Η οργή 200 οικογενειών και η υποστήριξη από την τοπική κοινωνία στο Ηράκλειο μείωσαν τον χρόνο αναμονής για νέο σχολείο από τον έναν χρόνο στις… τέσσερις εβδομάδες ● Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα ύστερα από κατολίσθηση στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
Σοβαρές εντάσεις σημειώθηκαν στο Ηράκλειο μετά την πάνδημη κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας δύο Ειδικών σχολείων που φιλοξενούν περισσότερα από 200 παιδιά. Πρόκειται για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που για σχεδόν 20 χρόνια στεγάζονται σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες, μέσα σε κοντέινερ, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Χωστού, στις νότιες συνοικίες του Ηρακλείου.
Στις 9 Νοεμβρίου σημειώθηκε κατάρρευση του πρανούς πάνω στο οποίο στηρίζεται το οικόπεδο που φιλοξενεί τα κοντέινερ, εξαιτίας εργασιών που διενεργεί ακριβώς στο ίδιο σημείο η Περιφέρεια Κρήτης για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου. Από την κατάρρευση αποκόπηκε ένα μεγάλο κομμάτι του περιβόλου του σχολείου και κατέληξε στον δρόμο, σε μια υψομετρική διαφορά περίπου 5 μέτρων.
Το περιστατικό σημειώθηκε ημέρα Σάββατο, όταν το σχολείο ήταν κλειστό, κάτι που απέτρεψε πολύ χειρότερες καταστάσεις καθώς το σημείο που κατέρρευσε ήταν μέσα στο σχολείο, εκεί όπου βρίσκονται ένα μικρό θερμοκήπιο και λαχανόκηπος όπου καθημερινά τα παιδιά πραγματοποιούν εργασίες με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δύο σχολείων και του ΕΕΕΕΚ.
Οι αυτοψίες
«Ημασταν πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα, θα μπορούσε σε αυτό το σημείο να βρίσκονται παιδιά και σήμερα να μιλάμε με πολύ διαφορετικούς όρους», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Φρέσκου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΝΕΕΓΥΛ. Μετά το πρώτο σοκ πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τον δήμαρχο Ηρακλείου και τον περιφερειάρχη και αρχικά δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον ανάδοχο του έργου πως η ζημιά θα αποκατασταθεί και πως δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
Μάλιστα, αρχικά το σχολείο είχε προγραμματιστεί να ξανανοίξει την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου. Σε εκείνο το σημείο όμως παρενέβησαν δυναμικά οι γονείς και ολόκληρη η σχολική κοινότητα. Οι σύλλογοι γονέων και των εκπαιδευτικών με ανακοινώσεις τους τόνισαν πως το περιστατικό της κατάρρευσης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τους.
«Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και η περιοχή είναι εντελώς ακατάλληλη. Το σχολείο στεγάστηκε σε ένα σημείο που δεν έχει καμία αντιπλημμυρική προστασία. Τα κοντέινερ πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή, οι χώροι προαυλισμού των παιδιών είναι ανύπαρκτοι και 200 παιδιά με σοβαρά κινητικά και ψυχικά προβλήματα στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες.
»Επιπλέον πάνω από τα κεφάλια τους, στην ανατολική πλευρά, επικρέμανται τεράστιοι όγκοι χώματος που τρέμουμε με κάθε δυνατή βροχή ότι θα καταλήξουν πάνω στο σχολείο, σε μια αντίστοιχη κατολίσθηση σαν αυτή που έγινε από την άλλη πλευρά των εγκαταστάσεων. Μοιάζει όλο αυτό με έναν ανοιχτό τάφο για τα παιδιά μας που δεν ξέρουμε πότε θα τα κλείσει μέσα», αναφέρει με απόγνωση στην «Εφ.Συν.» η κ. Φρέσκου.
Η κατάληψη
Τελικά το σχολείο δεν ξανάνοιξε ποτέ. Οχι μόνο γιατί οι εργασίες αποκατάστασης στο σημείο της κατολίσθησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά και επειδή οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου, διεκδικώντας το αυτονόητο: την άμεση μεταστέγαση σε ασφαλή και επαρκή χώρο. Στις 18 Νοεμβρίου οι γονείς και πλήθος κόσμου βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, σε μια συνεδρίαση με πολύ μεγάλη ένταση και φωνές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα κοντέινερ στη συγκεκριμένη περιοχή.
Εδώ και χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποσχεθεί την κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή των Δειλινών (στις δυτικές συνοικίες της πόλης). Ωστόσο, για το σχέδιο αυτό δεν έχει υπάρξει ακόμα ούτε μελέτη, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι απαλλοτριώσεις.
Στην επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτάθηκε από τον δήμο η λύση της προσωρινής μετεγκατάστασης σε ελεύθερο χώρο στη Νέα Αλικαρνασσό. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στους γονείς, ο χώρος αυτός χρειάζεται εργασίες διαμόρφωσης και τέθηκε ως χρονικός ορίζοντας για τη μεταφορά η έναρξη του νέου σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο του 2025.
Αυτό πυροδότησε νέες εντάσεις και διαμαρτυρίες από τους γονείς, οι οποίοι έφτασαν μέχρι και στο γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, υποβάλλοντας σχετική αναφορά για τις ευθύνες όλων των αρμοδίων, ενώ στο μεταξύ είχε ξεσηκωθεί ένα ολόκληρο κύμα συμπαράστασης από την τοπική κοινωνία, με ανακοινώσεις υποστήριξης του αιτήματος των Ειδικών σχολείων από συλλογικούς φορείς, όπως η Ενωση Γονέων Ηρακλείου, ο σύλλογος ΗΡΥΔΑ για την υποστήριξη των Δικαιωμάτων του Αυτισμού αλλά και Σύλλογοι Γονέων άλλων σχολείων της πόλης.
Η συστέγαση
Τελικά, υπό την ασφυκτική πίεση και την αποφασιστικότητα των γονέων, το διάστημα αναμονής για τη μεταστέγαση στην Αλικαρνασσό έπεσε από τον έναν χρόνο στις… τέσσερις εβδομάδες. Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε πως έπειτα από επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» Θανάση Γιάνναρη, εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την αποστολή νέων λυόμενων αιθουσών μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ θα γίνονται από τον δήμο οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.
«Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, έτσι ώστε και τα δύο σχολεία να λειτουργούν στον νέο χώρο από τις αρχές του 2025», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου. Και μέχρι τότε όμως απομένουν τέσσερις εβδομάδες μαθήματος που είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για τα παιδιά με αυτισμό.
Ως πιο πρόσφορη λύση εξετάζεται η αποσπασματική συστέγαση για έναν μήνα σε κάποια από τα άλλα σχολεία του Ηρακλείου, που διαθέτουν τις ελάχιστες απαιτούμενες υποδομές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις επ’ αυτού. Ωστόσο, οι γονείς του ΕΝΕΕΓΥΛ και του ΕΕΕΕΚ μπορούν να αισθάνονται ήδη δικαιωμένοι αφού πέτυχαν να αντιστρέψουν μια κατάσταση που φάνταζε δεδομένη και αμετακίνητη εδώ και 20 χρόνια.