Ενας νεκρός και ένας πολυτραυματίας από την ανατροπή εκσκαφέα της μονής ● Τους έδωσαν να χειριστούν το βαρύ μηχάνημα χωρίς να διαθέτουν άδεια ή σχετική εκπαίδευση, ενώ και οι δύο εργάζονταν για το μοναστήρι ● Τραγική ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή εγκαινιαζόταν στην Κρήτη το πρώτο μνημείο για τα θύματα εργατικών δυστυχημάτων, με λόγους επισήμων… στο κενό.
Ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα και μάλιστα με… ιερές προεκτάσεις συγκλονίζει το Ρέθυμνο μετά τον θάνατο ενός 19χρονου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 20χρονου την Κυριακή. Οι δύο νέοι εργάζονταν με εκσκαφέα στην περιοχή του νότιου Ρεθύμνου, εκτελώντας χωματουργικές εργασίες για λογαριασμό της Μονής Πρέβελη, όταν για άγνωστο ακόμα λόγο το μηχάνημα ανατράπηκε και κατέπεσε σε βραχώδη πλαγιά.
Συνέπεια ήταν ο ένας εκ των δύο (ο 19χρονος, που οδηγούσε τον εκσκαφέα) να σκοτωθεί ακαριαία και ο 20χρονος να έχει τραυματιστεί βαριά και να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι δύο άνθρωποι εγκλωβίστηκαν κάτω από τους τόνους βάρους του μηχανήματος ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 12 άνδρες και πέντε οχήματα που χρειάστηκε να συνδράμουν για τον απεγκλωβισμό τους.
Αν και στην αρχή το περιστατικό καταγράφηκε απλά ως θανατηφόρο… τροχαίο, στην πορεία έγινε γνωστό πως πρόκειται ξεκάθαρα για εργατικό δυστύχημα. Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κώστας Νικολιδάκης, οι δύο νέοι είχαν εργασιακή σχέση με τη Μονή Πρέβελη, ενώ και το χωματουργικό μηχάνημα ήταν δικής της ιδιοκτησίας.
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δύο εργαζόμενοι κλήθηκαν να κάνουν κάποια διαμόρφωση για να φτιάξουν ένα περιβόλι για το μοναστήρι. Ωστόσο, για τον χειρισμό τέτοιων μηχανημάτων ο νόμος ορίζει πως χρειάζεται ειδική εκπαίδευση αλλά και διετής προϋπηρεσία δίπλα σε έμπειρο οδηγό ως βοηθός, πριν κάποιος αναλάβει να τα οδηγήσει. Φυσικά απαιτείται να έχεις δώσει εξετάσεις στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Μεταφορών (σ.σ. στο Ηράκλειο), και αφού βγει η σχετική άδεια, μόνο τότε έχεις τη δυνατότητα να ανέβεις στο μηχάνημα», αναφέρει ο κ. Νικολιδάκης.
Στην περίπτωση του δυστυχήματος της Κυριακής καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε, καθώς ο νεαρός που κλήθηκε να οδηγήσει τον εκσκαφέα ούτε κατ’ ελάχιστο δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού δεν είχε ούτε την εκπαίδευση ούτε βέβαια και τη σχετική άδεια. «Ακόμα και το γεγονός ότι ήταν δύο άτομα πάνω στον εκσκαφέα είναι παράνομο, καθώς πρόκειται για όχημα που έχει μόνο μία θέση για τον χειριστή», λέει ο κ. Νικολιδάκης.
«Τα σωματεία προειδοποιούμε συνεχώς για τη μη τήρηση των όρων ασφάλειας στην εργασία και ζητάμε εδώ και χρόνια τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στο Ρέθυμνο δεν έχει καν στελεχωθεί τεχνικό τμήμα ασφάλειας και υγιεινής και ολόκληρος ο νομός εξυπηρετείται από το αντίστοιχο τμήμα στα Χανιά. Συνολικά υπάρχουν τέσσερις ελεγκτές για δύο νομούς», λέει ο κ. Νικολιδάκης.
Ιερή ασυλία;
Τουλάχιστον περίεργο πάντως είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σύλληψη για το περιστατικό παρόλο που αυτεπάγγελτα σε αυτές τις περιπτώσεις υποβάλλεται μήνυση στους εργοδότες.
Ο ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Λυκάκης, δεν έχει προβεί σε καμία αναφορά ή δήλωση σχετικά με το περιστατικό, ενώ σε πρώτες, ανεπίσημες, αντιδράσεις από την πλευρά της Μονής έγινε προσπάθεια να υποβαθμιστεί η εργασιακή σχέση των δύο νέων με το μοναστήρι.
Αν και στη Μονή διενεργήθηκε χθες αυτοψία από κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας και ενώ οι αστυνομικές αρχές διενεργούν προανάκριση, εντούτοις δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία και προς το παρόν φαίνεται να τηρείται… σιγή ασυρμάτου.
Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι την Κυριακή, σχεδόν την ίδια ώρα με το τραγικό δυστύχημα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, στον Κρουσώνα Μαλεβιζίου, τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης αλλά και της Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον τοπικό Δήμο εγκαινίασαν το πρώτο πανελλαδικά μνημείο για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων.
Στην εκδήλωση περίσσεψαν τα θερμά λόγια για την ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων δεν είναι απλά μια υπόσχεση που δίνεται μπροστά στο μνημείο, αλλά μια δέσμευση τόσο στις οικογένειες των θυμάτων όσο και στη μνήμη των εργαζομένων», ενώ τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.
Δυστυχώς, τόσο οι δεσμεύσεις όσο και οι ευλογίες πήγαν περίπατο, αφού ακόμα ένας άνθρωπος χάθηκε και ένας άλλος χαροπαλεύει, ενώ εργοδότης τους ήταν η ίδια η Εκκλησία…