ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κείμενο με γραπτές απαντήσεις στα 17 ερωτήματα που υπέβαλλε η συλλογικότητα «Φυλές του Πάρκου» έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηρακλείου. Στην ουσία πρόκειται για τις απαντήσεις που έδωσε στη συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αναστασάκης κατά την παράσταση διαμαρτυρίας μελών της συλλογικότητας.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων τονίζεται πως με βάση τη μελέτης περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Πάρκου Γεωργιάδη αλλά και τη σχετική διαχειριστική μελέτη «οι προτεινόµενες παρεµβάσεις θα είναι ήπιες αλλά ουσιαστικές, µε χρήση υλικών φιλικών για τους χρήστες και το περιβάλλον και κυρίως δεν θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την φυσιογνωµία του πάρκου».

Ο Δήμος χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ως «Γενναία Συντήρηση» του πάρκου, η οποία δεν έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια.

Στο επίμαχο θέμα της αφαίρεσης δέντρων ο Δήμος ξεκαθαρίζει πως δεν θα κοπούν δέντρα (εκτός από τα υπάρχοντα ήδη ξεραμένα) ενώ για το θέμα του κλαδέματος τονίζεται πως αυτό θα γίνει με βάση τους κανόνες της επιστήμης αλλά και με συνεπίβλεψη από την Διεύθυνση Δασών. Τονίζεται πως το κλάδεμα (συνολικά σε 93 δέντρα) δεν προβλέπεται για τον ηλιασμό των λουλουδιών που πρόκειται να φυτευτούν αλλά για την ασφάλεια των επισκεπτών και την αναζωογόνηση των ίδιων των δέντρων.

Στο ίδιο κείμενο δίνονται εξηγήσεις για τον αρχικό χαρακτηρισμό κάποιων χρήσεων του πάρκου ως «μη συμβατών» (αγορά βιοκαλλιεργητών, φεστιβάλ Pride) με τους χαρακτηρισμούς αυτούς επί της ουσίας να αποσύρονται.

Τέλος, στο επίμαχο ζήτημα της θέσπισης κανονισμού λειτουργίας του πάρκου από την πλευρά του Δήμου προτείνεται αυτός να καταρτιστεί με κριτήρια της αειφόρου διαχείρισης του πάρκου και μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Το πλήρες κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων μπορείτε να δείτε εδώ

Δεν κάνουν πίσω

Μέχρι στιγμής πάντως οι «Φυλές του Πάρκου» δεν φαίνεται να θεωρούν πειστικές τις απαντήσεις από την πλευρά του Δήμου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα μέλη τους  εξέφρασαν δυσπιστία για την τήρηση των δεσμεύσεων που δίνονται από την πλευρά του αντιδημάρχου, ενώ δεν έδωσαν απάντηση στο κάλεσμα του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού να περπατήσουν μαζί στο πάρκο και να του επισημάνουν σημείο προς σημείο τις ενστάσεις τους.

Οι Φυλές φαίνεται να επιμένουν στο αίτημα απόσυρσης της επίμαχης μελέτης και να ζητούν διάλογο από μηδενική βάση για τον σχεδιασμό στο πάρκο Γεωργιάδη ενώ προγραμματίζουν την κατάθεση συνολικού πλαισίου αντιπροτάσεων. Για την προσεχή Τετάρτη έχουν προγραμματίσει συνέλευση για τον καθορισμό της στάσης τους, ενώ την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Στην εκδήλωση μάλιστα παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου η οποία συμμετείχε στη συζήτηση προτείνοντας συνεργασία για τη διαχείριση ενός χώρου που θα επιλεγεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

(Κεντρική φωτογραφία: Από πρόσφατη πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στην «μελέτη περιβαλλοντικής αναβάθμισης» του Πάρκου Γεωργιάδη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.02.2018