+

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΦΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σύσκεψη φορέων για τα μάτια του… Σήφη.

Με μία ή δύο «φάκες» θα προσπαθήσουν να αιχμαλωτίσουν τον κροκόδειλο του φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και οι αρμόδιοι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που διαχειρίζεται τα φράγματα του νησιού. 

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων και καταστρώθηκε επί χάρτου το σχέδιο αιχμαλωσίας του άγριου ζώου ενώ σήμερα το μεσημέρι θα γίνει ο σχεδιασμός για την παγίδευση του κροκόδειλου στο σημείο της λίμνης που έχει θεαθεί τις περισσότερες φορές. 

Ο ερπετολόγος Πέτρος Λυμπεράκης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να διαπιστωθεί πόσο τρομαγμένο είναι το ζώο και από αυτό θα κριθεί και ο χρόνος, η δυσκολία και οι απαιτήσεις της επιχείρησης αιχμαλωσίας του. «Το πιθανότερο πάντως είναι να κατασκευάσουμε και να στήσουμε αυτοσχέδιες φάκες, στο μέγεθος του κροκόδειλου και να τον δελεάσουμε ώστε να μπει μόνος του σε κάποια από αυτές».  

Από την πλευρά του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων Βαγγέλης Μαμαγκάκης τόνισε πως έχουν ήδη αποκλειστεί οι προσβάσεις προς τη λίμνη για το ευρύ κοινό ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και πως θα καταστρωθεί επακριβώς το σχέδιο αιχμαλωσίας του γιατί διαφορετικά «ίσως χρειαστεί να τον ψάχνουμε όλο το καλοκαίρι». 

Σκέψεις για το μέλλον του 

Σε όλη την προσπάθεια σύλληψής του κεντρικό ζήτημα αποτελεί η ακεραιότητα του ζώου και φυσικά εκείνων που θα αναλάβουν την επιχείρηση. «Σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάζουμε τη θανάτωσή του, εξάλλου είναι ο τελευταίος που φταίει για όλη αυτή την αναστάτωση» είπε ο κ. Λυμπεράκης προβλέποντας πως κατά πάσα πιθανότητα ο κροκόδειλος θα μεταφερθεί σε κάποιο χώρο εκτός Κρήτης, ίσως σε ζωολογικό κήπο, όπου μπορούν να δημιουργηθούν επαρκείς συνθήκες διαβίωσής του.  Ο κ. Λυμπεράκης απέκλεισε το ενδεχόμενο «τουριστικής» αξιοποίησης του κροκόδειλου για την Κρήτη με περίφραξη ενός μέρους της λίμνης. «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες εκεί, ούτε μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Η Κρήτη έχει πλούσια φύση και πολλά είδη άγριας ζωής και δεν χρειάζεται τον κροκόδειλο ως ατραξιόν» τονίζει ο κ. Λυμπεράκης. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.07.2014