Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙ Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νέες πρυτανικές αρχές εκλέγει σήμερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με τον δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών που διεξάγεται σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Από τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία αναδείχτηκε πρώτη η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρύτανης, Ελένη Παπαδάκη, και δεύτερος ο καθηγητής Ιατρικής, Οδυσσέας Ζώρας, χωρίς όμως να συγκεντρώσουν το 50% των έγκυρων ψήφων. Τρίτος αναδείχτηκε ο Αντώνης Χουρδάκης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας.

Η προεκλογική μάχη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα, αν και διαφάνηκαν οι σαφείς διαφορές αντίληψης και ιδεολογίας μεταξύ των υποψηφίων.

Κεντρικά ζητήματα είναι η οικονομική δυσπραγία και η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, το θέμα της εξεύρεσης νέων πόρων, αλλά και η αποψίλωση του πανεπιστημίου από διοικητικό, διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Τη Δευτέρα διεξήχθη ακόμα και «ντιμπέιτ» μεταξύ όλων των υποψηφίων, οι οποίοι «ανακρίθηκαν» για όλα τα θέματα από τους φοιτητές και τους συναδέλφους τους καθηγητές που είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο.

Από την προεκλογική ατζέντα δεν έλειψε ούτε το θέμα του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, ειδικά ως προς τη «θολή» διαδικασία αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, υπόθεση που και οι τρεις υποψήφιοι πρυτάνεις συμφώνησαν πως έβλαψε πολύ το Πανεπιστήμιο.

Μεταξύ των δύο… φιναλίστ της εκλογικής διαδικασίας υπάρχουν σαφείς διαφορές ειδικά ως προς το όραμα στελέχωσης του Πανεπιστημίου.

Η Ελένη Παπαδάκη προτάσσει πιο διεκδικητικό πλαίσιο έναντι της πολιτείας, με την άμεση διεκδίκηση έκδοσης προκήρυξης για τις κενές θέσεις του διοικητικού προσωπικού, αλλά και για νέες θέσεις καθηγητών και ερευνητών.

Ο Οδυσσέας Ζώρας προτείνει «αναδιάρθρωση» του διοικητικού προσωπικού, χωρίς να τονίζει ιδιαίτερα την ανάγκη προσλήψεων, αλλά προτείνοντας δράσεις προσέλκυσης καθηγητών (αλλά και φοιτητών) «υψηλής ποιότητας, ακόμα και από το εξωτερικό».

Ο Οδυσσέας Ζώρας

Στα οικονομικά ζητήματα συμφωνούν στη διεκδίκηση της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης αλλά και στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, με την παράλληλη «οικονομική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου».

Η Ελένη Παπαδάκη είναι διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, διετέλεσε αναπληρώτρια πρύτανης από το 2011 έως το 2015, ενώ είναι επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Ενημέρωσης και Συλλογής Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΚΕΣΟΠΑ), το οποίο οργανώθηκε και λειτούργησε υπό τη δική της ευθύνη στο ΠΑΓΝΗ και στο πλαίσιο της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος.

Ο Οδυσσέας Ζώρας είναι διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ και διετέλεσε πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2007 έως το 2011.

Ηταν υποψήφιος και στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές, στο διάδοχο σχήμα του προηγούμενου πρύτανη Γ. Παλλήκαρη, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με τον συνδυασμό του πρώην δημάρχου Γιάννη Κουράκη.

(Κεντρική φωτογραφία: Η Ελένη Παπαδάκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 16.12.2015