+

Η ΓΑΥΔΟΣ, Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ F-16

Μέχρι τη… Γαύδο έφτασε η πολιτική αντιπαράθεση των ημερών. Η δήμαρχος του νησιού και ο… ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο μάτι των προσκείμενων στην συγκυβέρνηση μέσων ενημέρωσης αλλά και άλλων ακροδεξιών και υπερπατριωτικών κύκλων. Αφορμή αποτέλεσε μια δήλωση της δημάρχου Ευαγγελίας Καλλινίκου σχετικά με το πρόσφατο ατύχημα με το μαχητικό F-1, που έπεσε στη θάλασσα λίγο πιο μακριά από τα βόρεια παράλια του νησιού, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι χειριστές. Η δήμαρχος είπε το αυτονόητο, μίλησε για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και για τη συνεχή επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για ασκήσεις αναχαίτισης. Παρομοίασε τον θόρυβο με αυτόν μιας δυνατής έκρηξης ή ενός σεισμού και μίλησε ακόμα και για ζημιές σε παλιά σπίτια εξαιτίας των χαμηλών πτήσεων ενώ έθετε και άλλα πιο σοβαρά ερωτήματα για τα πολυέξοδα παιχνίδια πολέμου και εξοπλισμών στα οποία υποβάλλεται η χώρα.

Ωστόσο, οι τίτλοι που συνόδευσαν την ανακοίνωσή της έθεταν υπό αμφισβήτηση το εθνικό φρόνημα της ίδιας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που τη… «στήριξε» στις δημοτικές εκλογές. Ο τίτλος στην εφ. Πρώτο Θέμα ήταν χαρακτηριστικός: «Συριζαία δήμαρχος Γαύδου: Μας ενοχλούν οι πτήσεις των ελληνικών F-16» και έδωσε το έναυσμα για το ξεσάλωμα που ακολούθησε από υπερπατριώτες και λοιπούς εθνικά ευαίσθητους στα social media και σε αντίστοιχου ύφους και περιεχομένου blog και ιστοσελίδες.

Με δήλωσή της στον Δρόμο η Ευαγγελία Καλλινίκου βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Ποτέ δε ζήτησα να μην πετούν τα μαχητικά πάνω από τη Γαύδο. Ποτέ δεν είπα να αφήσουμε να πετούν τα τουρκικά F-16 χωρίς να κάνουμε τίποτα, όπως μου καταλογίζουν. Ζητώ όμως να επανεξεταστεί το γιατί επιλέγεται τόσο συχνά η Γαύδος για τόσο χαμηλές εκπαιδευτικές πτήσεις. Εδώ ζουν κάτοικοι, η Γαύδος δεν είναι βραχονησίδα».

Για την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η ίδια ποτέ δεν έκρυψε την αριστερή της ταυτότητα, τονίζει πως ποτέ δεν έδωσε κομματική ταυτότητα στην εκλογή της και μιλά για «καλοπληρωμένο πολιτικό παιχνίδι» εις βάρος της ίδιας και των κατοίκων του νησιού.

«Αυτοί που ανησυχούν για την ασφάλεια του νησιού πρέπει να σκεφτούν ότι ο οικονομικότερος τρόπος προστασίας είναι η στήριξη των κατοίκων από την Πολιτεία, ώστε να μένουν στον τόπο τους, να ζουν με αξιοπρέπεια, να στήσουν τις οικογένειές τους και να αποφευχθεί μια νέα γενιά μετανάστευσης που θα μετατρέψει το νησί μας σε ακατοίκητη και αμφισβητούμενη βραχονησίδα» ανέφερε στην επίμαχη επιστολή της, φράση που επαναλαμβάνει και στη δήλωσή της στον Δρόμο.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 29.12.2014