+

ΕΦΑΓΑΝ «ΠΟΡΤΑ» ΟΙ ΙΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κλειστές πόρτες βρήκαν στην Κάντανο οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κατά την προγραμματισμένη δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης για τις ΑΠΕ. Εξω από το κτίριο του πρώην δημαρχείου της Καντάνου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι δήλωσαν ευθύς εξαρχής στους διοργανωτές πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ανεπιθύμητη, ειδικά στις ορεινές περιοχές της δυτικής Κρήτης.

Στο πλευρό των κατοίκων ήταν και ο δήμαρχος της περιοχής Αντώνης Περράκης, ενώ οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν καν να ξεκινήσει η εκδήλωση, αλλά ούτε και στους διοργανωτές να μπουν στον χώρο του κτιρίου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν από την Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα τονίζεται πως η συγκεκριμένη εταιρεία, που προωθείται από την Εκκλησία, έχει σκοπό να αγοράσει και να διαχειριστεί τις 3 ανεμογεννήτριες που μπήκαν στο Αποπηγάδι αλλά και τις άδειες για δύο υβριδικά-αντλησιοταμιευτικά έργα που πουλούν υποτίθεται οι θυγατρικές εταιρείες της γαλλικής εταιρείας EDF.

«Και όλα αυτά, μετά την αρπαγή των περιουσιών από την EDF, παρά τη θέληση και τους αγώνες των κατοίκων, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική καταστολή και δεκάδες συλλήψεις και μηνύσεις που εκκρεμούν ακόμα στα δικαστήρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον σχεδιασμό για τη λειτουργία της εταιρείας και για την άμεση διοργάνωση της ιδρυτικής της συνέλευσης.

Μιλώντας δύο μέρες πριν από την ακυρωθείσα εκδήλωση και πάλι στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ζορμπάς είχε πει πως πρώτη επενδυτική πράξη της νέας εταιρείας θα είναι η αγορά τουλάχιστον μίας ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης ΑΠΕ στα Χανιά, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια είναι αυτή.

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η φημολογία για μερική έστω «απόσυρση» του κολοσσού της EDF από ενεργειακά έργα στην Κρήτη, που της αποφέρουν τεράστια κέρδη. Οι κάτοικοι μιλούν ανοιχτά για ένα «τρικ», ώστε να ντυθούν τα ίδια έργα με το περιτύλιγμα της εταιρείας λαϊκής βάσης, και μάλιστα με… ιερό μανδύα, ώστε να γίνουν αποδεκτά από την τοπική κοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.02.2016