+

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ

Μια… ανεπηρέαστη και κυρίως μη κατευθυνόμενη πρωτοβουλία ανέλαβε η Αρχιεπισκοπή Κρήτης ώστε να ενημερώσει σφαιρικά το ποίμνιο για τις επιπτώσεις από το… «προσύμφωνο» των Πρεσπών. Εκρινε η Αρχιεπισκοπή πως ο καλύτερος για να μας μιλήσει για αυτό το θέμα είναι ο Νίκος Λυγερός, κατ’ επάγγελμα «στρατηγικός σύμβουλος» όπως ο ίδιος δηλώνει.

Θα μας μιλήσει όχι για τη Συμφωνία αλλά για το… «Προσύμφωνο των Πρεσπών». Μια ομιλία που ο πιο έξυπνος Ελληνας του κόσμου (όπως ανακηρύχθηκε και επίσης αυτοαποκαλείται) περιφέρει σε όλη την Ελλάδα εδώ και κάποιους μήνες. Αρχικά προβλέποντας πως ΔΕΝ θα περάσει, μετά προβλέποντας πως θα πέσει η κυβέρνηση, μετά προετοιμάζοντας την ακύρωσή του και πλέον ενημερώνοντας για τις επιπτώσεις του.

Ότι ο ίδιος επιλέγει να ονομάζει «προσύμφωνο» μια επίσημη και ψηφισμένη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, που παράγει ήδη νομικά αποτελέσματα είναι προφανώς δικό του δικαίωμα και τέχνασμα. Ότι όμως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με τον ίδιο τίτλο είναι απορίας άξιο (ή μάλλον εξηγεί αρκετά για την αρχιεπισκοπή…)

Μαζί του θα είναι στο πάνελ και ένας δόκτωρας Κοινωνικών Επιστημών ονόματι Θεοφάνης Μαλκίδης του οποίου την ψύχραιμη και νηφάλια τοποθέτηση για το Μακεδονικό μπορείτε να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο:

Αυτός τον κύριο κάλεσε η αρχιεπισκοπή Κρήτης για να μας ενημερώσει ψύχραιμα και αντικειμενικά για το Μακεδονικό.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι ομιλητές. Η γραφικότητα και η λούμπεν εμπορία των εννοιών «πατρίδα» και «έθνος» υπάρχουν εδώ και χρόνια στον δημόσιο λόγο. Το θέμα είναι η επιλογή της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Της ίδιας που πριν λίγους μήνες μας απειλούσε ότι μετά την (κατ’ αυτούς) κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών έρχεται και η δική μας σειρά. Που δεν πήρε ποτέ αντίστοιχα μαχητικές θέσεις στα χρόνια των μνημονίων για τους προηγούμενους που έχασαν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους. 

Της ίδιας που εκδίδει ανακοινώσεις για να μην κάνει ο κόσμος γιόγκα, της ίδιας που μιλά για τα «λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα» όταν αναφέρεται στο θέμα της ταυτότητας Φύλου, της ίδιας που ζητά να μη δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο στο Ηράκλειο κτλ κτλ.

Θα είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας (κυρίως με ευθύνη και αρωγή του χαμηλότερου κλήρου) τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Στην πολιτική όμως, άγιοι πατέρες, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, τα έχετε ήδη κάνει μαντάρα.