τις τουρκικές αρχές κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε τρεις ένοπλες συρράξεις με δυνάμεις ασφαλείας, δυο το 1996 και μια το 1997 στις οποίες μάλιστα υπήρξαν και νεκροί. Ωστόσο, εξετάζοντας τον φάκελο και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο η εισαγγελέας πρότεινε την απελευθέρωσή της χαρακτηρίζοντας προσχηματικό το αίτημα της Τουρκίας καθώς στο κατηγορητήριο υπάρχουν μόνο αόριστες αναφορές για τα περιστατικά για τα οποία κατηγορείται.

Η ίδια η Κοζάν Νιχαγιέτ καταθέτοντας στο δικαστήριο ανέφερε πως υπάρχει σαφής κίνδυνος για τη ζωή της αν εκδοθεί στην Τουρκία λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων αναφέροντας πως η οικογένειά της έχει κομμουνιστικό παρελθόν και δυο αδέρφια της έχουν ήδη συλληφθεί για το λόγο αυτό.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΗ ο δικηγόρος Μιχάλης Ασκορδαλάκης τόνισε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε σχέση με τους αριστερών φρονημάτων πολίτες στην Τουρκία, ειδικά μετά τη σκλήρυνση του καθεστώτος Ερντογάν. Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 πολίτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην κρατούμενη γυναίκα ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί περιμετρικά των δικαστηρίων αλλά και μέσα στην αίθουσα της δίκης. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.04.14