ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ FRAPORT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Να πάρουν την υπόθεση των αεροδρομίων στα χέρια τους κάλεσαν τους πολίτες της χώρας οι τρεις ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Νότης Μαριάς, Σοφία Σακοράφα και Νίκος Χουντής, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στα Χανιά σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας πολιτών Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου Δυτικής Κρήτης «Ιωάννης Δασκαλογιάννης».

Οι τρεις ευρωβουλευτές τόνισαν πως, μετά και τις τελευταίες αναβολές της καταβολής του εφάπαξ τιμήματος των 1,23 δισ. ευρώ από τη Fraport στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και τον θόρυβο γύρω από τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ στην εξασφάλιση εγγυήσεων για τα δάνεια από τους τραπεζικούς φορείς, υπάρχει περιθώριο ακύρωσης της σύμβασης παραχώρησης.

Οι τρεις ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου μιλώντας για σύμβαση αποικιακού χαρακτήρα και καλώντας τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από την πρωτοβουλία πολιτών που δίνει μάχες και έχει ήδη αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για το καθεστώς της παραχώρησης από κοινού με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής αεροπορίας.

Οι κινητοποιήσεις της Πρωτοβουλίας πολιτών των Χανίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο ενημερώνοντας τους παραγωγικούς φορείς της δυτικής Κρήτης αλλά και τους πολίτες για τις επιπτώσεις της εκχώρησης του αεροδρομίου για τα επόμενα 40 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, θέση για το θέμα της παραχώρησης πήρε με ανακοίνωσή της την Παρασκευή και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ακόμα και για καταγγελία της σύμβασης με τη Fraport. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Εάν την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης η παραχωρησιούχος FRAPORT δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει, τηρώντας τις οικονομικές της υποχρεώσεις, παρέχεται στο Δημόσιο συμβατική δυνατότητα καταγγελίας».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναδρομή στο καθεστώς του αρχικού διαγωνισμού επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου κάνοντας αναφορά σε «αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμφωνία» την οποία υποχρεώθηκε να υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο  «του γνωστού επώδυνου συμβιβασμού  τον Ιούλιο του 2015».

Σε δηλώσεις του (Ράδιο ΚΡΗΤΗ) ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης επιβεβαίωσε πως υπάρχει πλέον νομικό ζήτημα ακόμα και ακύρωσης της σύμβασης εφόσον δεν τηρούνται οι όροι από την πλευρά της εταιρίας ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχει και πολιτικό θέμα λόγω της δανειοδότησης της Fraport για το συγκεκριμένο έργο από την ακακεφαλαιοποιημένη με χρήματα του ελληνικού λαού Alpha Βank.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων πάντως προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης στα Χανιά με τα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών να τονίζουν στην εκδήλωση με τους τρεις ευρωβουλευτές πως ενώ πριν δύο χρόνια τα στελέχη του κόμματος πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις κατά της παραχώρησης, ακόμα και σήμερα επιμένουν να ζητούν την υλοποίηση της επαχθούς συμφωνίας.

Η νέα (τέταρτη) προθεσμία που έχει τεθεί ως όριο για την υλοποίηση της σύμβασης είναι η 15η Μαρτίου και μέχρι τότε η Fraport καλείται να καταβάλει το εφάπαξ τίμημα του 1,23 δις ευρώ αναλαμβάνοντας τη διοίκηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι ευρωβουλευτές Νίκος Χουντής, Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς στα Χανιά για το θέμα της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων. *Αγώνας της Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.02.2017