+

Η ΚΡΗΤΗ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΗ

Σε… παπανδρεϊκά ποσοστά κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, φτάνοντας ακόμα και το 45% στο «κάστρο» του Ηρακλείου, με καταμετρημένο το 1/3 των εκλογικών τμημάτων και καταγράφοντας διαφορά έως και 25 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά του κόμματος και στους υπόλοιπους νομούς (44% στο Λασίθι, 42% στα Χανιά και 40% στο Ρέθυμνο).

Πανωλεθρία υπέστη στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ, με τα ποσοστά του ακόμα και αθροιστικά με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, να φτάνουν σε κάποιους νομούς, όπως τα Χανιά, περίπου στο μισό σε σχέση με το 2012. Τη γραμμή… Βενιζέλου ακολούθησε πιστά η περιφερειακή γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη Μαρία Λυράκη, επιρρίπτοντας ευθέως στον Γιώργο Παπανδρέου την ευθύνη για την απώλεια της τρίτης θέσης.

Ποιοι εκλέγονται

Σταθερά έμειναν τα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία και στους τέσσερις νομούς (γύρω στο 20%), ενώ μία έδρα στο Ηράκλειο θα λάβει, κατά τα φαινόμενα, το Ποτάμι αλλά πιθανώς και η Χρυσή Αυγή.

Σε επίπεδο βουλευτών, για τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο φαίνεται να εκλέγονται κατά σειρά ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο Νίκος Ηγουμενίδης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, στα Χανιά ο Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολλάκης, στο Ρέθυμνο ο Ανδρέας Ξανθός και στο Λασίθι ο Μανώλης Θραψανιώτης.

Για τη Νέα Δημοκρατία στο Ηράκλειο εκλέγεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, στο Λασίθι ο Γ. Πλακιωτάκης, στα Χανιά ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και στο Ρέθυμνο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Για το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Βασίλης Κεγκέρογλου και για το Ποτάμι ο Ρούσσος Κυπριωτάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 45% στο «κάστρο» του Ηρακλείου. *ICON PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.01.2015